©Reuters
©Reuters

Huče Karpati, Nemačka se trese! Rumunija je probuđena, ne boji se smrtnog sna (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.06.24. | 16:52

Istočne komšije trijumfovale na velikom takmičenju posle 24 godine, žuti kolorit na tribinama i huk sa tribina davao je osećaj da su na terenu Kolumbijci ili Ekvadorci

Nema sistemskog rada, nema skupih igrača, samo srce veličine Karpata. Gromoglasan usklik prolomio se stadionom Bajerna po završetku intoniranja rumunske himne po nazivu "Deșteaptă-te, române" iliti "Probudite se Rumuni". Nisu Trikolori pobedili na utakmici velikog turnira još od trijumfa nad Engleskom u grupnoj fazi Evropskog prvenstva 2000, a sada su razmontirali Ukrajinu 3:0 (1:0) i s tri boda i odličnom gol-razlikom već sada došli na korak od plasmana u nokaut-fazu kontinentalnog turnira.

Srčanost kojom su rumunski fudbaleri otpevali stihove svoje himne "Probudite se iz smrtnog sna u koji su vas uljuljalji varvari i tirani, u svojim grudima još čuvamo ponos na slavna imena Matije (Korvine), Stefana (Moldavskog), Mihajla (Hrabrog)" ukazivao je da će izabranici Eduarda Jordaneskua odigrati baš kao što su igrali momci njegovog oca Angela pre 30 godina na Svetskom prvenstvu u SAD-u. Tada su Hadži, Petresku, Popesku, Belodedić, Dumitresku zadivili svet i predstavili neku novu Rumuniju posle brojnih političkih previranja i decenija mučenja. Fijuk Košave pomagao je Rumunima da dalekometnom paljbom Stančijua i Marina smeste Ukrajincima prva dva gola i zatresu Minhen. Treći gol bio je plod spektakularne akcije i realizacije Denisa Draguša - kao demanti da su praćke jedina opasnost po rivale.

Izabrane vesti

Najjeftinija reprezentacija ovogodišnjeg Evropskog prvenstva odigrala je uvodni meč na turniru van svakih logičkih zakonitosti. Ukrajinski tim je četiri puta skuplji, ali je u najvećem delu utakmice pred više od 60.000 gledalaca tim sa Mihajlom Mudrikom, Andrijom Luninom, Oleksandrom Zinčenkom, Artemom Dovbikom bio inferioran.

Južnoamerička atmosfera na tribinama podsetila je na utakmice Kopa Amerike. Sve je vrvelo od žute boje i podsećalo na mečeve Kolumbije ili Ekvadora. Rumuni su pokazali da su verovatno najorganizovanija grupa pristalica uz Škotske, a čitavim tokom meča orilo se "Romania, Romania Ole ole ole". Karnevalska atmosfera za pamćenje. Sa ograničenim resursima napravio je selektor jednog od većih autsajdera na prvenstvu kompaktan tim, a komandat Dragušin i saborci iz zadnje linije išli su pravo "u meso" u svakom duelu.

Prvi rafal Rumuni su poslali u 29. minutu, kada je Nikolae Stančiju odapnuo projektil sa oko 18 metara i ostavio golmana Real Madrida potpuno nemoćnim. Mogao je ofanzivni vezista saudijskog Damaka da se proslavi u 39 .minutu, kada je direktno iz kornera pokušao da savlada Lunina i umalo izvrgao ruglu elitnog golmana. Pogodio je prečku Stančiju, ali time poslao poruku šta Ukrajinu tek čeka.

Sve same bombe odašiljali su Rumuni ka golu protivnika, pljuštali su udarci sa svih strana, a lopta se posle odbitka dokotrljala do Razvan Marina u 53. minutu. Namestio se igrač Empolija, naciljao i još jednom posalo neodbranjiv šut. Sve same glavobolje za Serhija Rebrova nisu prestajale, a Rumunija je do kraja pokazala da u razornim udarcima ne leži jedina šansa. Strelac 14 pogodaka za Gazijantep u Superligi Turske prethodne sezone Denis Draguš, pokazao je zašto je rumunska javnost tolike nade polagala u njega i opravdao činjenicu da ga je selektor Jordanesku uvrstio u startnu postavu pre zvučnijih imena, poput Janisa Hadžija i Georgea Hadžija. Iskoristio je Draguš majstorstvo i slalom Denisa Mana pored aut-linije i jednostavnim podmetanjem noge postavio konačan rezultat.

Nisu Rumuni primili nijedan gol i to im daje za pravo da već sada imaju otvoren put ka prolazu. Poučeni praksom znamo da su u ovakvim sistemima takmičenja za prolaz (u više od 75 odsto situacija) dovoljna tri boda i gol-razlika nula. Teoretski bi to značilo da bi Trikolori imali velike šanse za prolaz čak i ako izgube preostala dva meča od Belgije i Slovačke, ali da ti porazi u zbiru ne budu sa više od tri gola razlike. Naravno, neće ništa prepuštati slučaju Rumuni i pokušati da na krilima ogromnog uspeha osvoje bar još bod i tako zacementiraju igranje u osmini finala. Naredni meče odigraće protiv Belgije (subota 21.00), dok će Ukrajinci na Slovake (petak, 15.00).


RUMUNIJA – UKRAJINA 3:0 (1:0)

/Stančiju 30, Marin 53, Draguš 57/

Stadion: „Alijanc arena“ u Minhenu

Sudija: Glen Niberg (Švedska)

RUMUNIJA (4-5-1): Nita – Ratiu, Dragušin, Burka, Banku – M. Marin, Man (od 64. Hadži), Stanču (od 86. Rakovican), R. Marin (od 76. Rus), Koman (od 64. Mihaila) – Draguš (od 76. Puškaš).

UKRAJINA (4-2-3-1: Lunjin – Konoplja (od 72. Timčuk), Zabarnji, Matvijenko, Zinčenko – Stepanenko (od 64. Bražko), Šaparenko (od 64. Jaramčuk) – Cigankov (od 64. Jermolenko), Sudakov (od 83. Malinovski), Mudrik – Dovbik.

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

/Stančiju 29, Marin 53, Draguš 57,

18.00 (1,50) Belgija (4,40) Slovačka (7,50)

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,80) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,05)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka (3,05) Rumunija (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024reprezentacija Rumunijereprezentacija Ukrajine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara