Novak Đoković sa peharom Rolan Garosa 2023. godine (Reuters)
Novak Đoković sa peharom Rolan Garosa 2023. godine (Reuters)

Mozaik još maglovit, ali pravi rasplet za teniski tron na Rolan Garosu

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 13:07

Đoković brani veliki broj poena na šljaci, Alkaras takođe, dok će Siner biti na velikom ispitu na zemljanoj podlozi kojom u dosadašnjem toku karijere nije ovladao kao betonskom ili travnatom

Tamo gde je Novak Đoković juna meseca prošle godine postao čovek sa najvećih brojem grend slem titula u istoriji tenisa, tamo gde je stekao epitet jedinog igrača što u vlasništvu ima po najmanje tri pehara sa svakog grend slema, tamo će se, kako stvari stoje, krajem maja i početkom juna voditi bitka za teniski tron za prvu poziciju ATP liste na kojoj je srpski gigant proveko 419 nedelja, odnosno 40 odsto vremena svoje dosadašnje karijere.

Pogodili ste, biće to na Rolan Garosu gde Novak Đoković brani maksimalnih 2.000 bodova i gde Janik Siner teoretski može da otme prvu poziciju (pod uslovom da se to ne desi ranije) iako najveći svih vremena odbrani tron.

Izabrane vesti

Igra Siner tenis karijere i u 2024. godini nema boljeg od njega. Titulama u Melburnu, Roterdamu i Majamiju, dosegao je rang karijere u vidu drugog mesta ATP liste i prišao Novaku 1.015 bodova zaostatka, dok trećeplasirani Alkaras za Đokovićem kaska 1.080 bodova. Razlika između izazivača iz Italije i Španije jeste u tome što Karlitos, poput Novaka brani neuporedivo više poena na šljaci.

Siner će od aprila do sredine juna braniti samo 585 bodova, Đoković 2.315, a Karlitos 2,265.

Siner je 400 od svojih 585 zaradio prošlogodišnjim plasmanom u polufinale Monte Karla gde ga je eliminisao Holger Rune. Italijan nije nastupio u Madridu, dok je u Rimu dobacio do četvrte runde, a tamo poklekao pred Fransiskom Serundolom. Na Rolan Garosu Siner je poražen već u drugoj rundi od Nemca Altmajera.

Novak je gro poena stetako sa sedam pobeda na Filip Šatrijeu, dok mu uvertira za Rolan Garos nije bila sjajna. Samo 90 pogoda u Monte Karlu osvojio je plasmanom u treće kolo gde je ispao od Lorenca Muzetija, a nakon preskočenog Madrida, iz Rima ga je u četvrtfinalu ispratio Rune.

Kada je reč o Alkarasu, protekao je Monte Karlo bez njegovog prisustva, u prestonici Španije podigao je pehar, tome je prethodilo osvajanje ATP 500 turnira u Barseloni, dok ga je u polufinalu Rolan Garosa zaustavio upravo Đoković.

Do kada će Novak ostati svetski broj jedan, možemo samo da nagađamo, ali uzimajući u obzir njegov stav da mu prvo mesto ATP liste više nije prioritet, jasno je da svoj teniski kalendar, odnosno izbor turnira koje će igrati neće krojiti na osnovu tog parametra, već optimalne spremnosti za ono najvažnije - grend slemove i olimpijske igre. Stoga, deluje logično da će 36-godišnjak propustiti bar jedan od tri mastera na šljaci, a kako nastup u Monte Karlu nije upitan, najlogičnije deluje da ponovo preskoči Madrid.

Ako pretpostavimo da će izbeći iznenađenja kakvo je u Indijan Velsu predstavljala rana eliminacija od Luke Nardija - mada je u Kneževini nekoliko puta tokom karijere umeo da razočara u ranoj fazi (Veseli, Evans, Muzeti, Karenjo Busta) - realno deluje da će Novak uspeti da sačuva prvo mesto do Pariza. A tada neće sve zavisiti od njega već će se pitati i Janik Siner koji u Bulonjskoj šumi brani svega 45 bodova. U prevodu, do smene bi moglo da dođe čak i ako Novak u Gradu svetlosti ponovi prošlogodišnji uspeh.

Ali o tom, potom. Svaki naredni turnir donosiće izoštreniju sliku trenutno još zamagljenog mozaika.


tagovi

Novak ĐokovićRolan GarosATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara