Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Nezamislivo u Malagi: Novak propustio tri vezane meč lopte, Siner ga nokautirao!

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 17:36

Dubl će odlučivati ko će u finale Dejvis kupa

Potvrđena je, po ko zna koji put, ona stara klepanica da je najteže izvojevati unapred upisane pobede. Posle herojskog preokreta Miomira Kecmanovića protiv Lorenca Muzetija, oči Srbije bile su uprte u Novaka Đokovića s verom, ma sigurnošću da će drugi put u poslednjih 12 dana srušiti Janika Sinera. Ali čelični nervi koji kroz čitavu karijeru prate srpskog asa, večeras su krasili italijanskog mladog lava. Novak je bio na pragu trijumfa, Srbija na poen od finala Dejvis kupa, a onda se desilo nezamislivo. Siner je spasao tri meč lopte na svoj servis, zatim napravio brejk, a onda nokautirao indisponiranog Đokovića - 2:1 (6:2, 2:6, 7:5).

Kažemo nezamislivo i pritom ne mislimo na poraz od Sinera, momka što je pre dve nedelje pobedio Novaka na završnom mastersu, već na način na koji se poraz dogodio. Tek četvrti put u karijeri Novak je izgubio meč u kojem je imao meč loptu (u tim okolnostima gubio samo od Mihaila Južnog 2007, Rafaela Nadala 2009. i Marina Čilića 2018. godine)... Večeras ne jednu, već višestruke. Kako je samo to bila lepa slika za srpske oči na 1:1 u setovima, 4:5 u gemovima u trećem setu... Na semaforu je pisalo 0:40... A onda... Šest uzastopnih poena Sinera i okretanje momentuma za 180 stepeni.

Izabrane vesti

Nakon propuštenih šansi za pobedu - istina, Sinera je sjajno služio servis u tim momentima - Novak Đoković je ostao bez energije, one pobedničke. Napustila je telo najboljeg tenisera planete, tromije se kretao, udarci su bivali nesigurniji, dok je Siner pritiskao i leteo po terenu u završna dva gema, a Novak slao lopte u mrežu i van granica igrališta. I desio se Srbinu prvi poraz u dresu sa državnim grbom u singlu još od 2011. godine i Huana Martina Del Potra.

Beli sport je dobio još jedan meč o kojem će se pričati jer je nivo tenisa na obe strane terena u odlučujućem setu bio spektakularan. Prštalo je i pljuštalo na sve strane, ali Novak je daleo lakše dobijao svoje servis gemove, a mučio Sinera kada je on izvodio početni udarac... u maratonskom drugom gemu trećeg seta, pa u šestom, pa u osmom... Ali je Janik vrlo često koristio servis za beg od neprijatnosti i na kraju uspeo da sruši Novaka drugi put u njihovih šest međusobnih okršaja.

Bio je ovo meč u tri poptuno različite etape. Ako izuzmemo prvi gem koji je lagano osvojio, Novak Đoković jednostavno nije ličio na sebe u prvom setu, verovatno najslabijem koji je odigrao u čitavoj 2023. godini. Sušta suprotnost fokusu koji ga je krasio u finalu Završnog mastersa protiv Sinera. Umesto pune borbene gotovosti, obraćanja pažnje na svaki detalj, bio je to dekoncentrisani Novak, teniser van ritma, da je neke rutinske udarce koje bi poslovično pogađao zatvorenih očiju, poput jednog drajv voleja recimo, šalje maltene na tribine. Otuda i samo dva osvojena gema u prvom periodu igre, svega 10/17 osvojenih poena na prvi i 4/10 na drugi servis i tek jedan jedini viner! Siner ih je imao 12 uz približno identičan broj grešaka, ali jasno je da je Italijan diktirao tempo, a Đoković poklanjao poene.

Ali samo se čekalo buđenje uspavane zveri u Đokoviću… I dogodilo se, već u prvim taktovima narednog seta. Zapravo, uloge su se zamenile. Novak je prešao u ofanzivu, a Siner je počeo da čašćava. Servisi su postali moćnije oružje nego pola sata ranije, rastrčao se Đoković i vratio Sineru istom merom dozvolivši mu da osvoji samo dva gema! Ključan je bio četvrti gem, tada se Srbin izborio za prvu brejk loptu i momentalno je iskoristio… Propratna reakcija – stegnuta pesnica i urlik zadovoljstva usmeren ka srpskoj publici u Malagi. I tada i nakon što je novim brejkom zatvorio set i izjednačio. Ali kako je prepozntljivi žar došao, tako je u krucijalnim trenucima utihnuo.

U trećem setu sve ukazivalo na na "Arivederrci Sinner", na "Ciao Italia", na, "Srbijo, dobrodošla u finale Dejvis kupa". Ali moraće Novak i drugovi da sačekaju, onodno da svoje mesto u borbi za Salataru zasluže kroz dubl. A njega će igrati Novak i Kecmanović protiv Sonega i Sinera.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara