©Reuters
©Reuters

Rano za oproštaj, još više za renesansu: Lukaku pobija zakon velikih brojeva, sledi viša matematika

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.06.24. | 22:51

Belgija pobedila Rumuniju i napravila totalni haos u Grupi F, sva četiri tima imaju po tri boda uoči poslednjeg kola

Kakva se samo euforija proširila rumunskim narodom pre samo pet dana. Spektakularnu partiju pružio je jedan od najvećih autsajdera turnira protiv Ukrajine, pokazao da je posle mnogo godina prodisao, ali je sudar drugog kola utvrdio da je prerano za potpunu renesansu. Za preporod rumunskog fudbala jeste rano, ali je rano i da nekrunisana "zlatna" generacija belgijskog fubala kaže svoju poslednju reč. Izgubili su Crveni đavoli na startu Evropskog prvenstva od Slovačke, suočavali se sa veoma neprijatnom situacijom, ali su predvođeni majstorom Kevinom De Brujenom pokazali da se i dalje svrstavaju u red najjačih reprezentacija sveta. Pobedila je Belgija 2:0 (1:0) i učinila Grupu F najneizvesnijom na turniru.

Romelu Lukaku se ponovo ispromašivao i pobio zakon velikih brojeva. Teorija verovatnoće govori da se iz više od 25 šansi mora izroditi bar jedan gol. To za gorostasa očigledno ne važi. Na poslednjih nekoliko utakmica na velikim takmičenjima promašio je skoro 30 prilika momak iz Antverpena i pokazao da nauka o statistici nekad ume da zataji. Sada će glava eksplodirati od matematike u Bukureštu, Bratislavi, Briselu i Kijevu. Sve četiri selekcije imaju po tri boda iz četiri kola, s tim da Rumunija i Belgija imaju gol-razliku plus jedan, Slovačka je na nuli, a Ukrajina na minus dva. U poslednjem kolu sastaće se Rumunija - Slovačka i Belgija - Ukrajina. Ono što je sada najinteresantnije, jeste činjenica da bi bod u međusobnom meču Rumunije i Slovačke garantova prolaz i jednom i drugom timu, dok bi Ukrajini u tom slučaju odgovarala samo pobeda nad Belgijom. Ko bi sada mogao da se opkladi da u duelu Rumunije i Slovačke neće biti nerešeno?

Izabrane vesti

Čekali su godinama ljubitelji fudbala u Rumuniji povod da im istinski zatreperi srce i momci u žutom učine ih ponosnim. Na zalasku karijera većine ključnih igrača čuvene generacije koja je igrala četvrtfinale Mundijala u SAD-u pre 30 godina, uspela je Rumunija da 2000. prođe izuzetno tešku grupu na Evropskom prvenstvu i između ostalog trijumfuje protiv Engleske u spektakularnoj utakmici. Morali su podno Karpata da čekaju do 2024. na narednu pobedu u jednoj utakmici velikog takmičenja, a dominantna igra i deklasiranje Ukrajine (3:0) označili su nacionalnu euforiju. Danima su navijači razmišljali o svim načinima na koje bi mogli do karte za utakmicu drugog kola protiv Belgije, a o uzbeđenosti kompletne nacije dovoljno govori činjenica da je na stadionu u Kelnu Rumunija imala gotovo dvotrećinsku podršku. Vrvelo je sve od žutih dresova i majica, ali je hladan tuš na samom startu utakmice pokvario raspoloženje većine gledalaca na Rajn Energi stadionu.

Možda se Romelu Lukaku jeste ispromašivao u porazu od Slovačke kao nijedan drugi igrač na prvenstvu, ali je već u drugom minutu večerašnjeg okršaja pokazao da se njegov doprinos ogleda u mnogo čemu, a ne samo u golovima. Zagradio se gorostas, ništa mu nisu mogli nimalo krhki rumunski defanzivci, odložio je loptu školski na liniju šesnaesterca za Jurija Tilemansa, a vezista Aston Vile je izbegao klizeći start Nikolaea Stančijua i poslao projektil u gol Florina Nice. Torpedovali su Rumuni Ukrajince pre pet dana, ali su sada posle stotinak sekundi oni kapitulirali na identičan način kojim su mučili Andrija Lunina.

Napravio je Domeniko Tedesko četiri promene u startnoj postavi u odnosu na duel prvog kola. Nije bilo mesta za Leandra Trosara, Janika Fereiru Karaska, Orela Mangalu i Zena Debasta, dok su se među 11 našli Dodi Lukebakio, Artur Teat, Juri Tilemans i Jan Vertongen. Koliko je Tilemansovo prisustvo na terenu bilo važno za Crvene đavole primećivalo se i u igri Kevina De Brujnea. Rasteretilo je dete Anderlehta najvećeg majstora u reprezentaciji, lišilo ga defanzivnih zadataka i tako dalo punu slobudu u kreiranju na protivničkoj polovini. Vedeta Mančester Sitija je predriblala dva igrača na tridesetak metara od gola i uposlila Dodija Lukebakija. Florin Nica je srećom u 37. godini pokazao zašto je i dalje opcija broj jedan selektoru Eduardu Jordaneskuu i učinio da kolosalna šansa Belgije ne bude pretvorena u drugi gol.

Nisu Rumuni spuštali gard, jednostavno su pod naletom kvalitetne kombinatorike rivala najveći deo prvog poluvremena proveli sabijeni u sopstveni šesnaesterac. Pokušavali su Trikolori koliko su mogli da prenesu težište i jednom uspeli da zaprete ozbiljnije. Radu Dragušin je prethodne sezone plenio pojavom i autoritetom u obavljanju defanzivnih zadataka, a Belgijancima je pokazao da može da se pretvori i u vazdušnu opasnost. Šutirao je glavom sa osam, devet metara, a vrhovima prstiju loptu je u korner skrenuo Koen Kastels. Dugogodišnjem golmanu Volfzburga ističe ugovor sa Bundesligašem 30. juna, a na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu praktično je u izlogu potencijalnim budućim poslodavcima.

Koliko god da su se Rumuni trudili de ne sede u krilu sopstvenog golmana, Kevin De Brujne nije im davao mira. Najpre je pogodio stativu u 53. minutu, a onda nastavio da deli lopte po čitavom terenu i unosi nervozu u odbranu rivala. Romelu Lukaku je zatresao mrežu Nice u 64. minutu i taman se činilo da nema ničeg sumnjivog, da će prokletstvo biti prekinuto, a onda se samo pojavila grafika sa natpisom VAR. Koleno 31-godišnjeg napadača bilo je za par milimetara u ofsajdu, pa je tako igraču poreklom iz DR Konga poništen i treći gol na turniru.

Mogli su Rumuni do izjednačenja u 69. minutu, izašao je Denis Man sam pred Kastelsa, ali je golman Belgije učinio da pristalice finaliste Evropskog prvenstva iz 1980. ne budu toliko potištene što se na njegovom mestu nije nalazio Tibo Kurtoa. Kada nisu iskoristili svoju jedinu kolosalnu šansu u nastavku, Belgijanci su to kaznili zahvaljujući Kevinu De Brujneu. Utekao je plavokosi majstor 11 godina mlađem Raduu Dragušinu, podboo lopto ispod Nice i dodatno zakomplikovao sudbinu Rumunije zbog pogoršane gol-razlike.

Situacija je sada zamršena do maksimuma, kao ni u jednoj drugoj grupi. Rumuniji za prolaz treba bar remi protiv Slovačke, Slovačkoj za prolaz treba bar remi protiv Rumunije, Belgiji za prolaz treba bod protiv Ukrajine, a Ukrajina je u najtežoj poziciji jer može dalje ili uz pobedu protiv Belgije ili uz remi protiv Belgije, ali pod uslovom da Slovačka i Rumunija ne odigraju nerešeno.

EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

/Stančiju 29, Marin 53, Draguš 57/

Belgija - Slovačka 0:1 (0:1)

/Šranc 7/

2. KOLO

Petak, 21. jun

Slovačka - Ukrajina 1:2 (1:0)

/Šranc 17 - Šaparenko 54, Jaremčuk 80/

Subota

Belgija - Rumunija 2:0 (0:0)

/Tilemans 2, De Brujne 80/

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka (3,05) Rumunija (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024reprezentacija RumunijeFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara