Mele, Hjulmand i Hejlund (Reuters)
Mele, Hjulmand i Hejlund (Reuters)

Dansko iskupljenje za Katar: Osećaju da im nešto fali, Englezi ih razbudili

Vreme čitanja: 6min | uto. 25.06.24. | 08:02

Nije to više ona Danska što se autoritativno prošetala kroz mundijalske kvalifikacije... Utakmice počinje koncentrisano i zato Srbija ne sme da se ponovi duge sekvence praznog hoda u prvim poluvremenima

Žarila je i palila Danska u mundijalskim kvalifikacijama za Katar. Milina ju je bilo gledati. Najbrža, najdirektnija, najefikasnija... Tepali su joj i "mala Nemačka", predviđali joj završnicu Svetskog prvenstva u Dohi. Ne da se tamo nije našla, jeć je debelo razočarala i grupu koja je morala da se prođe (Francuska, Australija i Tunis) završila kao fenjeraš.

Sa jednim bodom - isto kao i Srbija - Danska je tada napustila Dohu. Ako je selektor Dragan Stojković razočaravajuća izdanja Orlova mahom branio i pravdao zdravstvenim biltenom navodeći kako su mu povrede osakatile i limitirale tim, i Dansku je mučila slična boljka, ali ne samo ona. Veliki deo odgovornosti ide na leđa dugogodišnjeg selektora Kaspera Hjulmanda, čoveka koji je Dance vodio 52 puta uz skor od 32 pobede, sedam remija i 13 poraza.

Izabrane vesti

Hjulmandovi momci su u pomenutim katarskim kvalifikacijama torpedovali koga su stigli - od Škotske, preko Austrije i Izraela, sve do nejake Moldavije i Farskih Ostrva. U devet utakmica imali su maksimalnih 27 bodova, 30 postignutih i jedan primljen gol (u poslednjem kolu zanemarljiv poraz od Škotske 2:0).

I kako je onda dinamit koji je redom raznosio koga je stigao postao onaj čiji se fitilj relativno lako gasi, pitali smo danskog kolegu Kristofera Rota sa portala TV2?

"Teško je reći da se samo jedna stvar promenila u odnosu na te kvalifikacije. Za početak, mnogo igrača je došlo na Svetsko prvenstvo sa sitnim povredama i nisu bili u stanju da adekvatno treniraju… Njih petorica-šestorica. Simon Kjer, Kristijan Norgor… Takođe, u Danskoj se mnogo pričalo o Svetskom prvenstvu u Kataru. Glas državnog tima je bio važan u toj debati. Nismo bili srećni što idemo u Katar, što se tamo igra prvenstvo. Kasper Hjumland je imao previše toga na svojim ramenima… Ne samo velika očekivanja javnosti. On je lično osećao da mora da bude taj čija će se kritika usmerena ka Kataru čuti… Kritika povodom zapostavljanja ljudskih prava. Preuzeo je još jednu ulogu uz onu koju ima selektor i potpuno jasno da mu fokus nije isključivo usmeren na Mundijal", počeo je Kristofer i nastavio: "Pre Svetskog prvenstva, upravo su kvalifikacije bile presudne da nacija počne da sanja o osvajanju nečega, o velikim stvarima. O ostvarivanju nečeg važnog. Bilo je mnogo, mnogo pritiska očekivanja od strane navijača… Takvih očekivanja da ekipa jednostavno nije mogla da bude opuštena i srećna u Kataru, već da mora da ode i da pobedi."

Znatiželja je ubila mačku, a pritisak, povrede i manjak selektorskog fokusa - Dance. Bez ovog trećeg, reklo bi se, slično kao Srbija na Bliskom istoku. Samim tim i Danska u Nemačkoj pojavila sa umerenijim predviđanjima, ali je godinama unazad ispunjen kopenhaški Parken ipak pokazao koliko ljudi veruju Hjulmandu i drugovima.

"Sada su očekivanja i euforija daleko manji, umereniji. I dalje je podrška publike ogromna. Na svakoj domaćoj utakmici nakon Eura 2020, stadion je bio rasprodat, pun. To se nikada ranije nije desilo. Ali publika vidi i oseća da to nije ista ona Danska iz kvalifikacija 2022, da nešto nedostaje. Više ne igramo onako ubedljivo i efikasno, San Marino smo pobedili sa samo 2:1, izgubili od Kazahstana. To je bilo razočaravajuće, sramotno. Ova generacija zna da u Nemačkoj mora nešto da dokaže."

Dakle, koliko god Srbija trpela pritisak pred utakmicu u kojoj juri prvu pobedu na velikim takmičenjima kao samostalna država, na njega neće biti imuna ni trećeplasirana selekcija sa prošlog Eura. Jer ukoliko ne izbori bod (koji joj je dovoljan za prolaz dalje) ili ne pobedi Srbiju, Danska će napraviti ogroman sunovrat u odnosu na početak tekuće decenije. Trebali li objašnjavati da će minimum očekivanja ostati neispunjen.

"Osnovni cilj je proći grupu. Sada nije narativ napraviti nešto veliko. Već ostvariti prvi korak, a onda stepenik po stepenik. Javnost je i uoči Eura bila ubeđena da imamo 70-80 odsto šanse da prođemo grupu. Nakon utakmice sa Engleskom, energija povodom reprezentacije se značajno promenila – nabolje. Bili su tako dobri protiv prvog favorita. U dve utakmice napravili smo mali rolerkoster. Danska u Nemačkoj ima mnogo navijača, snažnu podršku. Engleska nam je pokazala najbolje lice Danske od 2022."

Kasper Hjulmand (AFP)Kasper Hjulmand (AFP)

Tri godine nakon što je pred očima čitave Evrope doživeo srčani zastoj, Kristijan Eriksen igra još jedan Euro kao lider danskog tima. Ko je onomad, kada se samo srušio na Parkenu mogao da pomisli da će iskusni ofanzivni vezista moći ponovo da zaigra..

"Prvo osećanje u Danskoj je bilo – čudesno je što je uopšte živ. Kolektivni osećaj bio je da je dobro, da može normalno da živi sa srčanim defibrilatorom, ali da neće moći da igra. Nekih pola godine kasnije rekao je da bi želeo da nastavi sa fudbalom… Zato je napustio Italiju, potpisao je za Brentford, igrao dobro tamo i poželeo povratak u reprezentaciju, ako bude dovoljno dobar. Brzo je pokazao da jeste. Protiv Srbije na primer (u prijateljskom meču)."

Kada smo prethodnih dana pitali danske navijače, žalili su se na neefikasnost Rasmusa Hejlunda, na manjak kvalitetnih krilnih fudbalera... Ali Kristofer slabe tačke Hjulmandovog tima ne vidi u individualnoj, već kolektivnoj igri.

"Ne mogu reći da nam je jedan igrač bio najslabija karika… Ali u dve utakmice pred Euro i protiv Danske, problem je bio taj što Danska nije mogla da igra 90 minuta na istom nivou. Bilo je to veoma kvalitetnih 45 minuta, a onda pad tempa, intenziteta. Tako je bilo protiv Švedske, Norveške, oba rivala stvorila su mnogo šansi. Danska je imala mnogo sreće da dobije te mečeve, a protiv Slovenije je umalo izgubila utakmicu. Protiv Engleske druga priča. Devedeset minuta na visokom nivou. Oni su tim svetske klase, ali Danska je bila koncentrisana 90 minuta i bolji tim u završnici meča."

Rasmus Hejlund jedan je od najtalentovanijih špiceva današnjice. No, ima već šest vezanih mečeva kako nije pogodio u dresu Danske.

"U danskom državnom timu i dalje mu se izuzetno veruje. Hjulmand uvek priča koliko je dobar u presingu, koliko kvalitetan u prijemu lopte. Neophodno je da bude bolje uslužen, odnosno da dobije više lopti i gol prilika. Selektor potencira da je on konstantno u pravo vreme na pravom mestu, ali da nedostaje završni pas za njega. Danski navijači žele njegov gol i pomalo su nestrpljivi."

Dansko otkrovenje turnira za sada je vezista Sportinga i selektorov prezimenjak Morten Hjulmand. Mada pomalo čudno zvuči da iznanađenje bude jedan od tržišno najvrednijih igrača Danske (procenjen na 40.000.000 evra).

"Hjulmand je stoprocentno najveće pozitivno iznenađenje. Pravio je velike korake poslednjih godina. U reprezentaciji je preko godinu dana, ali nije bio starter. Kada god bi ulazio, davao je veliki doprinos, postajao jedan od najboljih na terenu. Tako je bilo i na poslednja dva kontrolna meča pred Euro. I zato nije začudilo što je počeo duel protiv Slovenije. On je trenutno igrač koji krade naslovnice."

Za kraj, ne zaboravimo da je Danska krajem marta 2022. godine u poslednjem sučeljavanju sa Srbijom, onom prijateljskom u Kopenhagenu, preslišala Srbiju sa 3:0 uz golove Melea, Lindstrema i Eriksena. Kakav recept Hjulmand sprema za Srbiju više od dve godine kasnije, znajući da su odbranu Srbije tada razvlačili bočni napadači, odnosno krila i krilni bekovi. Lindstrem (nije završio na spisku za Euro 2024) i Mele po levoj, a Skov Olsen po desnoj strani.

"Protiv Engleske se Hjulmand nije oslanjao na krila. Ali juče je pomenuo Skov Olsena i prisetio se njegovog odličnog meča protiv Srbije. Koliko je tada mučio Pavlovića. Možda pokušava da nam između redova kaže da ima plan sa njim. Moguće je da će krila u nekom trenutku biti uključena u igru, ali to ne znači da će početi. Danska je odlično počinjala utakmice. Trebalo bi da krene sa receptom koji se do sada pokazao korisnim."

Dakle, Dansku je do sada krasilo sjajno otvaranje utakmica, sigurna prva poluvremena, ali se neretko dešavalo da stagnira u nastavku. Srbija je i protiv Engleske i Slovenije počinjala da igra tek nakon prvih pola sata. Ovoga puta mora da krene agresivno od prvog sudijskog zvižduka, te da testira tu stabilnost Danske tokom otvaranja utakmica.


tagovi

reprezentacija Danskefudbalska reprezentacija SrbijeKasper HjumlandRasmus Hojlund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara