Đoković (©Reuters)
Đoković (©Reuters)

Ko su četvorica ispred Đokovića u „Klubu 1.000“

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.05.22. | 11:07

Nadal aktivan, enigma Federer

Pobedom nad Kasperom Rudom u polufinalu mastersa u Rimu Novak Đoković je ušao u „Klub 1.000“. Upisao je tačno hiljaditu pobedu u karijeri, a taj uspeh pre njega su ostvarila samo četvorica tenisera.

S obzirom na to da se poslednjih godina samo broje rekordi koje Đoković ruši, pored kojih upisuje svoje ime, postavlja se pitanje kolike su šanse da i u ovoj stavci postane apsolutno najboljih svih vremena. Odgovor je da to, ipak, neće biti lako. U stvari, sve zavisi od toga koliko još dugo Novak planira da igra tenis.

Izabrane vesti

Svetski rekorder po broju pobeda u Open eri je Džimi Konors, koji je dobio 1.274 meča u karijeri. Ipak, treba znati da je legendarni američki teniser prebacivao lopticu čak do 43. godine. Konors je pretrpeo i 283 poraza, odnosno, završio je sa procentom uspešnosti od 81,8 odsto pobeda.

Na drugom mestu je Rodžer Federer sa 1.251 pobedom. Dakle, Švajcarcu ne fali mnogo da stigne Konorsa, ali je pitanje da li će se vraćati više tenisu posle nove duge pauze, a i koliko bi mu bilo potrebno turnira da ostvari neophodna 24 trijumfa. Federer ima i 275 poraza, odnosno procenat dobijenih mečeva mu je tačno 82 odsto.

Treće mesto drži Ivan Lendl, koji je odavno okačio reket o klin. Nekadašnji veliki čehoslovački šampion je pobedio u 1.068 mečeva i Novak Đoković ima sasvim realnu mogućnost da, otprilike, sledeće sezone nadmaši Lendla. „Ivan Grozni“ je karijeru završio i sa 242 poraza, odnosno, njegov procenat uspešnosti je 81,5 odsto mečeva.

Jedini trenutno radno-aktivni teniser na ovoj listi ispred Novaka je Rafael Nadal. Španski as je dobio 1.051 meč i oštri se da taj broj uveća na predstojećem Rolan Garosu, njegovom omiljenom turniru, na kojem doživljava poraze svake „prestupne godine“. Rafa je izgubio 212 mečeva, pa je njegov procenat dobijenih mečeva 83,2 odsto.

I Novak je tu odmah iza njega, sa 1.000 pobeda i 203 poraza, njegov procenat je 83,1 odsto, a već bi današnji trijumf nad Cicipasom u finalu Rima bi mogao taj procenat još malo da popravi.


tagovi

Novak ĐokovićATP listaDžimi KonorsRodžer FedererIvan LendlRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara