©Reuters
©Reuters

Hitno zasedanje za spas Ukrajine urodilo plodom, sledi li "dogovor" u poslednjem kolu?

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 16:55

Tim Serhija Rebrova porazio Slovačku i napravio totalni karambol u Grupi E

Umeli su Ukrajinci u prošlosti da krahiraju na velikim turnirima. Setimo se samo Evropskog prvenstva 2016. kada je tim tadašnjeg selektora Mihajla Fomenka poražen na sve tri utakmice. Kako bi predupredil ponavljanje neslavnog leta doživljenog u Francuskoj, igrači Ukrajine su dan posle debakla protiv Rumunije (3:0) održali interni krizni sastanak bez selektora Serhija Rebrova, a primarni cilj bilo je timsko ujedinjenje i priča o zalaganju koje je moralo da bude na značajno višem nivou. Hitno zasedanje za spas ambicija žuto-plavih urodilo je plodom, jer je Ukrajina posle gola Romana Jaremčuka u 80. minutu preokrenula, trijumfovala protiv Slovačke 2:1 (0:1) i napravila potpuni karambol u Grupi E.

Sada i Slovačka i Rumunija i Ukrajina imaju po tri boda, dok je Belgija na nuli (Rumunija i Belgija igraju međusobno u subotu 21.00 meč drugog kola). Sada bar u teoriji postoji zanimljiv scenario, po kom bi u poslednjem kolu Rumunija i Slovačka mogle da odigraju nerešeno u poslednjem kolu i tako sa 99 odsto sigurnosti prođu i jedni i drugi sa po četiri osvojena boda, naravno sve pod uslovom da Rumunija sutra ne pobedi Belgiju i tako sebi obezbedi prolaz već posle drugog kola. Mada bi i u tom slučaju bod odgovarao i jednima i drugima, Rumunima za sigurno prvo mesto u grupi, a Slovacima za prolaz.

Izabrane vesti

Početak utakmice nije ukazivao da je dogovor iz svlačionice dao željeni rezultat. Slovačka je na krilima velikog iznenađenja i pobede nad Belgijom nastavila u istom ritmu, a ponovo je u epicentar pažnje dospeo igrač iz drugog plana. Ivan Šranc je posle Koena Kastelsa, zatresao i mrežu Anatolija Trubina. Napadač praške Slavije našao se na ivici peterca i tako krunisao uigranu akciju Sokolova koja je krenula ubacivanjem iz auta.

Nije branio za Ukrajinu Andrij Lunin. Golman Reala je podbacio na startu protiv Rumunije, a kako Zbornaja ima još jednog izuzetno kvalitetnog golmana, šansu je dobio Anatolij Trubin. U pomenutoj situaciji iz 17. minuta nije mogao ništa da učini, ali je u nastavku nekoliko puta spašavao ekipu od totalnog kolapsa.

Gubili su Ukrajinci na poluvremenu i imali još samo jedno da se spasu ivice eliminacije. Konačno je u 54. minutu tim Serhija Rebrova napravio smislenu akciju, ali je odbrana Slovačke reagovala mnogo lošije nego u bilo kom momentu za prethodnih 144 minuta prvenstva. Raspao se štoperski tandem Škrinijar - Vavro, a Mikoli Šaparenku je preostao lak zadatak da savlada na vetrometini ostavljenog Martina Dubravku.

Odgovarao je Slovačkoj bod i te kako. Imao bi tim Frančeska Kalcone četiri, a pomenuti broj bodova će možemo tvrditi sa 99 odsto sigurnosti biti dovoljan za prolaz. Poslednjih dvadesetak minuta pretilo je da postane uspavanka, ali se u 80. minutu dogodio najlepši detalj na utakmici i ludican pas strelca prvog gola Šaparenka prema Romanu Jaremčuku. Nije se proslavio napadač u Valensiji prethodne sezone i dao samo tri gola za Slepe Miševe u Primeri, ali je u samom finišu utakmice u Diseldorfu magičnim dodirom prevario Dubravku i doneo trijumf Ukrajini.

U poslednjem kolu će se Ukrajina sastati sa Belgijom, a Slovačka sa Rumunijom (oba meča u sredu, 18.00). Treba prvo sačekati ishod sutrašnjeg duela Belgije i Rumunije, ali je izvesno da će nerešen ishod odgovarati u poslednjem kolu i Rumunima i Slovacima, šta god da sutra urade Rumuni protiv Belgijanaca. Iz tog razloga se nerešen ishod već sada nekako nameće kao logičan sled okolnosti u sudaru Slovaka i Rumuna.

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

/Stančiju 29, Marin 53, Draguš 57/

Belgija - Slovačka 0:1 (0:1)

/Šranc 7/

2. KOLO

Petak, 21. jun

Slovačka - Ukrajina 1:2 (1:0)

/Šranc 17 - Šaparenko 54, Jaremčuk 80/

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka (3,05) Rumunija (2,80)

***Kvote su podložne promenamatagovi

EURO 2024reprezentacija Ukrajinereprezantacija Slovačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara