©AFP
©AFP

Novak Đoković doneo Srbiji medalju! U nedelju ide da je oboji u zlato

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.08.24. | 21:01

Pobedom nad Muzetijem srpski as prvi put došao u finale Olimpijskih igara – 2:0

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Evo je! Druga medalja za Srbiju u Parizu! Doneo je jedan od najvećih aduta – Novak Đoković.

Izabrane vesti

Prvi put u karijeri, iz četvrtog pokušaja, Najveći teniser sveta svih vremena, nošen jačom nego ikada podrškom na „Filip Šatrijeu“, plasirao se u finale Olimpijskih igara. Novak Đoković je ponovo slavio u dva seta, ovog puta protiv Lorenca Muzetija – 6:4, 6:2. I popravio je svoj dosadašnji bilans, koji je činila samo bronza iz Pekinga. Sada je napravio makar jedan korak napred.

U nedelju, negde oko 13.30 časova srpski as će na istom mestu učiniti sve da tu medalju pozlati. I da stavi poslednji dragulj koji mu nedostaje u krunu teniskog GOAT-a. Na drugoj strani terena biće Karlos Alkaras.

Lorenco Muzeti je odličan teniser i igra u životnoj formi, ali tokom celog dana provejavalo je samo jedno pitanje i kod domaćih i stranih novinara i cele teniske javnosti: da li će Novak Đoković biti dovoljno spreman za meč posle povrede kolena dan ranije.

Prvi poen pokazao je da je srpski čovek od čelika spreman za borbu „do istrebljenja“. Sad ili nikad po olimpijsko zlato bio je njegov moto pred ovaj meč i izašao je na teren čvrsto rešen da i ovu prepreku, polufinale OI, koje nikada u karijeri nije dobio, najzad preskoči.

Ceo prvi set težak, gem za gem. Sevale su munje iz reketa obojice tenisera. Prva pretnja za Novaka u trećem gemu, Muzeti je došao do brejk šanse, nije je iskoristio. A, onda u narednom – ringišpil. Đoković je imao 0:40, pa posle tog još jednu priliku da protivniku oduzme servis i nije uspeo! Igrao je Italijan hrabro, nije se povlačio, nije se dvoumio, udarao je svom snagom, pogađao linije, forhend mu je bio ubitačan i uspeo je da se izvuče.

Druge bi to psihički poremetilo, ali Novak je odavno doktorirao na polju psihologije. Odgovor na te propuštene šanse je bio osvojen gem bez izgubljenog poena. Nakon toga igra bez brej prilika, obojica su kontrolisala svoje gemove.

Na 5:4 delovalo je da ide lak gem za Muzetija, imao je 40:0. I onda – veleobrt. Mic po mic – izjednačenje. Najzad horsko skandiranje sa tribina: „Nole, Nole“. Svi su na stadionu osetili da je to šansa. I jeste! Došao je Đoković do brejk prilike i set lopte u jednom poenu i sa 6:4 dobio je prvi deo igre.

U prva četiri gema drugog seta – četiri brejka. I pored dobijenog seta nervoza se uvukla Đokoviću u reket, a iako ne zvuči logično, govor tela italijanskog tenisera i nakon oba brejka govorio je kao da ne veruje u preokret. Uostalom, sva tri puta ove godine je gubio od Novaka, čak i na istom ovom terenu pre dva meseca na Rolan Garosu kada je vodio 2:1 u setovima.

Osećalo se u vazduhu da je Novaku potrebno da na semaforu okrene rezultat, da dobije svoj servis gem i da će sve da legne na svoje mesto. I čim je povelo 3:2, pokazalo se da je – kraj. Muzeti je u drugom setu jedina dva gema uzeo dva brejka, nijedan na svoj servis.

U moru velikih pobeda u kolosalnoj karijeri Novaka Đokovića evo još jedna. Ali, posao nije gotov. Ostao je još jedan, najteži korak. Meč života. Nedelja, stadion „Filip Šatrije“, tamo negde oko 13.30 časova. Gledaće cela planeta pokušaj čoveka u misiji da najzad stavi zlato oko vrata.


tagovi

Novak ĐokovićPariz 2024Lorenco Museti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara