Britanski anonimus i vetar opasno testirali Novakove nerve na putu do trećeg kola

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.07.24. | 17:38

Novak se namučio sa Firnlijem – 3:1

Jedan od onih tipičnih mečeva Novaka Đokovića u ranoj fazi grend slem turnira. Prepun uspona i padova, furiozne igre i velikih promašaja, do potpunog vraćanja u život protivnika, koji namiriše svoju šansu, zaigra najbolji tenis u životu i pomisli da može da dođe do najveće pobede u karijeri. Ali, to se retko kada dogodi...

Đoković je prošao u treće kolo Vimbldona (3:1), iako su mu britanski anonimus Džejkob Firnli, 277. teniser sveta i jak vetar dobrano testirali nerve u trećem i četvrtom setu. Pad koncentracije i nervoza koja mu se uselila u igru sprečili su Novaka da meč dobije maksimalnim rezultatom, pa je morao da se znoji četiri seta pred londonskom publikom koja je sve jače kako je duel odmicao davala svom zemljaku vetar u leđa, verovala da može da se dogodi senzacija u drugoj rundi grend slema. Ipak, nije je bilo – 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 posle tačno tri sata igre.

Izabrane vesti

Naredni protivnik Novaku Đokoviću biće Australijanac Aleksej Popirin, koji je sa 3:2 savladao Tomasa Ečeverija.

Rekao je pre meča Novak Đoković da ne voli da igra protiv britanskih tenisera na Vimbldonu. Jasno zbog čega, oni nošeni podrškom s tribina daju više od realnih mogućnosti, a još im se upali lampica kada vide preko puta mreže najvećeg svih vremena. Osete da im je to života šansa.

Svojih sat i po slave dočekao je danas gotovo potpuno nepoznati Džejkob Firnli, momak rođen u Edinburgu, koji sa 22 godine nema nijedan jedini iole vredan rezultat u karijeri. Ali je zato dva seta protiv Novaka Đokovića igrao kao da je Top10 na ATP listi! Sjajni servisi, voleji, neki nestvarno pogođeni udarci samo su mu pumpali samopouzdanje, koje nije ni za jotu opalo, štaviše kao da je poraslo, kada je gubio 2:0 u setovima. Jedino što ga je „odalo“ da nije iz vrha je bio poslednji servis gem, kada je osetio pritisak GOAT-a (Najvećeg svih vremena), odservirao dve duple servis greške i poklonio Đokoviću ključni brejk prednosti.

A, zadrhtala mu je ruka i kada je bio na prekretnici da odvede meč u peti set: kod rezultata 3:2 imao je dve vezane brejk lopte (15:40) i nije ih iskoristio. Došao je Novak tu do vazduha, a kasnije dočekao priliku da uradi ono što Firnli nije uspeo.

Novak uglavnom ovakve mečeve ne igra punom snagom, da ih ekspresno završi, da ostavi protivniku samo dva-tri gema. Srpski as gleda da dozira snagu, troši se onoliko koliko je potrebno, a da ne ispusti konce meča iz ruku. Tako je bilo i danas u prva dva seta: u prvom je brejk pred sam kraj za 5:3 bio dovoljan da se taj deo meča spakuje u džep, dok je u drugom Đoković najpre spasao brejku loptu u četvrtom gemu, a u sedmom oduzeo servis protivniku. Tu prednost krunisao je osvajanjem drugog seta.

I delovalo je da je to – to. Još kada je napravio brejk u trećem setu za 3:2 činilo se da će to biti, što bi rekli Englezi, još jedan običan dan na poslu. A, onda odjednom – obrt. Firnli je shvatio da više nema šta da izgubi, da su mu ovo možda i zvezdani trenuci karijere, kada igra pred domaćom publikom, na velikoj sceni. Opustio je ruku i pronašao u sebi tenisera iz kategorije desetorice najboljih.

Uspeo je Britanac da sa dva brejka preokrene i dobije treći set i da na ozbiljne muke stavi Đokovića u četvrtom. Nije Firnli davao Novaku nijednu brejk priliku, štaviše, srpski as je morao dve da spasava sredinom seta. Mirisalo je da bi meč mogao da ode u rulet petog seta, ali kako se iznenada „upalio“, tako se momak iz Edinburga odjednom i ugasio i podario srpskom teniseru brejk, koji je Đoković oberučke prihvatio i krunisao potom pobedom.

Dve prepreke su pale na Novakovom putu do osme vimbldonske krune, ali svaka naredna stepenica biće sve teža.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldon 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara