©Reuters
©Reuters

VAR štiti pravila igre, ali bi trebalo više da zaštiti fudbal

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.06.24. | 11:21

Deluje da se video tehnologija i način njenog primenjivanja u fudbalskoj igri nalazi na nekoj vrsti ključne raskrsnice

VAR tehnologija je u ozbiljnoj meri donela pravednost u fudbalu, stala u odbranu pravila igre i u poslednjih nekoliko godina sprečila brojne sudijske previde. Ipak, različite situacije, poput onih koje su odlučile sinoćni okršaj osmine finala Evropskog prvenstva između Nemačke i Danske, vrlo jasno pokazuju da su ovom sistemu, ili bolje reći njegovoj primeni, neophodne značajne korekcije.

Fudbalska javnost je najburnije reagovala na poništeni pogodak Joakima Andersena iz 58. minuta, jer je tom trenutnku prethodila nedozvoljena pozicija Tomasa Dilejnija. Nakon gledanja snimka ustanovljeno je da je vezista Anderlehta bukvalno bio centimetar u ofsajdu. Ostvario je "prednost u odnosu na protivnika" tako što je vrhom kopačke bio bliži protivničkom golu od svog čuvara.

Izabrane vesti

Iz ugla poštovanja pravila radi se o čistom ofsajdu i odluci koja se ne može osporiti, ali je isto tako činjenica da se radi o situaciji koja apsolutno nije vidljiva golom okom i koju iz ugla pomoćnog sudije nije moguće uočiti. Stoga se postavljaju vrlo jasna i opravdana pitanje - da li VAR tehnologija uopšte treba da reaguje u ovakvim situacijama? Kakva je onda uloga pomoćnog sudije? I koliko ovakva strogost po pitanju poštovanja pravila šteti samoj igri?

Nije mali broj fudbalskih autoriteta koji smatraju da ovave situacije značajno utiču na usporavanje fudbalske igre. Jer, ako se nastavi sa praksom da se proverava svaki milimetar može doći do preteranog seckanja igre, obezvređivanja gotovo svake sudijske odluke, a posebno uloge pomoćnika kraj aut-linije. Ako kompjuter odlučuje o praktično svakom ofsajdu, onda bi se uloga pomoćnog sudije svodila praktično samo na dosuđivanje auta i kornera.

Situacija koja se dogodila nekoliko minuta kasnije nakon poništenog gola Danaca, kada je kod centaršuta Davida Rauma lopta pogodila u ruku nesrećnog Andersena, a Majkl Oliver posle gledanja snimka pokazao na belu tačku, takođe je izuzetno pogodila selektora Danske Kaspera Hjulmanda. I taj trenutak ostavlja prostora za polemiku, ali mnogo manje ide na dušu VAR sistemu, jer se zapravo radi o odluci koja je ostavljena Majklu Oliveru na konačnu odluku.

"Moram da čestitam Nemačkoj, ali utakmicu su odlučile dve VAR odluke. Imam sliku na telefonu, to je ofsajd od jednog centimetra. Takođe, umoran sam od smešnog pravila igranja rukom. Ne možemo da nateramo naše defanzivce da trče sa rukama iza leđa. To je frustrirajuće. Fudbal ne bi trebalo da bude ovakav. Nisam protiv VAR-a, ali moramo da budemo brži i da ga poboljšamo. Po mom mišljenju, odluka treba da bude kristalno jasna, a ne kao što smo gledali u ovoj utakmici", rekao je Hjulmand.

Čini se da je upravo u poslednjoj rečenici danskog selektora stoji ključ osnovnog razloga za polemiku. Da li bi VAR trebalo da se uključuje samo onda kada je u potpunosti očigledno da je došlo do povrede pravila? Takođe, već se polemisalo i o tome da treba promeniti samo pravilo ofsajda. Da on bude dosuđen samo kada je igrač čitavim telom ispred svog čuvara. Taj stav, koji je najglasnije branio Arsen Venger, ima ozbiljan broj svojih pobornika, jer se samo tada jasno može reći da igrač koji se nalazi u napadu ima prednost u odnosu na svog čuvara.

Selektor Nemačke Julijan Nagelsman je razumeo svog kolegu i poručuje da bi na isti način bio iznerviran kao i on da se nalazi sa druge strane, ali je stao u odbranu VAR sistema.

"Odluka o penalu je oštra, ali to je pravilo. Andersen nije namerno igrao rukom. I ja bih bio iznerviran da je obrnuto, ali morao bih to da prihvatim. Ofsajd je predstavljao činjeničnu odluku. Znam da je to teško prihvatiti, jer je u pitanju svega nekoliko centimetara. Ja sam obožavatelj VAR-a i dobro je imati ga u fudbalu", rekao je Nagelsman.

Fudbalski analitičar Rade Đurović je veći akcenat stavio na igranje rukom, uz komentar "ofsajd je ofsajd", dok je kod druge situacije izneo negativno mišljenje o kriterijumu Majkla Olivera.

"Nije svako igranje rukom prekršaj i sudija je podlegao pritisku. Nije trebalo da ga zovu iz VAR sobe. I kad sam pomislio da domaćini nisu favorizovani… Premala je razdaljina da se izbegne igranje rukom, ne sprečava postizanje gola, a telo je u prirodnom položaju", pojašnjava nekadašnji sudija.

Dakle, čak i u ovoj situaciji se može polemisati o reakciji iz VAR sobe. Oliver prvobitno nije dosudio jedanaesterac, ali je dobio poziv da pogleda snimak, s obzirom na to da je "EKG" pokazao da je došlo do kontakta između lopte i ruke. Englezu nije bilo potrebno mnogo da presudi, s obzirom na to da je kontakt bio evidentan. Druge okolnosti očigledno nije ni uzimao u obzir.

U svakom slučaju sinoćna utakmica će dodatno podstaći pobornike ukidanja VAR tehnologije da dođu do novih argumenata. Premijer liga je već napravila konkretne korekcije, pa će tako sudije biti dužne da uživo na samom terenu obrazlože navijačima svoje odluke. Ipak, deluje da većina fudbalskih autoriteta podržava VAR tehnologiju, ali polako prednjači stav da su korekcije neophodne u svrhu zaštite same igre i sprečavanja dolaženja do dužih prekida koji mogu da poremete odnos snaga na samom terenu.


tagovi

Majkl OliverVAR tehnologijaEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara