Dan za Novaka: Na talonu 34. masters titula i nada u povratak na teniski tron

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.11.19. | 09:33

Đoković dobio Šapovalova u sva tri dosadašnja duela

Finale nije onakvo kakvo su svi očekivali, kako se „crtalo“ prethodnih dana. Novak Đoković će biti danas na terenu Bersija, ali sa druge strane mrežice neće biti Rafael Nadal već Denis Šapovalov. Španac je zbog povrede trbušnog zida morao da preda polufinale i mladi Kanađanin se bez igre našao u prilici da se bori za najveći trofej u karijeri.

Naravno da je ovo lakši posao za Novaka nego da je Nadal sa druge strane. Uostalom, Đoković je dobio sva tri dosadašnja duela sa Šapovalovim i to sa samo jednim izgubljenim setom. Sva tri meča su odigrana ove godine, a poslednji nedavno u Šangaju, kada je srpski as slavio sa 6:3, 6:3. Dakle, Novak je veliki favorit, ali daleko od toga da će mu posao biti baš tako lak.

Izabrane vesti

Šapovalov spada u najtalentovanije tenisere nove generacije, jednom je uspeo da pobedi Nadala, dok Đokovića i Federera za sada nije. Osvojio je samo jedan turnir za sada i nedostaje mu više tog iskustva da bi se vinuo među prvih 10 na ATP listi. u Pariz je došao kao 20. na svetu, a ako izgubi finale danas, završiće na 15. mestu. Ako pobedi, skočiće do 11. pozicije.

Đoković je favorit pred ovaj duel i zbog svega što bi mu titula u Bersiju donela. Najpre, ovo je njegovo 50. masters finale i mogao bi da osvoji 34. titulu. Ispred njega bi i dalje bio samo Nadal, koji ih je skupio 35. Pored toga, trijumf bi doneo i 1.000 bodova za ATP listu, na kojoj je Novak sada drugi i čini sve da se vrati na tron za kraj 2019. godine. Jer, kako god da se završi današnje finale, Đoković će od ponedeljka biti drugi teniser sveta.

Đokoviću su za taj uspeh potrebne krune i u Parizu i potom na završnom mastersu u Londonu, ali bi mu i tu bila potrebna mala pomoć Nadala, jer je bodovanje malo drugačije nego na ostalim turnirima. U Londonu svaka pobeda u grupi donosi 200 bodova, trijumf u polufinalu 400, a titula 500 bodova. Teniser koji dođe do pehara uz sve pobede skupi ukupno 1.500 poena.

Na kraju, dvorana Bersi jeste Novakov „domaći teren“. Srpski as je četiri puta osvajao trofej na ovom turniru, više nego ijedan teniser. Federer je, recimo, jednom ovde bio šampion, a Nadal – nijednom.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara