Rafael Nadal
Rafael Nadal

Foto-finiš trke za titulu GOAT: Zlatna šansa za Nadala, Federer na dva meča i grend slem titulu!

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.09.19. | 08:34

Španac u četvrtfinalu izbacio i Švarcmana

Grčevi su na trenutke pravili problem, Dijego Švarcman je odbijao da “umre”, iako je znao da samo voljom može da parira rivalu, nikako kvalitetom. Ali zna i Rafael Nadal da mu je ovaj Ju-Es open šansa koju ne sme da ispusti ako želi da se i on porve za titulu najvećeg u istoriji sporta. Rodžer Federer i Novak Đoković su ispali. A Nadal ne može da dobije trku za najveći broj grend slem titula samo trijumfima na Rolan Garosu. I zato 6:4, 7:5, 6:2 za plasman među četiri najbolja na Flešing Medouzu u kome je Španac apsolutno najveće ime, pošto preostala trojica polufinalista nikada pre nisu igrala grend slem finale.

Nije ni Švarcman, niti će to učiniti u Njujorku, iako je 170 centimetara visoki Argentinac dva puta uspevao da se vrati u meč posle četiri gema zaostatka. Toliko o njegovom karakteru. Kapa dole. Druga je stvar tenisko umeće i fizičke mogućnosti. Tu je Nadal daleko odmakao, pa se nada da će u ovako “proređenoj” konkurenciji moći i do 19. titule na US Open čime bi se primakao na samo jednu zaostatka za Federerom.

Izabrane vesti

NADAL OSVAJA US OPEN - KVOTA 1,30

Ali Federer je pet godina stariji. A Đoković godinu mlađi i pride mnogo svestraniji teniser, pa se čini da će on sasvim sigurno značajno popraviti dosadašnji učinak od 16 grend slem titula.

Baš zato Nadal ovu šansu mora da iskoristi. U poslednjih pet godina uzimao je titule samo na Rolan Garosu i jednu baš u Njujorku. Ove bi mogao još jednu. Morao bi. U polufinalu ide na 23-godišnjeg Marka Beretinija, koji je iznenadio do ovog meča nepogrešivog Gaela Monfisa i slavio sa 3:2, po setovima 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5).

Beretini nikada do US opena nije bio ni u 20 na ATP rang-listi, mada je ove godine ostvario i svoje tri prve pobede nad top 10 igračima (jednom je savladao Aleksandera Zvereva, dva puta Karena Hačenova). Napredak je vidljiv, ali nemojmo ga još svrstavati u Nadalovu kategoriju.

Isti je slučaj i sa drugim polufinalnim parom u kome će se sudariti Grigor Dimitrov i Danil Medvedev. Sve vrlo talentovani momci, samo rođeni u pogrešno vreme. Velika trojka svetskog tenisa već je pojela dve generacije takvih.

Uostalom, Nadal (33), Đoković (32) ili Federer (38) osvojili su poslednjih 11 grend slem turnira. Posle Đokovićeve predaje Stenu Vavrinki zbog povrede ramena, te Federerovog poraza od Dimitrova, 78. tenisera na ATP listi, jasno je koliko je Nadalu bitno da sada podigne pehar. Neće imati mnogo ovakvih šansi.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara