""
""

Humani Nole obradovao mališane

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.05.14. | 17:28

Đoković u pratnji devojke Jelene i direktora kancelarije UNICEF-a obišao centar u Zvečanskoj i razgovarao sa porodicama koje već neko vreme podržava njegova fondacija

Dok se odmara od tenisa i leči povređenu ruku, Novak Đoković se trudi da van terena uradi neke lepe, društveno korisne i humane stvari. Najbolji srpski teniser i direktor kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mišel Sen-Lo posetili su danas Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici i razgovarali sa porodicama koje su primaoci usluge "Porodični saradnik", zajedničkog projekta fondacije "Novak Đoković" i UNICEF-a.

Izabrane vesti

Ovaj projekat primenjuje se u 120 porodica iz Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, a dve porodice sa kojima su se sastali Đoković i Sen-Lo deo su grupe od 34 koliko je trenutno projektom obuhvaćeno u Beogradu.

Đoković je ovom prilikom istakao da je podrška i pomoć porodicama, koje su posebno ugrožene u ovako teškim ekonomskim uslovima, izuzetno važna i da je veoma ponosan na prve rezultate usluge "Porodični saradnik".
“U razgovoru sa porodicama koje primaju ovu uslugu čuo sam koliko im je ona pomogla, ojačala ih i smanjila izazove da njihova deca napuste dom i budu izmeštena u neku instituciju. Iz svog primera znam koliko je važno da porodica bude jaka, jedinstvena, jer je meni podrška moje porodice bila ključna za lični razvoj i postizanje ciljeva”, izjavio je Đoković.

On je dodao da su UNICEF i Ministarstvo za socijalnu politiku učinili veliku stvar kada su osmislili i pokrenuli ovaj projekat.
“Mi mi smo vrlo ponosni što smo partneri. Ako 400 porodica i 1.000 dece, koliko je u planu da bude obuhvaćeno projektom, izađu jače, prebrode krize i ostanu na okupu, biće to velika stvar za celo društvo”, poručio je Đoković, koji je i nacionalni ambasador UNICEF- a.

Obe porodice sa kojim su danas razgovorali Đoković i Sen-Lo imale su kompleksne izazove i poteškoće, kako materijalne, zdravstvene, tako i ukupnom funkcionisanju zbog čega su deca povremeno bila izmeštana u institucije.

Oni su ocenili da je usluga "Porodični saradnik" značajno poboljšala njihove odnose i unapredila funkcionisanje.

Direktor UNICEF-a Sen-Lo istakao je da je roditeljstvo jedna od najvažnijih odgovornosti koje imamo u životu.
“Ipak, roditelji još uvek ne dobijaju adekvatnu podršku. Ova usluga pomaže roditeljima da "bolje obavljaju svoj posao“ i da svojoj deci obezbede porodično okruženje u kom mogu da dostignu svoj puni potencijal. Globalno, saradnja sa privatnim fondacijama je veoma bitna za UNICEF. Ovde u Srbiji smo jako ponosni što je fondacija "Novak Đoković" naš partner u pružanju podrške Vladinim naporima da zaustavi smeštanje dece u ustanove, kao i da razvije usluge za porodice u riziku“, naglasio je Sen-Lo.

Cilj ovog potpuno novog i inovativnog programa je sprečavanje izmeštanja dece iz prirodnih porodica, odnosno, njihovo osnaživanje kako bi se lakše nosile sa kriznim situacijama i pružile svojoj deci brižno, bezbedno i stimulativno okruženje.

Projekat se u potpunosti primenjuje od kraja septembra, kada je i završena kompletna obuka svih članova stručnog tima - ukupno ih je 16 (po četiri u svakom gradu), odnosno kada su Centri za socijalni rad počeli sa obilaskom porodica.

(FOTO: Fondacija Novak Đoković)


tagovi

Novak ĐokovićATP logo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara