Karlos Alkaras (Reuters)
Karlos Alkaras (Reuters)

Napeto popodne za šampiona: Tijafo četiri sata mučio Alkarasa i flertovao sa senzacijom

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.07.24. | 18:29

Ali nakon propuštene prilike u četvrtom, nije bio konkurentan u petom setu

Živ je Karlos Alkaras i ide u osminu finala Vimbldona. Ali nije se do nje prošetao, niti je bio ubedljiv, već je dozvolio Frensisu Tijafou da mu priredi prilično napeto popodne na centralnom terenu i da u jednom trenutku zaliči na čoveka koji je bliži pobedi. Četiri sata mučio je Amerikanac aktuelnog šampiona na londonskoj travi, krajem četvrtog seta nagovestio i potencijalne brejk lopte i senzaciju, ali Karlitos nije pukao pod pritiskom, već manirom vlasnika tri grend slem titule, odbio napade, došao do petog seta, a tamo zagospodario terenom - 3:2 (5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2).

Dva puta je dolazio Tijafo do seta prednosti, vodio sa 1:0 i 2:1, a trenuci odluke odigrali su se krajem četvrtog perioda igre. Pri rezultatu 4:4, Tijafo je servis gem Alkarasa počeo sa dva vezana poena. Dakle, još jedan mu je nedostajao za tri vezane brejk lopte... Ostaje nekadašnjem svetskom broju deset samo da razmišlja šta bi bilo kada bi bilo, da je poveo sa 5:4, pa u narednom gemu servirao za meč. Međutim, Španac se pribrao, vezao četiri poena, kasnije došao i do taj-brejka gde je počistio 26-godišnjaka, slično kao što je uradio i u petom setu.

Izabrane vesti

Desetom vezanom pobedom na Vimbldonu Alkaras je obezbedio mesto među najboljih 16 i sudar sa pobednikom duela Brendon Nakašima - Ugo Amber. Potencijalni rivali trećem teniseru sveta u četvrtfinalu su Tomi Pol ili pobednik meča Fabio Fonjini - Roberto Bautista Agut.

Još jednom je Alkaras pokazao čelične živce na Vimbldonu i došao do 12 pobede u 13 mečeva u karijeri odigranih u pet setova. Upravo se posle pet setova pre godinu dana domogao prve vimbldonske titule , savladavši Novaka Đokovića, sa kojim mu je projektovan novi sudar u finalu.

Naravno, za sve što je pokazao protiv jednog od najboljih tenisera današnjice, mora se skinuti kapa Frensisu Tijafou. Prvi set je osvojio odigravši svoj najbolji tenis od starta 2024. godine. Većim delom meča držao je visok procenat ubačenog prvog servisa, a maestralnim volejima pravio ogromne probleme momku iz Mursije. Ali pronalazio je Karlitos i najbolje servise i najkvalitetnije udarce kada je zaista bio sateran u ćošak. A kada je namirisao krv, ustremio se da ekspresno završi posao.

Postao je treći najmlađi igrač u Open eri sa 10 ili više vezanih pobeda na više od jednog grend slema (US Open i Vimbldon). Sa manje godine to su uspeli samo Bjorn Borg i Mats Vilander. Takođe, samo su Rod Lejver (16) i Boris Beker (15) upisali više pobeda u prvih 16 mečeva na Vimbldonu u singl konkurenciji od Karlitosa (14).


tagovi

Karlos AlkarasFrensis TijafoVimbldon 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara