©MN Press
©MN Press

Dve planete u singlu, ravnopravnije u dublu: Novak i Hamad obezbedili Srbiji opstanak

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.09.24. | 15:21

Đoković i Međedović uz neočekivane teškoće pobedili 713. i 727. igrača na ATP listi

Nije Srbija odavno u Dejvis kupu imala protivnika od kog je toliko jača. Prilježni ljubitelji tenisa u Srbiji pamte mečeve protiv Zimbabvea, Gruzije i sličnih selekcija u evro-afričkoj zoni pre 17, 18, godina. Duel za opstanak u Svetskoj grupi 1 protiv Grčke podsetio je na dane kada se Novak Đoković kao tinejdžer sastajao u dresu sa državnim grbom protiv izvesnih Skroderisa, Čidzikvea, Okuna... Pošto Stefanosa Cicipasa nije bilo, Srbiji su se ovog vikenda u Beogradu suprostavili igrači svi ispod 700. mesta na ATP listi, a ako u singlu to nije bila ravnopravna borba, dubl je priredio gledaocima neuporedivo više uzbuđenja.

Srpski dubl Novak Đoković/Hamad Međedović pobedio je protiv grčkog Petros Cicipas/Aristotelis Tanos 2:1 (6:3, 3:6, 6:3), doneo Srbiji treći bod i obezbedio opstanak u Svetskoj grupi 1 Dejvis kupa. Naši teniseri će u 2025. godini ponovo učestvovati u najvišem rangu i imati šansu da se bore za osvajanje Salatare.

Izabrane vesti

Čim je pre desetak dana postalo jasno da će Novak igrati za Srbiju, a da Cicipas neće za Grčku, praktično je odlučeno ko će trijumfovati i obezbediti opstanak. Singl mečevi pokazali su da Grčka ne može da pruži jak otpor, pošto su svi igrači Helena rangirani ispod 700. mesta na ATP listi. Nisu gosti imali resursa da priprete Srbiji u singlu, glatko su izgubili sva četiri seta u subotu, ali je publika u dvorani Aleksandar Nikolić danas mogla da gleda mnogo interesantniji meč. Grčki dubl se dostojantveno predstavio, otkinuo set Novaku i Hamadu, ali više od toga nije mogao.

Sva tri seta ličila su jedan na drugi, pošto su pri rezultatu 3:3 pravljeni brejkovi koji su lomili setove. Prvi je pripao Novaku i Hamadu, drugi Grcima, a odlučujući našim igračima. Pokazalo se još jednom da srpski dubl nije jaka karika našeg tima, uzimajući u obzir da čak ni protiv selekcije kvaliteta Grčke nije mogao da prođe bez problema. Često nas je dubl u prošlosti koštao gubitaka Dejvis kup duela, a ranjivost je viđena i protiv igrača opskurnog renkinga. Srećom je kvalitet isplivao u poslednji čas, pri rezultatu 3:3 u drugom setu Srbija je napravila brejk i rešila meč.

Preostala dva meča biće simboličnog tipa, a na teren će sledeći Dušan Lajović, da odigra singl meč.


tagovi

Dejvis kupDejvis kup tim SrbijeNovak ĐokovićHamad Međedović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara