Zlatko Dalić (©AFP)
Zlatko Dalić (©AFP)

Dalić zaplakao na konferenciji: Sudija nas zakidao celu utakmicu, nisu ga slučajno poslali nama

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.06.24. | 13:28

"Ja sam prvi koji ne gubi veru i nadu. Ali primiš dva gola u 95. i 98, Mađarska da gol u 98. Ako nismo nikoga pobedili, nismo zaslužili da odemo dalje", iskren je selektor Hrvatske posle bolnog remija sa Italijom

Ni dan kasnije nije ništa lakše. Zapravo, čini se da je još teže. Nešto više od 12 sati nakon bolnog remija sa Italijom i gola primljenog u poslednjem minutu utakmice, selektor Hrvatske Zlatko Dalić obratio se naciji izjavivši kako, iako nezadovoljan suđenjem glavnog arbitra Danija Makelija, preuzima odgovornost za neuspeh, ali i da nema nameru da napušta kormilo reprezentacije.

Vrlo emotivan, konstatovali su hrvatski novinari i - tužan, Dalić je prvo iskoristio priliku da se zahvali naciji za podršku koju je njemu i njegovim momcima pružala podršku tokom grupne faze. I tom prilikom zaplakao…

Izabrane vesti

"Navijači su bili naša velika snaga i podrška, ne znam da li je Hrvatska ikad imala ovakvo navijanje. Doveli smo 100.000 Hrvata svuda gde smo igrali. To znači da je reprezentacija postala pokret, kult, simbol nacije. Hvala ovim momcima, došli su, bili svi zajedno, navijali za Hrvatsku. Pokazali su opet zajedništvo i jedinstvo svih nas. Svako od nas ima svoj klub, ali reprezentacija je ispred svega. Hvala svim navijačkim grupama iz Hrvatske. Koji su bili tu i pokazali kako treba ubuduće i molim ih da ostanu zajedno i dalje i da prate ovu reprezentaciju, da je vole i kad gubi i kad dobija", izjavio je Dalić na početku konferencije.

Novinarima i njihovim izveštavanjem pak nije bio najzadovoljniji.

"Hvala i vama novinarima na praćenju i korektnosti, većini vas. Neki od vas su imali figu u džepu, ali to je vaša odluka. Možete vi mene da cenite i ne poštujete, to ide vama na dušu. Bilo je nepotrebnih afera, to nije trebalo. Vama na dušu, vi znate šta i kako radite, i zašto to radite".

Na pitanje da li ostaje na mestu selektora, Dalić nije imao dilemu.

"Ništa me neće pokolebati u životu, nikakvi porazi i pobede. Znam svoj put, znam da radim pošteno i časno, da je moja odgovornost. Potpuno preuzimam odgovornost za ovaj neuspeh, to je moj neuspeh. Ja sam selektor koji sa svojim saradnicima određuje taktiku i igrače, način šta i kako. Ništa me neće pokolebati, još jednom. Neću nigde tražiti alibi, da je neko kriv, sve sam ja napravio sa svojim stručnim štabom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspeha došao je neuspeh. Kako sam znao da se nosim sa uspesima i svim tim stvarima šest-sedam godina, tako ću se boriti i s neuspehom. Biću nepokolebljiv, čvrst i ustrajan u svome putu. Nije vreme da razmišljam šta ću i kako dalje. Neću tražiti alibi, mi smo sami krivi, primimo gol u sudijskoj nadoknadiprotiv Albanije i Italije. Umesto šest bodova imamo dva".

Nije Dalić mogao da ne pomene i glavnog arbitra Danija Makelija, kojeg je i sinoć posle utakmice kritikovao zbog nadoknade od osam minuta…

"Sudija nas je celu utakmicu zakidao, nisu ga slučajno poslali na tu utakmicu. Osam minuta produžetka... Govorio sam o Uefi i Fifi, niste me u tome podržavali, ali nije to razlog, želim to reći koliko god mi neki zamerili, to je činjenica. Ne mogu da se otmem utisku da je to tako, bilo je šest izmena. Dakle tri minuta maksimum. I bio je VAR jedan minut. Dakle četiri minuta maksimum, on stavi osam. Ali opet nije on kriv da se mi ne bacamo na zadnju loptu. Da ne iskoristimo kontru tri na dva, sve smo imali u našim rukama, ne zameram nikome. Puno stvari se poklopilo".

Neki igrači poput Marka Pjaca i imenjaka Pašalić nisu dobili ni minut na prethodne tri utakmice...

"Tu su 24 igrača, ne mogu svi da igraju. Imaću danas sastanak s igračima, zahvaliću se svima na korektnosti i strpljenju. Oni su tu, bili su vrlo korektni, hvala im na ovih mesec dana discipline, reda i korektnosti. Moja najveća zahvala i izvinjenje ide Domagoju Vidi. On je s nama, nije igrao ni minut, a to je čovek koji je velikan hrvatskog fudbala. Legenda. Njemu ću se izviniti zaista, iako se inače nikome ne izvinjavam, ali on to zaslužuje. Nije pokazao nikakvo nezadovoljstvo, a znam da mu je teško i krivo. Zaslužuje moje izvinjenje i pohvale. Iako nemam potrebu da se bilo kome izvinjavam, njemu hoću".

Hrvatska bi u teoriji mogla da prođe u osminu finala i sa dva boda, ali bi morala da joj se poklope još četiri rezultata, po dva u grupama C i F.

"Ja sam prvi koji ne gubi veru i nadu. Ali primiš dva gola u 95. i 98, Mađarska da gol u 98. Ako nismo nikoga pobedili, nismo zaslužili da odemo dalje. Daj Bože da se dogodi, čekaćemo, ali sve je bilo u našim rukama", zaključio je Dalić.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija HrvatskeZlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara