(©AFP)
(©AFP)

Javna rasprava u Holandiji: Meč od 60 minuta IGRE, a ne valjanja, privremena isključenja, neograničen broj izmena…

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.03.20. | 19:42

I ne samo to…

Kad u Fifinom nadležnom telu – uglavnom sačinjenom od britanskih fudbalskih funkcionera – razmišljaju treba li da promene neko fudbalsko pravilo obično u tom kontempliranju prođu godine. U Holandiji pak vole da rade, a ne da čekaju, pa ćemo u narednih pet godina u zemlji Lala moći da proverimo kako bi fudbal izgleda kada bi se uvele neke zaista radikalne promene pravila.

Dobro, pitanje je da li ćemo baš mi moći da ih proverimo, pošto će brojni eksperimenti biti vršeni u omladinskim ligama, pa čak i na turnirima rekreativaca, a u nekoj kasnijoj fazi možda i u kup takmičenjima. Ali svakako će se probavati zanimljive stvari koje bi značajno mogli da promene strukturu fudbalske utakmice. Ionako je postalo previše “naporno” za one mlađe generacije, koji pored sve tehnologije, telefona, gedžeta i tableta teško drže koncetraciju punih 90 minuta.

Izabrane vesti

Mora dakle brže, atraktivnije, ali pravo pitanje je da li bi ovi predlozi urodili plodom. Krenimo redom:

  • Privremena isključenja. Dakle, ne crveni karton, već vremenski ograničeno isključenje za nešto blaze prekršaje. Recimo, da igrač mora van terena na period od 10 do 15 minuta. Ovo zaista treba probati da bismo uopšte mogli dalje da raspravljamo.
  • Neograničen broj izmena. Značajno bi ubrzalo igru, ali moramo da se zapitamo da li bi najbogatiji klubovi time bili favorizovani, prosto iz razloga što imaju znatno duže klupe?
  • Dodavanje samom sebi iz prekida… Ovo nam se baš i ne dopada na prvi pogled, ali možda grešimo.
  • Izvođenje auta nogom, kao u futsalu. Ovo nam se već dopada, mada možda i grešimo.
  • Merenje utakmice samo u trenucima kad je lopta u igri. Krunska promena, Holanđanima posebno zanimljiva posle Ajakosve eliminacije u Ligi Evrope u dvomeču sa Hetafeom. Španci su seckali igru, valjali se, pa se sve skupa igralo svega 43 minuta. Prosek je negde između 50 i 55 minuta igre, mada ima i radikalnih primera sa skoro 70. Novi predlog je da utakmice traju 60, a ne 90 minuta, ali bi se vreme štopovalo svaki put kad je lopta van igre. Poslednji večiti derbi Crvene zvezde i Partizana verovatno bi još trajao.

Što se tiče ostalih eventualnih promena, to su već tehnička pitanja i tiču se VAR tehnologije. Recimo, proverava se polu-automatski sistem za detektovanje ofsajda. Takođe i niskubudžetni VAR sistem kako bi isti mogao da se koristi i u siromašnijim zemljama. Međutim, za prosečnog navijača to je manje bitno. Ova gornja pravila bi mogla značajno da promene fudbal. Toliko da će neko sigurno reći i da to više neće biti isti sport.

Dakle, šta vi kažete, da li biste nešto menjali?

(FOTO: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara