Karlos Alkaras (Reuters)
Karlos Alkaras (Reuters)

Kada ne zna šta će, tada je najopasniji: Alkarasova šampionska izolacija minskog polja

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.07.24. | 17:49

Ugo Amber nakon zaostatka 2:0 u setovima, uništio Karlitosa u trećem periodu igre, nagovestio peti set, ali su presudili pobednički mentalitet i nestvarni udarci branioca titule

Korača Karlos Alkaras po minskom polju na putu ka odbrani vimbldonske titule. Ali ni u trećem kolu protiv Frensisa Tijafoa, niti u osmini finala nije nagazio na eksplozivnu napravu, već je i drugu u vidu sjajnog Francuza Uga Ambera uspešno izolovao, demontirao, ostranio. Od gotovog i vođstva 2:0 u setovima Karlitos jeste napravio veresiju, ali ne padom ličnog teniskog nivoa, već zbog spektakularne igre 16. tenisera sveta koji je furiozno izborio četvrti i nagovestio i potencijali peti set. No, sateran uza zid, Alkaras je pronašao način da se izvuče iz ćorsokaka i da se plasira među najboljih osam u Londonu - 3:1 (6:3, 6:4, 1:6, 7:5).

Nakon što je za sat i po vremena stigao na set do pobede, delovalo je da će Alkaras rutinski završiti posao protiv tenisera sa kojim je prvi put u karijeri ukrstio rekete. Ali verovatno ni publika na Centralnom terenu nije verovala šta gleda u trećem setu. Alkaras je dobio prvi gem na svoj servis, da bi Francuzu pripalo narednih šest?! Sa dva brejka, 13 vinera i samo dve neiznuđene greške, Amber , koji je čitavog popodneva odlično riternirao, nagovestio je probleme za trećeg tenisera sveta.

Izabrane vesti

Taman što je zaličilo da Karlitos ponovo korača ka pobedi brejkom i vođstvom 3:1 u četvrtom setu, Amber je ponovo ušao u nezaustavljivi režim. Od 3:1, za čas je okrenuo rivala stigavši do 3:4 i tri vezane brejk lopte. U tim trenicima Španac je u neverici gunđao ka svom boksu i izustio "Ne znam šta da radim". Od tog trenutka ispalio je forhend viner, as i dva servis vinera, pobegao sa giljotine i sprečio Ambera da povede sa 5:3 i servira za osvajanje četvrtog seta.

Iako je Amber često tokom trećeg i četvrtog perioda igre dizao sopstveno samopouzdanje prstom na slepoočnici, svojevrsnom demonstracijom mentalne snage, ipak mu je zafalilo petlje u završnici četvrtog seta. Počastio je Alkarasa nekim jeftinim poenima, uplašeno izbacio jedan smeč u aut, dozvolio momku iz Mursije da mu oduzme servis i izbegne rasplet u taj-brejku. Ipak, igra koju je znao da pokaže tokom tročasovne borbe ekvivalentna je onoj koja krasi top 10 tenisere. A uz kontinuitet tenisa kakav je prikazao, mogao bi Amber brzo među društvo odabranih.

I on je, kao i Karlitos umeo da isporuči nestvarne udarce ovog popodneva. Šta reći za poen koji je Karlitos odigrao na brejk/set loptu u drugom setu. Ni to što je tokom relija završio na zadnjici, nije ga sprečio da stavi drugi set u džep. Zatim je krajem četvrtog izvukao iz džepa spektakularan "banana" pasing šot i dobio aplauz Ambera. To su nijanse koje za sada prave razliku izveđu grend slem šampiona i onih koji bi to voleli, možda nekada i mogli da postanu.

Alkaras je na putu ka odbrani titule već položio dva ozbiljna ispita. Naredni će biti protiv pobednika duela Tomi Pol - Roberto Bautista Agut. Plasmanom među osam najboljih, Alkaras je postao drugi najmlađi (21 godina i 63 dana) teniser u Open eri koji se u kalendarskoj godini domogao četvrtfinala Australijan Opena, Rolan Garosa i Vimbldona. Podvig koji je kao mesec dana mlađi igrač, izveo samo Rafa Nadal 2007. godine.


tagovi

Vimbldon 2024Karlos AlkarasUgo Amber

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara