Nervozan početak, nastavak furiozan: Đoković preslišao Federera za finale Australijan opena

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.01.20. | 12:02

Najbolji srpski teniser slavio bez izgubljenog seta i sada u meču za osmu titulu u Melburnu i povratak na prvo mesto ATP liste čeka boljeg iz okršaja Tima i Zvereva

Novak Đoković je još jednom pokazao i sebi i svetu da je najbolji teniser današnjice i to u duleu sa, po mnogima najboljim svih vremena. Srbin i Rodžer Federer su odmerili snage u polufinalu Australijan opena i očekivano naš as je slavio, i to bez izgubljenog seta - 7:6 (1) 6:4 i 6:3. Ovaj teniski masterklas Beograđanina, koji je slabo otvorio 50. odmeravanje sa starim rivalom na Rod Lejver areni, potrajao je dva sata i 18 minuta.

Prvi set, koji je potrajao 62 minuta je imao sve: i dramu i brejkove i vrhunski tenis i na kraju preokret. Na konto našeg asa koji je prenervozno ušao u polufinale. Prelomni trenutak se dogodio u devetom gemu kada je Švajcarac servirao za 6:3, ali nije uspeo da osvoji niti jedan poen. Novak je tada krenuo da se budi posle veoma nervoznog početka. Posegao je usput za starim receptom, a to je pritisak na Federerov bekhend.

Izabrane vesti

STATISTIKA MEČA

Upeo je Švajcarac da dogura do taj-brejka, ali tamo mu nije bilo dobro kako je Beograđanin odigrao prepustivši mu samo poen. Sedmi taj-brejk na Australijan openu Novaka Đokovića i sedmi uspeh. Štaviše, niti jedan nije izgubio u 2020! Poveo je Nole 3:0 u 13. gemu prvog seta i već tada je bilo jasno kuda je krenuo. Federer je bio samo nemi posmatrač u taj-brejku koji je bio apsolutno u znaku našeg tenisera. Novak je po ko zna koji put pokazao da ima nesalomiv um.

Između setova Federer je potražio pomoć tima zbog bolova u vratu i leđima, ali i Novak koji je popio neke tablete, verovatno protiv bolova. Gladijatori su i pored problema nastavili u jakom tempu. Fedeks je pokušavao da se vrati u meč koji mu je izmicao, ali je neprestano bio pod pretnjom brejka, dok je naš as bez većih problema osvajao "svoje" gemove. Nole je ponovo u pravom trenutno povukao oroz i slomio Fedeksa za 6:4 i vođstvo od 2:0 u setovima.

Nije se, naravno, stari lisac predao, popravio je igru na svoj servis, ali nikako nije uspevao da probije Novaka kad bi mu se ukazala, istina retka prilika. Dominirao je Novak na svoj i često ugrožavao servis rivala. I kada je delovalo da će uspeti da dogura do taj-brejka Federerov servis je pred naletima Đokovića popustio. Brejk kojim mu je slomljena kičma i koji je odveo našeg tenisera u novo grend slem finale.

U borbi za rekordnu osmu titulu na Australijan openu Nole će igrati protiv boljeg iz odmeravanja Austrijanca Dominika Tima i Nemca Aleksandera Zvereva koji je na programu u petak od 09.30 po srednjoevropskom vremenu. Ukoliko naš as odbrani titlu i osvoji osmi put Australijan open, ujedno i 17. grend slem uopšte, vraća se na prvo mesto ATP liste u ponedeljak.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara