Jaka Bijol i Jusuf Poulsen (©Reuters)
Jaka Bijol i Jusuf Poulsen (©Reuters)

Danska ima jednu manu, a Slovenija Oblaka i Šeška

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.06.24. | 13:43

Crveno-beli su samo jednom na devet prethodnih Evropskih prvenstva startovali pobedom, Zmajčekima za uspeh neophodna odlična izdanja najvećih zvezda

Tri sata pre Srbije i Engleske u Štutgartu će se sastati i njihovi rivali Slovenija i Danska, timovi koji su se sukobili i u kvalifikacijama, a sa kojima bi Orlovi trebalo da se bore za drugo mesto. Danci imaju oreol favorita, pošto Zmajčeke očekuje tek drugo učešće na završnom turniru Evropskog prvenstva u samostalnoj istoriji i željni su da ovde upišu prvu pobedu.

Međutim, Slovencima neće biti nimalo lako, jer žreb im je dodelio Grupu C, u kojoj će imati ulogu autsajdera. Pored tima sa poluostrva Jiland, čekaju ih Engleska i Srbija. Svaki bod biće uspeh za tim selektora Matjaža Keka, a eventualni prolazak u eliminacionu fazu za Slovence bi bilo potpuno van granica snova.

Izabrane vesti

Ironija sudbine je činjenica da su se dva protivnika već sastala u kvalifikacionoj Grupi H, iz koje su direktno napredovali. Danci su konačno trijumfovali samo zahvaljujući boljem međusobnom bilansu. Prvi meč se odigrao pre skoro tačno godinu dana u Ljubljani, gde je svaki tim pogodio po jednom. Hejlund je reagovao na gol Andraža Šporara neposredno pred odmor.

Drugi meč u novembru u Kopenhagenu domaći su dobili rezultatom 2:1. Tomas Dilejni je postigao odlučujući gol. Danski dinamit i Zmajčeki su za sobom ostavili Kazahstan, Finsku, Severnu Irsku i San Marino.

18.00: (5,60) Slovenija (3,60) Danska (1,80)

Danska deseti put učestvuje na Evropskom prvenstvu. Na poslednjem EURO 2020, koje je održano tek godinu dana kasnije, crveno-beli su bili učesnici polufinala. Danci su podbacili protiv Engleske i za dlaku propustili prvo finale od 1992. godine. Sada u Grupi C nema lakih prepreka. Utakmica protiv Slovenije donekle je obavezan zadatak za pulene Kaspera Hjulmanda u smislu startnog mesta za nokaut fazu. Gubitak protiv autsajdera je zabranjen.

Na pripremama pred turnir ekipa se relativno dobro snašla, i nije imala nijedan poraz na svom kontu. Danci su uspeli da pobede tri puta u četiri meča, svaki put protiv drugog nordijskog protivnika. Pobedili su Farska Ostrva sa 2:0, Švedsku sa 2:1, a izborili su se i sa Norveškom sa 3:1.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Napad crveno-belih obećava i ima mnogo toga da ponudi, posebno u poređenju sa Slovenijom. Najkorisniji igrač u redovima reprezentacije Danske trenutno je Rasmus Hejlund, koji brani boje Mančester Junajteda. Omladinac je zablistao u kvalifikacijama sa sedam golova.

Selektor Kasper Hjuland gotovo da nije menjao sastav u odnosu na mečeve iz kvalifikacija. Kičmu tima na prvenstvu činiće Kristijan Eriksen, Pjer Emil Hejbjerg, Andreas Kristensen, Joakim Mele i mnogi drugi igrači koji su predstavljali Dance na prethodna dva velika turnira, pa će skandinavska selekcija imati ulogu favorita na premijeri. I biće vrlo važno za nju da tu ulogu i opravda...

Ipak, imaju Danci jednu manu. Ne igraju najbolje u uvodnim mečevima na Evropskom prvenstvu. Tako je u devet prethodnih debitantskih mečeva na kontinentalnim šampionatima ostvarila samo jednu pobedu.

S druge strane, Slovenija se vratila na veliku scenu prvi put od EURO 2000. Od tada, Slovenci su uvek podbacivali u kvalifikacionim rundama - uključujući dva plej-ofa za Evropsko prvenstvo. Kao vicešampioni u Grupi H kvalifikacija imali su skor 7-1-2 u 10 mečeva i time uzeli drugo direktno mesto za EP na nemačkom tlu. Za pohvalu nije bila samo defanzivna statistika, već i stopa golova u kvalifikacionoj fazi.

U proseku su postignuta dva gola po meču. Kako pokazuju rezultati ove kalendarske godine, izabranici selektora Matjaža Keka nastavili su ovaj trend u pripremama za Evropsko prvenstvo. Zmajčeki su u pet utakmica zabeležili tri pobede i dva remija, a poslednji put su se sporazumno rastali od Bugarske posle neslanog, mršavog učinka. Pre toga su savladali Portugaliju sa 2:0 i Jermeniju sa 2:1.

U kvalifikacionoj fazi, Benjamin Šeško iz RB Lajpciga bio je najbolji strelac za reprezentaciju Slovenije. Mladić je na 10 mečeva postigao pet golova i pripremio još dva za svoj tim. Nadu da će prvi put uspeti da ode u nokaut fazu polagaće prvenstvo u Jana Oblaka i Šeška. Golman Atletika je tokom kvalifikacija sačuvao mrežu na četiri od osam utakmica, i mada u Sloveniji potenciraju timsku igru, ukoliko jedna od njihove dve zvezde ne bude na potrebnom nivou, šanse o prolasku u narednu rundu biće minimalne.

---------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

---------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa C

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

18.00: (5,60) Slovenija (3,60) Danska (1,80)

21.00: (8,10) Srbija (4,50) Engleska (1,50)

2. KOLO

Četvrtak, 20. jun

15.00: (4,10) Slovenija (3,50) Srbija (2,00)

18.00: (5,60) Danska (3,70) Engleska (1,65)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

21.00: (2,50) Danska (3,40) Srbija (3,00)

21.00: (1,33) Engleska (5,00) Slovenija (10,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenijereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara