Detalj sa tribina Ken Rozvel arene
Detalj sa tribina Ken Rozvel arene

Kako su srpski navijači slomili Šapovalova za pobedu Đokovića

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.01.20. | 11:11

Ljutio se u Sidneju mladi, levoruki Kanađanin, žalio, psovao naše možda i previše agresivne, da ne kažemo "fudbalske" navijače, sudija je pretio i kumio, ali nije bilo pomoći

Kažu da je tenis gospodski sport u kojem publika nema veliku ulogu. Organizovano navijanje uglavnom svodi se tek na nekoliko grupica starijih ljudi ili bogatih, ali vaspitanih mladića koji poštuju sva pravila ponašanja. Ali, nekada se desi da se fudbalsko navijanje prelije na teniske stadione, i tada nastaje lom. A pobeđuju oni najjači. Tako je bilo i sinoć u Sidneju kada je "srpski korpus" umnogome pomogao Novaku Đokoviću da se izbori sa opasnim protivnikom koji jednostavno nije uspeo da izdrži pritisak sa tribina.

Srbija je sinoć sigurnim nastupom slavila sa 3-0 protiv nezgodnih Kanađana i tako se plasirala u polufinale novoustanovljenog teniskog takmičenja reprezentacija, ATP kupa (tvrda podloga, nagradni fond 15 miliona evra). Međutim, nije sve bilo tako lako.

Izabrane vesti

I to baš u Đokovićevom meču u kojem je publika odigrala možda i ključnu ulogu. O tome smo upravo i pisali u najavi susreta sa mladim timom ove severnoameričke države da im je neiskustvo, pre svega igranja pred agresivnim navijačima, premalo i da bi to moglo skupo da ih košta. Držao se protiv Noleta i hiljade srpskih navijača u Ken Rozvel areni odlični Denis Šapovalov sve do polovine drugog seta kada je propustio lepu priliku za brejk, što je ispostavilo se krucijalni deo meča. Da je u tome uspeo maldi levoruki as bi verovatno i slavio.

Ali je jednostavno pukao! Posvađao se sa navijačima koji su istina koristili svaku priliku da ga iznerviraju, tužakao ih sudiji, nepristojno gestikulirao i još nepristojnije dobacio "fuck off". Naravno, to je samo podiglo temperaturu na tribinama tako da je usledila prava tortura 20-godišnjaka rođenog u Tel Avivu. I to fudbalska!

Toliko jaka da je jedan od najboljih sudija na svetu, Karlos Fernandez održao kraći govor u kojem je rekao ipak jednu glupost, znaćete i sami koju:
"Ovo je teniski meč, najvažnija stvar za sve nas je respekt. Ako ne želite da gledate tenis idite kući! Ne uznemiravajte one koji su došli da gledaju tenis".

Naravno, posle ovog "idite kući" bilo je još gore, jer se takve stvari jednostavno ne govore. Konstatna buka sa tribina, cika, vriska, zvižduvžci, pa čak i dragačevske trube cepale su uši u Ken Rozvel areni. Buka je potrajala još desetak minuta pre nego što je meč nastavljen, a tada je Novak već bio u sedlu, što bi se reklo.

I on je kao početnik imao problema da se snađe kada je velika buka iz gledališta, ali ga je Dejvis kup očeličio. Pre mu je smetao kao Šapovalovu svaki zvuk, toliko da je konstatno između poena upozoravao uglavnom svoje navijače. Ovaj put je iskusno zajahao na tom talasu i uspeo prvo da uzme drugi set sa 6:1, a potom i da slavi.

"Nadali smo se velikoj podršci kada smo stigli u Sidnej, ali ovo je prevazišlo sva očekivanja", oduševljen je bio naš najbolji sporstista svih vremena, "Mnogo smo im zahvalni . Znali smo da je srpska zajednica velika u Sidneju, ali nismo znali koliko će ih doći. Bilo su jako glasni. Ponekada su možda i previše učestvovali u meču i Denis je s pravom bio iznerviran"

Srbija će se za prodor u finale boriti sa Rusijom, koja nam "duguje" za onaj dramatičan poraz u četvrtfinalu Dejvis kup minulog novembra u Madridu. No, ovaj put će publika biti uz naše tenisere, ali verujemo da će se Danil Medvedev i Karen Hačanov pripremiti za taj pritisak.

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara