Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Čovek na zlatnoj misiji je neuništiv! Đoković jači i od povrede i od Cicipasa

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.08.24. | 21:15

Srpski as prošao u polufinale Olimpijskih igara – 2:0

Kao u „Maratoncima“: Ovaj čovek je neuništiv! Najveći teniser sveta svih vremena, čovek u zlatnoj misiji, pobedio je i povredu kolena početkom drugog seta i Stefanosa Cicipasa sa druge strane mreže. Još jedna pobeda deli Novaka Đokovića od olimpijske medalje, još dve od zlata – 6:3, 7:6 (3).

Izgledalo je da je gotov, takvi su bili i komentari na tribinama kada je početkom drugog seta povredio koleno i jedva stajao na terenu. Kao dlanom o dlan Cicipas je stigao do vođstva od 4:0 u gemovima. I dogodio se veleobrt! Nešto slično onom iz finala Rolan Garosa 2021. godine kada je Grk vodio 2:0 u setovima i izgubio. Proganjaće ga slika Novaka Đokovića sa „Filip Šatrije“ stadiona do kraja života. Ionako pet punih godina nije dobio srpskog asa, ovo mu je 11. uzastopni poraz.

Izabrane vesti

A, Novak će već koliko sutra ponovo na teren, protiv Lorenca Muzetija, u borbu za finale. Igra je apsolutno tu, ostaje jedino briga u kakvom će stanju biti noga, jer je zaista u jednom momentu delovalo da neće moći ni ovaj meč da odigra do kraja, o polufinalu niko nije u tom momentu ni razmišljao.

Novak sa fiziom (AFP)Novak sa fiziom (AFP)

Ali, ozbiljna povreda mora da se dogodi, što bi se reklo „da ubije slona“, da bi Novaka Đokovića sklonila sa terena. Ova, srećom, nije bila tog kalibra. Zato san o olimpijskom zlatu koji sanja i GOAT, kao i armija navijača uz njega, a danas na „Šatrijeu“ smo na brzinu, između gemova, izbrojali više od 30 srpskih zastava u vazduhu, živ je i dalje.

Apsolutno sve je funkcionisalo u igri Novaka Đokovića od početka meča. Kao sat. Servis pre svega, bio je sjajan prvi, a drugi impresivan – sedam od sedam dobijenih poena. I dropšot, forhend, baš sve je radilo i govorilo je da nema razloga za bojazan.

Cicipas nije imao nijednu brejk loptu, dok je u njegova prva dva servis gema Novak dolazio do „četrdeset“, a u drugom i do prve šanse da oduzme servis rivalu, što je odmah iskoristio. Strašnu forhend dijagonalu pogodio je srpski as kojom je napravio brejk, a ponoviće je malo kasnije, u jednako važnom trenutku.

„Ajmo brate, potvrdi“, čulo se sa tribina.

A, onda i spontano skandiranje „Srbija“ sa sve četiri strane, doduše malo stidljivo, ne onako kako bi trebalo, kako bi moralo.

Tek na 4:2 Cicipas je uspeo da pritisne Đokovića, međutim na 40:40 usledili su viner iz servisa, pa bekhend paralela za gem. Na koncu, u poslednjem gemu, kada je Grk pretio da zakomplikuje, na drugu set loptu, Novak je odigrao iz kontre, iz defanzive, zapanjujuću forhend dijagonalu, digao ceo stadion na noge i dobio najveće ovacije na ovim Igrama. Zasluženo.

„Srbija breeeee!“, neko je zaurlao sa tribina. Da udari pečat na prvi set.

Krenuo je i drugi set sa 0:30 za Novaka, ali je Cicipas odbranio svoj servis gem. A, onda se u meč umešala treća strana – povreda. Đoković je nezgodno stao, napravio grimasu i uhvatio se za bočni deo kolena. Delovalo je da uopšte neće moći da nastavi meč.

Trenutak nakon povred Novaka Đokovića (AFP)Trenutak nakon povred Novaka Đokovića (AFP)

Rešio je srpski as da igra, uz pilulu za bolove, Grk je to iskoristio da sa dva brejka dođe do velikih 4:0. Kada su bolovi malo popustili, uspeo je Novak da smanji jedan brejk zaostatka. A, onda gem koji će proganjati Cicipasa dugo, dugo... Imao je 40:0 na 5:3, tri set lopte i izgubio ga je!

Jeste set otišao do taj-brejka, ali sve to što je propustio, 4:0 u gemovima, pa 40:0 za set, potpuno je psihički uništilo Cicipasa. A, zna se ko je kralj taj-brejkova...

Novak Đoković ide u polufinale! Čovek u zlatnoj misiji je na dva koraka od krajnjeg cilja.


tagovi

Pariz 2024Novak ĐokovićStefanos CicipasOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara