Manje Štrausa, više Makijavelija: Nema veze kako, Srbija ovo mora da dobije

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 09:16

Da za trenutak – ili dva – zanemarimo stil i posvetimo se pragmatizmu, jer je protiv najslabijeg protivnika u društvu Engleske i Danske bitno samo da osvojimo tri boda

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Ponekad previše tražimo. Da se igra lepo, kao da je u pitanju ritmička gimnastika ili umetničko klizanje. Da bude efikasno, poput košarke. Da izgleda borbeno, nalik rvačima ili bokserima. I često zaboravljamo da je u najpopularnijem sportu jedini merodavan – rezultat. Zato ga uzdižemo na pijadestal očekivanja u susret verovatno odlučujućoj utakmici naše reprezentacije na Prvenstvu Evrope.

Izabrane vesti

Ne mora Srbija da „veze“ po terenu Alijanc arene, iako će deo javnosti i to zahtevati. Od nje većina naroda ne traži da spakuje pet puta loptu u mrežu, mada će skloni preterivanju tako oceniti odnos snaga. Ma, čak i ako bi izostala varnica karakteristična za okršaje na strunjači ili u ringu, niko, valjda, ne bi zamerio. Samo da se pobedi Slovenija. Pošto smo često sportska zakerala, uvek nam je tuđe slađe, retko kad nešto valja, makar bilo oivičenom konkretnim dokazima o uspehu, možda bismo mogli nešto da naučimo na primeru razmišljanja narednog rivala. Navijači Slovenije, okupljeni na minhenskom Marijenplacu, suočeni sa pitanjem da bi pristali na pobedu izvojevanu u trećem minutu nadoknade vremena, odgovorili su maltene horski:

„Može, što da ne?“

Tako razmišljaju takmičari. Bez potpitanja, kojim rezultatom i kakvom igrom. Bez zalaženja na teren ko će dati gol. Bez napomene ko će početi.

Upravo takva utakmica projektovana je i Orlovima na stadionu Bajerna (15 časova RTS 1, TV Arena Premium 1). Da posle nje ne vraćamo film na situacije od ranije i dovodimo u pitanje odluke igrača ili selektora, već da se jednom ljudski, ako je moguće, obradujemo pobedi. Ako je i to moguće. Makar se nervirali 92 minuta, a onda u narednom obradovali. Da jednom budemo nalik sportskom Makijaveliju, zagledani u cilj, a ne u sredstva.

Jer, ovo je meč u kome nije važno kako igraš, nego da li si sposoban da pobediš, pa neka to bude i trikom, ubacivanjem iz auta, na foru, ili dok protivnik vezuje pertle ili ga hvataju grčevi. Ko će se sećati toga za pet, deset ili, ne daj Bože, 24 godine? Zar je potrebno toliko da čekamo da bismo opet došli u poziciju da slavimo? Sad kad osećamo da smo, dok traje EURO, najbliži bodovima, ništa drugo ne bi trebalo da nas interesuje.

Stil? Kog briga za stil. Popela se Grčka na krov Evrope, a da ni sama nije znala kako. Portugal je postao šampion, a stilski nije odigrao ni za sedmicu. Takmičarski jeste za desetku. Nije baš da su Italijani oduševili pre tri leta, pa su našli način da podignu pehar. Pretenciozno bi bilo da tražimo reprize tih događaja, niti se o tome govori u ozbiljnim polemikama, već služe kao ilustracija pred susret drugog kola Grupe C. U njemu izabranici Dragana Stojkovića moraju da budu pre svega mudri, da razmišljaju više kao Nikolo Makijaveli, a manje kao Rihard Štraus, inače rođen baš u Minhenu. Da na terenu budu diplomate i(li) političari, a ne kompozitori.

Da na posletku budu – pobednici. Jedino se to u Bavarskoj računa. Da se, ako je ikako moguće, iskoristi zicer kakvim smo svi proglasili duel sa Slovenijom po okončanju žreba u Hamburgu. Nevolja je samo što i selekcija Matjaža Keka nas posmatra na isti način. Neće to javno reći niko od Slovenaca, kao što ni naši ne izgovaraju, ali najveću šansu da pobede na turniru vide u međusobnom duelu. Zato je ovo prilika koja ne sme da se propusti. Nije bitno kako.

U Rusiji smo dozvolili da nas smrve Švajcarci na psihološkom planu. U Kataru pre još jednog susreta s njima nismo bili taktički disciplinovani da sačuvamo 3:1 protiv Kameruna. Valjda smo nešto naučili na tim primerima, kako izgleda kad krv uzavri i ne možeš da kontrolišeš stanje uma. Kako izgleda kad se pogubimo u jurnjavi da „nacrtamo“ 5:1, iako nam je bilo taman i onih 3:1.

Reprezentativci uporno ponavljaju da su im iskustva sa prethodna dva velika takmičenja dragocena i da slične greške ne bi smeli da naprave. Na sličnom talasu pliva i Dragan Stojković, jer je više puta napomenuo da je EURO turnir i da se svaki detalj računa, kao i da je njegov tim sad spreman da se suoči sa obavezama.

A obaveza prema fudbalskoj Srbiji je da se prođe grupa. Da se napravi pomak u odnosu na minula dva Mundijala. Prva šansa ka tom cilju jeste Slovenija. Da se pobedi, objektivno, najskromniji sastav u društvu Engleske i Danske.

Makar onako kako rival priželjkuje nas. Golom u trećem minutu nadoknade.

EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa C

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Slovenija - Danska 1:1 (0:1)

/Janža 77 - Eriksen 17/

Srbija - Engleska 0:1 (0:1)

/Belingem 13/

2. KOLO

Četvrtak, 20. jun

15.00: (4,95) Slovenija (3,60) Srbija (1,85)

18.00: (5,90) Danska (3,70) Engleska (1,70)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

21.00: (2,50) Danska (3,40) Srbija (3,00)

21.00: (1,33) Engleska (5,00) Slovenija (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara