ANGT: Mladi igrači na koje treba obratiti pažnju - Malovčić, Manojlović, Radovanović, Mušikić...

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.02.20. | 17:21

Spremamo se za Evroligin turnir u juniorskoj kategoriji, Evroliga stavila osmoricu u fokus

Kvalifikacioni turnir u juniorskoj kategoriji Evrolige igraće se u Beogradu, a čast Srbije će braniti Crvena zvezda, Partizan i Mega Bemaks. Turnir će se igrati od petka do nedelje u FMP Areni u Železniku.

Ujedno, biće to sjajna prilika za ljubitelje košarke da na jednom mestu vide brojne talentovane igrače koji bi sutra mogli da postanu prave zvezde. Podsećamo, ovaj turnir je igrao i Nikola Jokić... Neretko se na ovakvim turnirima može uživati u igrama igrača koji će kasnije napraviti velike karijere. A Beograđani će opet imati tu priliku jer će u Železniku biti igran turnir o kome ste već danas mogli opširnije da čitate.

Izabrane vesti

Zato je Evroliga odabrala osmoricu igrača koji bi mogli u budućnosti da naprave razliku, a mi vam prenosime „skautinge“ najvećih nada.

EMANUIL KONTUDIS, PANATINAIKOS

Mladom Kontudisu će ovo biti već drugi nastup na ANGT turniru, pošto je prethodno u Minhenu imao prosek od šest poena, uz 3,5 uhvaćenih lopti i 2,8 asistencija. Igra na bekovskim pozicijama, a ujedno veoma dobro rukuje loptom i ima odličan pregled igre. Može se reći da ima veoma razvijen „košarkaški IQ“ i da vrlo lako uspeva da pronađe saigrače preko dodavanja. U odbrani igra veoma čvrsto i agresivno, na samu loptu.

ALEN MALOVČIĆ, CEDEVITA OLIMPIJA

Slovenački košarkaš će baš kao i Kontudis po drugi put zaigrati na ANGT turniru. U Beogradu je prethodne sezone imao odlične proseke od 9,8 poena, 4,3 skokova, 1,8 asistencija i 2,3 ukradene lopte. Minulog leta je pomogao Sloveniji da se domogne bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, a prosečno je dolazio do 5,1 poena po meču uz 3,4 skoka tokom trajanja takmičenja. To je bio prvi put da se Slovenija našla na pobedničkom postolju još od 2002. godine. Što se ove sezone tiče, Malovčić nastupa u drugom rangu u Sloveniji gde se već ističe kao jedan od najboljih košarkaša. U proseku ima čak 15,1 poen po meču uz 9,6 skokova, kao i 2,4 asistencije i 1,3 ukradene lopte. Veoma dobro se snalazi u situacijama „jedan na jedan“ i odlično radi svoj deo posla u odbrani, kao i na skoku.

NIKOLA MANOJLOVIĆ, CRVENA ZVEZDA

Za razliku od prethodna dva košarkaša, Nikola Manojlović iz Crvene zvezde će igrati treći ANGT turnir. Prošle sezone je imao prosek od 4,8 poena, uz 4,5 skokova i 1,8 asistencija u Beogradu, da bi potom na finalnom turniru u Vitoriji bio i za nijansu bolji uz 6,7 poena i 6,7 asistencija po utakmici. Košarkaš Crvene zvezde igra na bekovskim pozicijama, a minulog leta imao je priliku da obuče i reprezentativni dres, pa je na tom zadatku imao zadovoljavajuće proseke od 4,7 poena, uz 3,1 uhvaćenu loptu i 1,1 dodeljenu asistenciju. Inače, Manojlović je ujedno i kapiten mladih nada Zvezde. Veoma je jak i pokretan, pa je odličaan kada se krene u tranziciju. Nebrojeno puta do sada je pokazao da svojim potezima čak i saigrače može da „učini“ boljim, a uz to ima odličan šut sa distance. Što se odbrane tiče, igra je veoma pametno i trudi se da se prilično dobro pozicionira, što je veoma važno i u skok igri, kako u ofanzivnom, tako i na defanzivnom planu.

MIHAILO MUŠIKIĆ, MEGA BEMAKS

Ni Mihailo Mušikić neće imati „vatreno krštenje“, pošto će mu ovo biti druga ANGT sezona u kojoj će učestvovati. Prethodne sezone je u srpskoj prestonici imao sasvim fine proseke od sedam poena, te 5,5 skokova, dve asistencije i jednu blokadu, da bi nešto kasnije na finalnom turniru u Vitoriji upisao proseke od 5,8 poena uz 5,5 skokova, 1,8 asistencija i 1,5 blokada. Košarkaš Mege pokriva centarsku poziciju i visok je 211 centimetara, a pre dve godine nosio je reprezentativni dres nastupajući na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina. Tamo je pribeležio proseke od 6,6 poena uz 4,7 skokova, 1,1 asistenciju i 1,1 rampu. Na terenu nastupa veoma „inteligentno“ sa odličnim razumevanjem igre i sposobnošću da dobro čita akcije druge ekipe. Iako igra na poziciji centra, nije mu strano da podeli po par asistencija, a ima i dobar šut sa distance.

NIKOLA RADOVANOVIĆ, PARTIZAN

Radovanović je išao sa Partizanom u Niš, ali sticajem okolnosti nije debitovao u dresu prvog tima. Radi se o igraču koji će debitovati na ovom turniru juniora Evrolige. Visok je 204 centimetra, igra na poziciji krila, a igrao je na Evropskom prvenstvu 2019. godine za igrače do 16 godina gde je u proseku davao 15,1 poen i imao 7,3 skoka po utakmici. Ponikao je u Budućnosti iz Bijeljine, rođen je 2003. godine. Radi se o odličnom šuteru, eksplozivnom i brzom igraču kada ima otvoren teren ispred sebe. Vrlo je borben, ima dobre atletske karakteristike, odlično čita igru i tako pravi ukradene lopte. Jedan od talentovanijih igrača u Partizanovim mlađim kategorijama.

HAREL RINSKI, MAKABI TEL AVIV

Rinski će po drugi put igrati ovaj turnir, a do sada je nastupao samo na jednoj utakmici. Visok je 197 centimetara, igra na poziciji šutera, a nastupio je na tri utakmice u prvoj izraelskoj ligi. Nije imao zapažen rezultat. Nastupao je na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina 2018. godine, kada je u proseku davao 11 poena, imao 4,4 skoka, dve asistencije i jednu ukradenu loptu. Ima jako dobar šut iz svih situacija. Rinski je pametan igrač koji može da igra na obe bekovske pozicije.

VOJTEK TOMAŠEVSKI, GDINJA

Arka će igrati prvi put na ovakvom turniru posle sezone 2007/2008, tako da je i Tomaševskom ovo debi. Ovaj igrač je visok 197 centimetara, a pomogao je Poljskoj da dođe do srebra na prvenstvu Evrope 2019. godine u Diviziji B. Ističe se njegov košarkaški IQ i činjenica da ga je teško čuvati. Opasan je na obe strane terena. Može da brani nekoliko pozicija i obožava da krade lopte. Dobro skače za svoju visinu, voli igru u tranziciji.

JOHAN TRAORE, PARIZ

Traore će igrati po drugi put ANGT, a prošle godine u Kanuasu je prosečno davao 4,3 poena i imao 1,3 skok, jednu asistencij u i jednu ukradenu loptu. Ovaj Francuz rođen je 2003. godine. Ima 203 centimetra, a prosečno daje 7,2 poena i ima tri skoka. Odličan je napadač, voli da završava akcije na samom obruču i agresivan je kada ih napada. Takođe, dobar je defanzivac sa solidnom tehnikom u igri sa loptom.

FOTO: MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara