Đoković: Odmor je gotov

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.12.19. | 09:49

Od 14 časova u polufinalu u Abu Dabiju drugi reket sveta protiv Cicipasa, a dva sata nakon toga nastupaju Španac i Hačanov

Već tradicionalna, takmičarska "najava" nove ATP sezone i ovaj put održava se u prestonici Ujedinjenih arapskih Emirata. Od juče do sutra traje pozivni, egzibicioni turnir u Abu Dabiju, Mubadala svetski teniski šampionat (tvrda podloga na otvorenom, nagradni fond 250.000 $) na kojem poslednjih 12 godine praktično sama elita belog sporta dolazi da zabavi i da se zabavi, ali i obavi krucijalni deo priprema u zaista vrhunskim uslovima koje nudi Zajed sportski grad.

Danas su na redu polufinala koja su ujedno i prvi mečevi prvog i drugog reketa sveta, Rafela Nadala, odnosno Novaka Đokovića od kako su odigrali novi format Dajvis kupa u Madridu krajem novembra. Prvi na teren od 14 časova protiv velikog, novog rivala Stefanosa Cicipasa izlazi upravo naš as. Biće ovo njihovo peto odmeravanje, a trenutno je 2-2. Poslednji put sastali su se u novembru na mastersu u Parizu kada mu je Beograđanin prepustio samo tri gema.

Izabrane vesti

Mladi Atinjanin je uspeo brzo da se prene i potom osvojio završni mastrs u Londonu i tako pokazao da je spreman za velika dela. Istina, London su prethodnih godina osvajali Aleksander Zverev i Grigor Dimitrov, pa to ipak treba uzeti sa dozom skepse. Teren u Abu Dabiju nije ni približno toliko brz, pa i ne čudi što je Đoković favorit ne samo na ovom duelu, već i za odbranu titule.

"Ti momci će nas naslediti, nas trojicu. To je najnormalnija stvar, prirodni ciklus. Tako nešto i treba očekivati iako se trudimo da prolongiramo. Nećemo zauvek Rodžer, Rafa i ja biti na ovim pozicijama, i ti momci će krenuti da osvajaju grend slemove. Iz godine u godinu su sve bliži, stalno nas izazivaju i jure titule na najvećim turnirima. Oni su već etablirani Top 10 igrači, a naš posao je da sprečimo da nas ne preskoče uskoro, ali to vreme dolazi.", posvedočio je Nole i još jednom potvrdio da dobro zna odakle Velikoj trojci preti najveća opasnost.

Naš as nije imao previše vremena između kraja sezone i novih pripremna, ali tvrdi da se i pored toga dobro odmorio i da sa pozitivnim stavom, ulazi u olimpijski 2020.

"Dobro sam se odmorio i proveo vreme sa porodicom. Nisam imao previše vremena između kraja sezone i početka priprema, ali prethodna sezona je bila izuzetno uspešna i sa tim pozitivnim osećanjem guram dalje. U isto vreme, radujem se izazovima koje donosi 2020.", kaže drugi reket sveta, "Glavni ciljevi su mi grend slemovi i Olimpijske igre. Takođe, i timska takmičenja pošto uživam u njima, Dejvis kup i ATP kup koji uskoro igram. Zaista bih želeo da otvorim sezonu pozitivno na ATP kupu i, nadam se da budem u top formi za Melburn. Tamo mi je zaista lepo, istorijski moj najuspešniji grend slem je Australijan open i nadam se da ću u 2020. krenuti kao u 2019, pa ćemo videti gde me to vodi."

Drugo polufinale na programu je od 16 časova po srednoevropskom vremenu a igraju ga Nadal i Karen Hačanov. Na ATP turu Španac i Rus su se sastali već sedam puta, a mlađi as još nije osetio slast pobede protiv jednog od najboljih svih vremena. Mada, bio je blizu poslednjih puta, te mu ostavljamo mogućnost da uzme jedan set, ili barem da dogura do taj-brejka. 

Pre ova dva meča, u podne po srednjoevropskom vremenu jučerašnji gubitnici, Andrej Rubljov i Hjeon Čung će se odmeriti, a po onome što su prikazali Koreanac je u boljoj formi, On vodi i sa 3-1 u međusobnim susretima, ali sva tri puta je slavio još 2017, dok je ove godine Rus bio ubedljiv u Beču. 

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara