©Reuters
©Reuters

Ima jedan Srbin što odbija da umre i kad su mu rane fatalne! Đoković ponovo nadljudski preokrenuo

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.06.24. | 20:51

Novak uprkos povredi kolena drugi put zaredom preokrenuo od 1:2 do 3:2 u četvoroipočasovnoj borbi

Činio je čuda prethodnih godina Novak Đoković na pariskoj šljaci, postao jedini igrač sa dve pobede nad Rafaelom Nadalom na njegovom omiljenom turniru, preokretao od 0:2 do 3:2 u finalu protiv Stefanosa Cicipasa i najvažnije osvojio rekordni 23. grend slem u karijeri, čime je stekao nezvaničnu titulu najboljeg u istoriji. Prelepe stvari doživeo je Novak u Bulonjskoj šumi, ali će Kup musketara 2024. godine ostati u sećanju svim navijačima srpskog tenisera po novom nadljudskom preokretu najboljeg u istoriji.

Gde je stao u četvrtom i petu setu četvoroipočasovnog boja protiv Lorenca Muzetija, tamo je Đoković nastavio i u prvom setu duela osmine finala protiv Fransiska Serundola, ali je onda u trećem gemu drugog seta doživeo povredu kolena posle koje ništa više nije bilo isto. Novak je postao bezenergičan, više je razmišljao o povredi nego o udarcima, pravio bolne grimase, igrao dobrim delom pod ručnom kako ne bi rizikovao dalje pogoršanje stanja kolena, a onda je još jednom pokazao da je besmrtan. U drugoj polovini četvrtog seta Đoković je počeo da se podiže iz pepela, bori kao najveći ratnik uprkos okolnostima, nekim mađioničarskim trikom izjednačio na 2:2 i onda pokorio Argentinca u petom setu za 3:2 (6:1, 5:7, 3:6, 6:3, 6:3). Đoković je 15. godinu zaredom u četvrtfinalu Rolan Garosa gde ga u reprizi prošlogodišnjeg finala čeka Kasper Rud.

Izabrane vesti

Sve oči bile su na početku meča uprte u Novakov energetski momenat. Srpski igrač je usled loše odrađenog posla organizatora turnira meč protiv Lorenca Muzetija završio u tri sata i osam minuta posle ponoći, što je najkasnije okončan meč u istoriji Rolan Garosa. Kako je Novak imao tek oko 35 časova razmaka između dva meča bila je zabrinutost razumljiva, ali je partijom u prvom setu ohrabrio sve svoje pristalice. Imao je Đoković šampionsku igru tokom prvih četrdeset minuta meča i dobio set sa 6:1. Argentinac je nestrpljivom igrom i velikim brojem neiznuđenih grešaka pomogao Novaku, kom je baš jedan takav laganiji set bio potreban posle iscrpne borbe pretprošle noći.

Do trećeg gema drugog seta u kom je Serundolo servirao, razlozi za zabrinutost nisu postojali, a onda je pri 40:0 za momka iz Buenos Ajresa Novak namerno lansirao ritern u aut kako bi što pre seo na klupu. Tom prilikom zatražio je medicinski tajm-aut, a doktor mu je tom prilikom "nameštao koleno". Meč je ubrzo nastavljen, a sve do 5:5 se najstariji broj jedan u istoriji tenisa nekako držao uprkos činjenici da je Serundolo do tog momenta imao neverovatnih 12 brejk lopti. Nije Đoković uspeo da uvede drugi set u taj-brejk, Serundolo je iz 13. pokušaja realizovao prvu brejk loptu, dobio set 7:5 i izjednačio na 1:1.

Pokušavali su lekari ponovo da pomognu Đokoviću, još dva puta pokraj terena dali mu tretman, ali to nije bilo dovoljno da se Novak oseti komfornije. Serundolo je napravio brejk na startu trećeg seta i što mu je u tim trenucima bilo najvažnije, držao je sve pod kontrolom na sopstvenom servisu. Bio je to period najveće Đokovićeve letargičnosti, činilo se u jednom momentu da mu je mimika takva da bi mogla da usledi i predaja, ali se Novak nadao da će njegovo vreme doći i bez ulaganja mnogo energije izgubio treći set.

Vodio je Serundolo 4:2 u četvrtom setu, a onda je Đoković u osmom gemu napravio brejk i u potpunosti razbukteo vatru. Bila je to Novakova prva šansa za oduzimanje servisa rivala posle skoro dva i po sata tenisa i odmah ju je ugrabio. Opalo je samopouzdanje Argentinca posle ispuštenog servisa, a pri vođstvu od 6:5 Đoković je usmerio svu snagu na Serundolov servis gem, iskoristio četvrtu set loptu, podigao se iz pepela i na samo njemu znan način izjednačio na 2:2.

Nije želeo Novak da čeka Vimbldon kako bi postao novi rekorder po broju pobeda na grend slem turnirima, namazao ratničke boje po ko zna koji put u karijeri i zabeležio 370. u karijeri, čim je srušio još jedno nekada nezamislivo dostignuće Rodžera Federera. Batrgao se žilavi Argentinac u petom setu, pokazao da poput Novaka pripada jednom velikom ratničkom narodu i nadao se da će ipak izvući već viđenu pobedu karijere.

Đoković je imao 2:0 u petom setu, Serundolo je izjednačio na 2:2, a ključni momenat viđen u je osmom gemu odlučujućeg seta. Pri vođstvu od 4:3, loptica je liznula linija na brejk loptu i tako vratila Novaku za sve pređašnje nesreće, koje se ne odnos samo na povredu, već i na prečestu pomoć mreže u korist Argentinca. Nekako se to sve na kraju iznivelisalo...

Bilo je ovo veče predodređeno za rušenje Federerovih rekorda, pošto je Novak paralelno postao i igrač sa najviše plasmana u grend slem četvrtfinala. Đoković će u sredu 59. put igrati za polufinale, čime je nadmašio Rodžera. Šta god da se dogodi u nastavku turnira, Novak je već sada cementirao ovaj turnir kao jedan od najspecifičnijih u karijeri. Meč do tri sata i osam minuta noću, a onda posle dan i po drugi četvoroipočasovni meč zaredom. To može samo jedan čovek!

Bilo mi nepošteno posle svega što je prošao u poslednjih 40 sati, tražiti od Đokovića još nadljudskih stvari, ali je tako bilo i posle pobede nad Tejlorom Fricom pusle rupture stomačnog mišića na Australijan Openu 2021. Svi znaju kako se taj turnir završio, a večerašnja pobeda nad Serundolom je nešto najbliže tome. Nije moguće posle svega viđenog u Novakovoj karijeri ne nadati se novoj moći regeneracije sportskog besmrtnika.



tagovi

Novak ĐokovićRolan GarosRolan Garos 2024Fransisko Serundolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara