Lepota ženskog tenisa: Sofija Kenin nova grend slem šampionka

Vreme čitanja: 2min | sub. 01.02.20. | 11:48

Američka Ruskinja pobedila Garbin Muguruzu 2:1 u setovima

Svet tenisa dobio je novu grend slem šampionku. Sofija Kenin, Amerikanka ruskog porekla, pobedila je Gargine Muguruzu u finalu Australijan opena i osvojila najveći trofej u karijeri – 4:6, 6:2, 6:2.

Talentovana Keninova, čiji su roditelji malo po njenom rođenju otišli iz Moskve za SAD, napravila je najveći uspeh u karijeri koja ima strelovit uspon. Bila je najveće iznenađenje 2019. godine, kada je došla do 12. mesta na VTA listi, a evo sada, na početku nove sezone, već se okitila jednim od četiri grend slem pehara.

Izabrane vesti

Najveći Sofijin uspeh do sada na grend slemovima bilo je četvrto kolo na US openu. Osvajanjem ovog trofeja izborila je i skok na sedmo mesto WTA liste, što joj je, naravno, najbolji rejting u karijeri.

Garbin Muguruza je videla Australijan open kao šansu da se vrati na staze uspeha sa kojih je skrenula u poslednje dve sezone. Špankinja je sjajno igrala do finala, bila nadomak osvajanja trećeg grend slem trofeja u karijeri, pogotovo posle osvajanja prvog seta, ali onda je prosto – nadigrana.

Pustila je ruku Keninova na početku drugog seta i krenula da igra fenomenalne poene, da pogađa linije, da hvata rivalku na pogrešnoj nozi. Uz to, Amerikanka je izuzetno dobro servirala, nije dopuštala u drugom setu nijednu brejk šansu Muguruzi. I glatko je dobila taj deo meča sa 6:2. Bilo je jasno da je u psihološkoj prednosti pred odlučujući deo duela.

A, u poslednjem setu borba „do istrebljenja“. Do 2:2 nije bilo brejk šansi, da bi onda prva zapretila Špankinja. Imala je Muguruza tri brejk lopte u petom gemu i nije uspela! I zbog toga je kažnjena u narednom gemu, Keninova je iskoristila prvu brejk priliku, povela 4:2 i vrata puta ka trofeju su joj se širom otvorila.

Nije se Sofiji stegla ruka kod te šanse karijere, rešila je da sa obe ruke ščepa trofej koji joj se smešio i da započne novi teniski poredak. Svet je dobio novu grend slem šampionku, petu šampionku na pet poslednjih grend slem turnira.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara