Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Konačno osmeh, energija i žar! Teniska škola Novaka Đokovića ponovo radi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.05.24. | 17:53

Najbolji teniser planete autoritativnom predstavom obezbedio treće kolo Rolan Garosa i duel sa Lorencom Muzetijem ili Gaelom Monfisom

Mučio se Novak Đoković mnogo od starta kalendarske godine... Prvo do marta meseca na betonu, potom od aprila na šljaci. Prečesto bio nervozan, dekoncentrisan, malodušan i nezainteresovan. Čak je i izašao iz sopstvenih šablona kreiranja teniskog kalendara kada je zbog manjka mečeva odlučio da zaigra na malenom turniru u Ženevi. I objektivno, nije došao na Rolan Garos, sa najvišim očekivanjima, ili preciznije, sam je priznao da mora da ih spusti. Oscilirao je tokom prvog kola i meča sa Ig Eberom, a onda je drugu prepreku oličenu u Špancu Robertu Karbaljesu Baeni, u finišu prvog seta ubacio u prepoznatljivi teniski vrtlog iz kojeg je nije puštao maltene do kraja meča - 3:0 (6:4, 6:1, 6:2).

Posle jednog od najboljih mečeva srpskog teniskog titana u 2024. godini možemo jedino da konstatujemo da teniska škola Novaka Đokovića ponovo radi. Kao da je poslednjih nedelja bila privremeno zatvorena zbog renoviranja. A prvu lekciju po ponovnom otvaranju ispredavao je 63. teniseru sveta koji je u prvom setu odbijao da se preda. Školovao je Đoković Španca sa enrgijom, agresijom, žarom, osmehom i fokusom koji su nedostajali protiv Kaspera Ruda u polufinalu Monte Karla, ili u duelu sa Alehandrom Tabilom u Rimu... Podučavao je protivnika teniskim veštinama uz sve one elemente bez kojih odbrana jednog od najveća četiri teniska pehara nije moguća.

Izabrane vesti

Bio je Karbaljes Baena bar-a-bar u dugim razmenama sa Novakom tokom prvih 45 minuta meča, čak je u nekoliko navrata pretio potencijalnim brejk šansama... Sve dok Đoković u smiraj prvog dela igre nije odlučio da začini stvari. Priv vođstvu 5:4 i 15:0, u jednom neizvesnom poenu, neko iz publike se oglasio i dekoncentrisao Đokovića. Branilac trofeja je došao do sudije i tražio da se pozabavi situacijom i očekivano, usledila je porcija zvižduka sa tribina Šatrijea. Znamo svi - pogonsko gorivo za Novaka. Od tog trenutka do kraja susreta, za sve se pitao isključivo trostruki šampion Rolan Garosa koji je došao do 94 pobede u Bulonjskoj šumi. Toliko ima samo još na Australijan Openu.

Krajem prvog i početkom drugog seta vezao je Novak šest gemova, a od 4:4 u prvom periodu igre do kraja susreta, odnos u osvojenim gemovima bio je 14:2 za Novaka. Ako je u prvoj trećini meča dozvoljavao Špancu da prokljuvi šta smera, da ga čita i odgovara, Đoković je u nastavku gotovo sve anticipirao, maltretirao rivala drop šotovima, neodbranjivim riternima i hordom vinera koje je 31-godišnjak uspevao da prati samo pogledom. Na kraju susreta imao je Novak duplo više nedobranjivih udaraca od Španca - 43:20. Pritom je i znatno manje grešio (15-26).

Nekadašnja Grend slem šampionka Merion Bartoli je juče izjavila da je od jednog od članova Novakovog tima saznala razloge Đokovićeve povremene odsutnosti, te da je to osciliranje između dve emocije - "buđenja sa netaknutom motivacijom i suprotstavljenom željom da u datom trenutku provodi vreme sa porodicom". Danas, te emocije nisu ušle u koliziju, na veliku nesreću Karbaljesa Baene kojeg je Đoković savladao i u njihovom trećem grend slem okršaju, bez da mu je dozvolio set. Моžda Baena kao igrač kojem je najbolji rang karijere 49. mesto ATP liste nije pravi reper za testiranje Đokovićevih mogućnosti u ovom momentu, ali nisu bili ni Tomaš Mahač u Ženevi, ni Tabilo u Rimu, pa je mečeve protiv njih odigrao do nivoa neprepoznatljivosti.

Dva sata kvalitetnog programa i Novak Đoković je arhivirao drugu od potencijalnih sedam prepreka koje mu stoje na putu do 25. grend slem titule. Treća će biti ili nezgodni Italijan Lorenco Muzeti ili francuski veteran Gael Monfis koji u 19 međusobnih okršaja nikada nije pobedio najboljeg svih vremena.



tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara