Novak Đoković (Star Sport)
Novak Đoković (Star Sport)

Nije uvek ljubav i ne mora sezona na šljaci da počne ubedljivo kako bi se završila trijumfalno

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.04.23. | 08:04

Zato rana eliminacija u Monte Karlu, niti zahtevno popodne u drugom kolu Srpska opena protiv nadahnutog tinejdžera Luke van Aša ne treba da brinu. Banjaluka je tu da se povrati teniska rutina...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Nije tenis u svojoj istoriji, bar ne u Open eri, imao kompletnijeg tenisera od Novaka Đokovića. Od njegove 93. ATP titule u karijeri, 18 je na šljaci, a u njih staju dva Rolan Garosa, isto toliko mastersa u Monte Karlu, tri titule u Madridu, još šest u Rimu, tri titule na turniru u Beogradu (2009, 2011. i 2021. godine), odnosno pehari u Amersfortu i Estorilu u ranoj fazi karijere.

Izabrane vesti

"Svaki igrač ima svoje preference kada su podloge u pitanju. Jesam odrastao i najviše igrao na šljaci u razvojnim godinama, ali za moj stil ona mi najmanje odgovara. Naročito ne ovakvi uslovi. Najviše pogoduju trava i tvrda dvoranska podloga. Imao sam puno izvanrednih pobeda na šljaci, da ne ispadne da se žalim, ali u odnosu na druge podloge, mnogo više napora mi treba za kvalitet igre koji tražim", rekao je najbolji teniser sveta nakon plasmana u četvrtfinale turnira u Banjaluci.

Dušan Lajović (1,40) Gregori Barer (2,70)

Da ne idemo predaleko u prošlost jer Novak iz prve decenije 21. veka nije isti Novak s početka njegove druge decenije, a ta verzija srpskog kiborga, opet se razlikuje u odnosu na ovu aktuelnu u poslednjih nekoliko sezona. Fokusiraćemo se na poslednjih nekoliko sezona.

Čudno zvuči podatak da Đoković od 2015. godine kada je poslednji put osvojio masters u Monte Karlu nije u Kneževini dobacio dalje od četvrtfinala. Ali baš u tom detalju ogleda se lepota njegovog tempiranja forme za kulminaciju sezone na šljaci, a to je uvek nastup na Rolan Garosu.

Rafael Nadal je u Parizu bog koji hoda. Od tri poraza koja je doživeo otkako je prvi put kročio na teren Frenč opena, dva mu je naneo upravo Đoković. Doduše trpeo je i Novak neke strahovito bolne poraze u Gradu svetlosti od Kralja šljake.

Suština priče je sledeća - retko kada je Novak u taj Pariz dolazio ovenčan višestrukim masters titulama. Sagledajmo to na uzorku od poslednjih pet sezona. Od 15. mogućih zemljanih mastersa u tom periodu, pokorio je samo tri - bio je šampion u Foro Italiku 2020. i 2022. godine, dok je 2019. trijumfovao u Madridu. Samo dva puta je u minulih pet sezona nastupao u prestonici Španije, samo jednom dotakao četvrtfinale Monte Karla ispadajući rano od tenisera poput Danijela Evansa, Alehandra Davidoviča Fokine... Pritom je na poslednjih pet pojavljivanja u Rimu izgubio tri finala baš od Rafe. A opet mu to nije smetalo da uglavnom bude konkurentan za titulu na Rolan Garosu.

Godine 2019. recimo izgubio je maratonsko polufinale francuskog grend slema od Dominika Tima, naredne sezone u onom izmeštenom izdanju Rolan Garosa što se igralo s kraja septembra na oktobar doživeo je verovatno najbolniji poraz u međusobnih okršajima sa Nadalom (6:0, 6:2, 7:5), ali mu se 2021. revanširao eliminacijom u polufinalu, te podizanjem pehara u njegovom dvorištu posle onog nestvarnog preokreta protiv Stefanosa Cicipasa.

Baš te 2021. godine došao je u Pariz bez masters titule na šljaci, ovenčan samo krunom sa turnira u Beogradu. Dakle, ne mora sezona na šljaci da počne ubedljivo da bi se okončala trijumfalno.

"Nije uvek ljubav kada je šljaka u pitanju, bar ne u mom slučaju. Te uvodne nedelje u sezoni na šljaci su za mene najizazovnije. Ne igram na željenom nivou, a on počne da dolazi oko Rima i Rolan Garosa. A to je zapravo i ono što želim. Da odigram svoj najbolji tenis na Rolan Garosu jer je to cilj."

Zato rana eliminacija u Monte Karlu, niti zahtevno popodne u drugom kolu Srpska opena protiv nadahnutog tinejdžera Luke Van Aša ne treba da brinu. Banjaluka je tu da se povrati teniska rutina, a ukoliko Novak ostane na turniru do poslednjeg dana, mogli bismo ponovo da vidimo kako preskače Madrid, te u Rimu zagreva mašinu za pohod na Garos. Toliko puta je utabavao tu stazu i postoji razlog zašto u Večnom gradu ima jednu titulu više nego zbirno u Monte Karlu i Madridu.

Mada postoji jedan detalj zbog kojeg će Rolan Garos koji stiže za samo nešto više od mesec dana biti drugačiji u odnosu na prethone. Nadal će se na njemu (izvesno) pojaviti posle pauze od četiri meseca, povrede slabinskog mišića, preskočenih Monte Karla i Barselone... A tek ostaje da se vidi da li će ili kakav će se obreti u španskoj prestonici.

Svestan je toga i Novak i nesumnjivo će tempirati formu za Pariz pažljivije nego ikada. Jer u igri je rekordna, 23. grend slem titula.


tagovi

Novak ĐokovićSrpska Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara