Flavio Koboli (AFP)
Flavio Koboli (AFP)

Ništa od 28. poglavlja klasika Novak - Vavrinka, Đoković protiv Italijana za osminu finala

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.10.24. | 17:30

Flavio Koboli pobedio švajcarskog veterana iako je izgubio prvi set

Nije u rangu Novakovih sudara sa Rafaelom Nadalom i Rodežerom Federerom, ali mečevi Đokovića i Stana Vavrinke spadaju u kategoriju teniskih klasika. Zato je dobar deo teniskog sveta razočaran što se Srbin i Švajcarac neće sastati 28. put. Iako je dobio prvi set, Vavrinka je u nastavku meča poklekao pred Italijanom Flaviojom Kobolijem sa kojim će se najbolji teniser svih vremena boriti za osminu finala mastersa u Šangaju - 2:1 (6:7, 7:6, 6:3).

Odigrao je Vavrinka jedan od boljih mečeva u 2024. godini, ali nije bilo dovoljno da se prenebregne prepreka oličena u izuzetno agresivnom 22-godišnjaku iz Italije. Ipak je Stan veteran u 40. godini života koji iza sebe ima veliku tenisku zaostavštinu i poslenjih godina praktično igra za svoju dušu.

Izabrane vesti

Na volšeban način došao je Švajcarac do prvog seta u čijem je taj-brejku Koboli imao vođstvo 6:4 i nakon jednog udarca poverovao da je počistio liniju i već krenuo na stolicu, odnosno na pauzu između setova verujući da mu je pripao prvi period igre. Međutim, nakon čelendža rivala ispostavilo se da je bio aut, nakon čega je Vavrinka uspeo da naniže još tri poena i povede sa 1:0.

U taj-brejku je izgubio prvi set, u 13. gemu narednog je izjednačio rezultat. Ovoga puta 30. igrač planete nije dozvolio iznenađenje na 6:4. A kada je meč ušao u treći set, bilo je jasno da su šanse na strani 17. godina mlađeg tenisera. Kada je Vavrinaka savladao Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa 2015. godine, Koboli je bio 13-godišnjak.

Prvi i jedini brejk na meču viđen je na startu trećeg seta i on je, ispostavilo se, bio dovoljan Koboliju za tijumf. Oduzeo je momak iz Firence Vavrinki servis u drugom gemu, potvrdio ga i poveo sa 3:0. Stan je pri zaostatku 4:2 imao veliku šansu da se vrati, ali je propustio tri vezane brejk lopte. Koboli je prvo poslao lopticu forhendom na samu liniju, zatim hrabro izašao na mrežu i odigrao odličan volej, pa ga je Švajcarac častio neiznuđenom greškom. Nakon što je Italijan poveo sa 5:2 bilo je jasno da je kraj za 39-godišnjaka koji će početkom novembra učestvovati na ATP 250 turniru u Beogradu.

Koboli je pokazao da bi nezgodnim forhendima u sutrašnjem meču koji neće početi pre 12.30, mogao da namuči Novaka Đokovića. Pritom, nema igrača u 2024. godini koji je dobio više odlučujućih setova od Italijana. On je to činio čak 17 puta.



tagovi

Novak ĐokovićATP ŠangajFlavio KoboliMasters ŠangajStan Vavrinka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara