Džastin Gimlestob
Džastin Gimlestob

Faktor Gimelstob ili kamen o Novakovom vratu

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.05.19. | 14:33

Bliski saradnik srpskog tenisera u svrgavanju još aktuelnog predsednika ATP-a, Krisa Kermoda, kojeg je pritom trebalo da nasledi, postao je preveliko opterećenje prvom reketu sveta pošto se našao u centru još jednog skandala

Pre neki dan se u ovdašnjim medijima iz intervjua francuskom Ekipu pojavila izjava Novaka Đokovića da razmišlja da počne da se bavi politikom, to jest da se javno izjasni o svom političkom gledištu (ma šta to značilo).

Ali, sve se čini ili da je to ili izmišljena izjava, ili su je novinari makar malo "nabudžili" jer nakon lošeg mu iskustva na mestu predsednika ATP Saveta igrača, teško da bi došao do takvog zaključka. Samo koji mesec nakon što je isposlovao povlačenje Britanca Kris Kermoda sa mesta prvog čoveka ATP-a na kraju godine, naš as se našao u blatu do brade. Uglavnom medijskom.

Izabrane vesti

Prvo su ga mnoge kolege, a tu su bili i Rafael Nadal i Rodžer Federer optužili da je sve urađeno netransparentno i da njih niko ništa nije pitao (iako su se još ranije povukli iz Saveta), a pritom su istakli da su očekivali da im Novak priđe i objasni situaciju. Naš as je u tom momentu, a sve se odigravalo tokom Australijan opena bio preokupiran rezultatom na terenu, ali i glasanja te verovatno nije ni hteo da se previše opterećuje pitanjima koja nisu vezana za držanje rekete i udaranje loptice. Ali, kao prvi među jednakima morao je da zna da to neće tako ići lako. A posebno pošto je bez posla ostao jedan Britanac.

Ostrvski mediji su zato, očigledno instruirani krenuli u ofanzivu i to uglavnom po Đokoviću stalno tražeći razloge da ga optuže za, u suštini - ništa. Jer svrgavanje Kermoda je urađeno po svim pravilima. Jedino što ti mediji, to jset instruirani novinari ističu je da je povećan nagradni fond na turnirima od kako je Kermod seo u fotelju 2014, a eto ovi ga buše... Igrači pritom, preko Saveta naravno, traže mnogo, mnogo veći udeo u zaradi od onog koji im je "izboksovao" Britanac.

Taj pritisak se odmah osetilo u Novakovim igrama nakon Australijan opena. Deluje kao da mu je fokus negde van terena i da nije potpuno uključen u igru. Šta više, pad u formi je zabrinjavajući i ako nije u pitanju neka povreda, jasno je da Srbin popušta pod medijskom hajkom. O tome je pričao i njegov veliki prijatelj, Janko Tipsarević istakavši kako je Nole pošten i iskren momak koji je u tu borbu ušao punim srcem i da ga ozbiljno pogađaju priče da se iza njega krije neki interes ili šta već. Već da mu je interes samo dobrobit tenisera, njegovih kolega.

U suštini, njemu ova borba nije ni potrebno, pošto kao vrhunski as zarađuje desetine miliona godišnje, već onima "sa dna" koji jedva sastavljaju kraj sa krajem pošto su novčane nagrade za kvalifikacije ili prva dva kola ATP turnira premale za skup život tenisera. Ljude koji se dobro razumeju u beli sport, a  naročito u Novaka zabrinulo je i zbunilo njegovo fizičko stanje na trećem mastresu sezone u Monte Karlu. Teške noge i jaka razdražljivost signali su da taj deo priprema za šljaku nije uradio kako treba.

U međuvremenu je na njegov račun stigao i skandal sa kojim, u suštini nema nikakve veze. Naime, njegov bliski saradnik u Savetu igrača, bivši američki teniser, Džastin Gimelstob optužen je da je izudarao (više opd 50 udaraca!) svog poslovnog partnera pred suprugom mu koja je zbog toga podbacila. Amerikanac je nakon odbijanja da išta prizna, pre sudom odlučio da se ne izjasni da li je krivi ili ne te je dobio tri godine uslovno i 60 dana društveno-korisnog rada. Inače, ovaj američki Jevrejin je poznat po seksističkim izjavama koje je imao još kao igrač, ali potom i kao voditelj na raznim sportskim kanalima. Povrh svega, supruga ga je 2016. tužila da ju je fizički maltretirao, verbalno napadao i pokrao (!), te je sasvim jasno da je momak u problemima. A i Novak sa njim pošto je planirano da postave Gimelstoba na mesto Kermoda.

Gimelstob sa suprugom

Amerikanac se pre neki dan javno izvinio našem asu podnevši ostavku u Savetu nakon 11 godina sedenja u istom, što je, veruju britanski mediji bio samo rezime najnovijih napada iz sveta sporta na njegov račun, pre svih Endija Marija i Stena Vavrnike. Škot je istakao kako "Za takve ljude nema mesta u belom sportu", kao i da "odgovorni nisu reagovali čim se u decembru čulo za Gimlestobov skandal", dok je Švajcarac istakao da je "ATP Savet morao odmah da reaguje i isključi Gimlestoba", te da "mnogi teniseri smatraju da ih Savet nije dostojno predstavljao". Opšrine izjave kao da ih je pisao ozbiljan političar dovoljno govore za sebe, a to je da je u pitanju opšti pritisak i da se sada igra ozbiljna politička igra.

Endi Mari i Kris Kermod

Ali, Džastin Gimlestob i njegov advokatski tim se izgleda ne predaju tako lako pošto je u ATP sinoć stigao njihov dopis iz kojeg deluje da će se ipak boriti da ostane kandidat za predsednika ATP-a, o čemu će se odlučivati 14. maja u Rimu za vreme tamošnjeg mastersa. U dopisu piše da Gimlestob nije osuđen za zločin, da je oštećeni davao izjavu bez zakletve itd. Te da je kao takav i dalje pred slovom zakona "ćist", pa tako i ne ugrožava dignitet ATP-a.

Jedno je jasno - Kermod, ma koliko želeo da naudi svima koji su ga svrgnuli, mora na kraju 2019. da ode sa pozicije jer su glasanje i ceo proces apsolutno urađeni po pravilima. Loš imidž jednog od onih koji su mu se suprotsavili je iskošćen za bacanje ljage na sve učesnike, iz čega se po svemu sudeći krije jak interes. Pre svih moćnih i prebogatih vlasnika turnira koji sada na nagrade izdvajaju oko 20 posto zarade, što je smešno ako se uzme u obzir da je npr. u NBA taj procenat daleko veći.

Novak, koji se pritom povukao gotovo u potpunosti iz javmosti u želji da se što više izoluje od negativnog uticaja, ipak je veliki majstor savladavanja emocija i isključivanja iz okoline, te će mu za povratak u staru formu trebati samo jedan "klik", jedan dobar meč koji bi ga vratio na kolosek kao što je to bilo prošlogodišnje polufinale Vimbldona protiv Rafela Nadala.

U kakvom je stanju videćemo uskoro na mastersu u Madridu koji počinje u nedelju.

(FOTO: Reuters, Shutterstock)


tagovi

ATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara