ATP nije imao sumnje, ovo je bila Đokovićeva decenija!

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.12.19. | 10:02

Čak 61 titula u periodu od početka 2010 do kraja 2019, od čega 15 grend slemova bili su više nego dovoljni dokaz da nema boljeg

Kao što se i očekivalo prethodnih dana, Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) nije imalo sumnje ko je najbolji teniser protekle decenije. Naravno, u pitanju je Novak Đoković! Osim njega, na spisku su se našli Rafael Nadal, Rodžer Federer, Endi Mari i Sten Vavrinka. Tim redom.

Statistika je neumoljiva kada je ovako nešto u pitanju, a ona kaže da našem asu nema ravnog. A ne treba zaboraviti da se Beograđanin bori u istoj eri sa dva najbolja svih vremena, Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Zapravo, daleko najjači rival mu je bio Španac, ali o tome kasnije.

Izabrane vesti

Red je da se rekapitulira period od 2010 do kraja 2019. u koji je naš as ušao sa 18 titula gde se izdvajaju po jedan grend slem (Australijan open 2008) i jedan završni masters, uz pet "običnih" mastersa. Što se tiče rivaliteta sa preostalom dvojcom iz "velike trojke", do početka sezone 2010. imao je negativan skor, sa Fedeksom 5-9, a 7-14 sa Rafom. I upravo ta 2010. pokazaće se kao teška, ali i prelomna. Naš as ju je završio sa samo dva ATP 500 turnira u džepu, u Dubaiju i Pekingu, ali i konačnim rešenjem za česte zdravstvene probleme koji su ga upravo u tom periodu naterali da razmišlja o preranoj penziji, kao i veoma motivišući važnom Dejvis kup titulom. Dolazak nutricioniste Igora Četojevića u njegov stručni štab i preokret koji je tada napravio pre svega u ishrani omogućili su mu da postane jedan od najboljh svih vremena. Zapravo najbolji u proteklih  10 godina, što je sada i zvanično.

Novakov "bum" je krenuo sa 2011. kada je odigrao jednu od najboljih sezona u kompletnoj istoriji belog sporta otvorivši je sa 41 vezanim trijumfom. Za to vreme osvojio je Australijan open, ali i četiri mastersa  - Indijan Vels, Majami, Rim i Madrid. Prvi poraz u toj sezoni doživeo je tek u polufinalu protiv Federera koji je odigrao zaista neverovatno u veoma teškim uslovima sa vetrom i kišom. Slično je prošao Đoković i ove godine u Parizu, takođe u polufinalu, ali protiv Dominika Tima. Vlažna zemlja za njega je u Gradu svetllosti, naravno uz Nadala, najveća kočnica da osvoji još neki "Pehar musketara" osim onog iz 2016. kojim je kompletirao četiri titule sa najveća četiri turnira, i karijerno, ali i u tom momentu. A to se nije dogodilo od legendarnog Roda Lejvera 1969.

Sveukupno u protekloj deceniji Nole je podigao 61 pehar (Nadal 48, Federer 32), od čega 15 grend slemova (Nadal 13, Federer 5, Vavrinka i Mari po tri ), što je čak 38 posto od ukupnog broja odigranih, četiri završna mastersa (Federer dva, Mari jedan) i čak 29 mastersa (Nadal 20, Federer 12, Mari 10). Čak pet godina je završavao na prvom mestu ATP liste (Nadal četiri, Mari jedan), a Laureus sportska akademija ga je četiri puta (Nadala i Federer po jednom) proglašavala svetskim sportistom godine - 2012, 2015, 2016. i 2019.

Sa sezonom 2015. definitivno je dokazao da je bez premca pošto ju je završio sa čak 11 titula i 82 meča. Tada je podizao pehare redom na Australijan openu, Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, Vimbldonu, US Openu, Pekingu, Šangaju, Parizu i Londonu.

Pošto je naredne godine konačno pokorio Rolan Garos, krenuo je pad uzrokovan povredom ramena. Ta 2017. je bila posebno teška, pošto je nizao poraze pavši na 22. mesto ATP liste. Ali, kada je sredio problem, početkom 2018. krenulo je ponovo uzbrdo.

Trenutno Nole ima pozitivan skor sa dva najveća rivala (26-23 sa Fedeksom, a 28-26 sa Rafom), a deceniju je završio sa 275 sedmica na prvoj poziciji svetske lestvice. Potera za epitetom "najbolji svih vremena", koji je do nedavno bio rezervisansamo za Švajcraca, između njih trojice nastviće se i u nardnoj deceniji koja nam stiže za dve sedmice. Na nama je samo da uživamo i prisustvujemo sportskoj istoriji koju piše i jedan "naš".

Đoković novu, "olimpijsku" sezonu počinje ovih dana u Abu Dabiju gde tradicionalno igra pripremni, pozivni turnir, ovaj put od 19. do 21. decembra, a zvanično je otvara 3. januara na ATP kupu u Australiji. Potom sledi ATP 250 takmičenje u Adelaidi (12. - 18 januar), pa Australijan open (20. januar - 2. februar).

(Foto: Reuters, ATP)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara