Novak Đoković (Star Sport)
Novak Đoković (Star Sport)

Nemoguća misija Novak i šljaka kao jedini spas

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.04.23. | 08:37

Popularni Duci u dosadašnja dva međusobna duela uzeo Đokoviću samo četiri gema, ali je ove sezone odigrao neuporedivo više duela od Novaka na zemljanoj podlozi

Reče Dušan Lajović na prvoj konferenciji u Banjaluci da će publika možda gledati pravi Srpska Open. Kako stvari stoje, iz njegove vizure zaista jeste tako. Eliminisao je prijatelja Filipa Krajinovića na premijeri, a posle munjevitog razoružavanja Francuza Gregorija Barera, ponovo će udariti na zemljaka. Ovoga puta na najtežu moguću tenisku prepreku - Novaka Đokovića.

Izabrane vesti

"Novak i ja se dugo znamo, tako da nema tu tajni. Poslednji meč me je prilično glatko dobio. Biće ovo veliki izazov za mene, jer igram protiv najboljeg na svetu. To je uvek šlag na torti za sve igrače. Sa druge strane je bitno da ne poklekneš pred tim trenutkom. Moramo da pokušam da se opustim, mada to je lako reći, videćemo sutra kada izađem na teren. Nadam se da će to biti u istom ritmu kao do sada."

Poznavalje protivnikovih vrlina i mana je jedno, a njihovo eksploatisanje i okretanje u svoju korist nešto potpuno drugo. Lajović je do sada u dva navrata padao na takvoj vrsti ispita u duelima sa Novakom. Nije sramota izgubiti od najboljeg tenisera planete, ali istina je da mu popularni Duci nije pošteno ni zapretio u dosadašnja dva međusobna okršaja.

U Dohi 2015. na betonu i drugom kolu Monte Karla tri godine kasnije, Lajović je Đokoviću uzeo sveukupno, samo četiri gema - tri u Kataru i jedan jedini u Kneževini. Kuriozitet je da Novak tako protutnjao protiv Lajovića na turniru gde godinama unazad ne beleži upečatljive rezultate, te da je već u trećem kolu ispao od Dominika Tima, a da je Lajović naredne sezone na istom mestu napravio jedan od najvećih rezultata karijere. Igrao je finale prvog mastersa na šljaci gde je ipak poklekao pred Fabiom Fonjinijem.

Lajović je u prva dva meča u Banjaluci što su mu na ATP listi uživo doneli skok sa 70. na 61. poziciju, pokazao da je nadahnut, Đoković da će mu biti potrebno još mečeva da priđe adekvatnom nivou sa kojim želi da se pojavi na Rolan Garosu za nešto manje od 40 dana. I možda četvrtfinale u najvećem gradu Republike Srpske, uz Novakove oscilacije, neuigranost i prelazak sa tvrde na zemljanu podlogu zaista je jeste prilika za Lajovića da popravi utisak u sučeljavanjima sa Novakom. Za početak da pokuša da odigra jedan set u egalu.

Spas bi mogla da mu bude upravo šljaka. Prvo izuzetno spori uslovi na Centralnom terenu koji Novaku posebno ne pogoduju, ali i činjenica da je od starta sezone odigrao neuporedivo više okršaja na zemljanoj podlozi od svetskog broja jedan. Dok Novak ima samo mečeve protiv Ivana Gahova i Lorenca Muzetija u Monte Karlu, te jedan nastup na Srpska Openu, Lajović je igrao i u Kordobi, Buenos Ajresu, Rio de Žaneiru, Santijagu, Monte Karlu i Banjaluci. Od 24 ovoseznoska meča 18 je odigrao na šljaci.

Pred Lajovićem je fim zvani "Nemoguća misija", pred Đokovićem poligon za ispravljanje nekih grešaka iz Monte Karla i prekjučerašnjeg duela sa Lukom Van Ašom. A posle srpskog četvrtfinala lako bismo mogli da gledamo i srpsko polufinale, jer je u igri za najbolja četiri u gornjem delu žreba i Miomir Kecmanović, a njegova misija biće da eliminiše Jiržija Lehečku.

SRPSKA OPEN

Petak

Đere (1,55) - Molčan (2,29)

Rubljov (1,05) - Džumhur (7,70)

Đoković (1,10) - Lajović (5,80)

Lehečka (1,45) - Kecmanović (2,55)


tagovi

Novak ĐokovićSrpska Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara