Ferari preti napuštanjem F1

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.04.20. | 13:05

"Ako žele da smanje budžet dodatno, možda bi nas to dovelo u poziciju da potražimo druge opcije gde bismo mogli da pokažemo naš takmičarski DNK“, rekao je Matija Binoto, prvi čovek "Skuderije"

Šampionat Formule 1 se konstanto odlaže od izbijanja pandemije koronavirusa. Devet trka je već otkazano i ne zna se kada će one biti na programu, kao ni koliko će ih uopšte biti ove sezone. Kako bi preživeli velike finansijske gubitke, timovi su morali da maksimalno smanje troškove. Ograničenje budžeta za 2020. godinu od 160.000.000 evra svedeno je na 135.000.000 za narednu sezonu, koje FIA, sa Zekom Braunom na čelu, želi da skreše dodatno, na oko 90.000.000 evropskih novčanica.

Ova ideja čelnih ljudi dovela je do podele velike trojke Formule 1. Mercedes bi mogao da pristane, međutim, Ferari i Red Bul su nešto zahtevniji, zbog čega je italijanski tim najavio da bi mogao da napusti takmičenje. Matija Binoto,  prvi čovek “Skuderije“, izneo je svoje mišljenje u intervjuu za Gardijan.
Novi zahtev za spuštanje gornje granice budžeta na 135.000.000 evra je veoma zahtevan u poređenju sa onih 160.000.000 evra, koliko je utvrđeno prošlog juna. To je nešto što se ne može postići bez značajnog žrtvovanja, posebno u ljudskim resursima. Ako žele da smanje budžet dodatno, možda bi nas to dovelo u poziciju da potražimo druge opcije gde bismo mogli da pokažemo naš takmičarski DNK“, rekao je Binoto.

Izabrane vesti

Ferari je jedini tim koji je u F1 od prvog šampionata održanog 1950. godine i sada je na iskušenju da to partnerstvo prekine. U timu italijanskog proizvođača automobila veruju da je odluka o naglom spuštanju gornje granice budžeta ishitrena.
“U F1 imamo različite timove sa različitim karakteristikama. Oni rade u različitim zemljama, pod drugačijim pravilima i sa svojim načinom rada. Stoga, nije jednostavno tako naglo izvršiti strukturne promene jednostavnim smanjivanjem troškova. Mi smo svesni da F1 i zaista ceo svet trenutno prolazi kroz posebno teško vreme zbog pandemije. Međutim, ovo nije vreme za ishitrene odluke, jer postoji rizik od donošenja odluka bez prethodne procene svih posledica".

Ostaje da vidimo kako će se ova igra Ferarija završiti. F1 je potrebna “Skuderija“ i u njihovom interesu je da ona ostane u šampionatu. Ali, izgleda, ne po svaku cenu.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara