(©Starsport)
(©Starsport)

Zvezdina surova dominacija – 10 trofeja i mrvice rivalima; Partizanu tek jedan pehar

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.06.24. | 17:52

Sezona u znaku beogradskih crveno-belih, koliko-toliko im parirala samo Vojvodina…

Na klupsku sezonu je stavljena tačka. Sve što je od pehara i medalja bilo da se podeli – uručeno je. Fokus se lagano prebacuje na reprezentativno leto, pre svega na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj i Olimpijske igre u Parizu. Prožimaće i ta takmičenja priče o večitima, ko treba da bude na spisku, da li je neko zapostavljen… Jer, to je po dobri, stari naš običaj. Kakvi bismo to Srbi bili, ako se ne bismo delili i oko onoga što treba da nas ujedini? No, pre što Euro bude ‘pojeo’ sve druge događaje, da se još jednom osvrnemo na dešavanja u našem dvorištu.

Kao što je deljenje u dva, tri ili više tabora običaj, tako je i među omiljenim disciplinama brojanje trofeja. Jedni da likuju, drugi da tuguju i čekaju priliku za revanš. I da taj jaz, ogroman poput kakvog kratera, prvenstveno između večitih, još malo naraste. Nedavno završena sezona protekla je u znaku SD Crvena zvezda. I u muškim i u ženskim kolektivnim sportovima beogradski crveno-beli odneli su pobedu. Više ili manje ubedljivu, ali su na vrgu. Sve skupa kada se sabere – deset trofeja. Surova dominacija.

Izabrane vesti

Klubovi iz Ljutice Bogdana su rivalima ostavili samo mrvice. Kvantitativno gledano bili su najuspešniji, a i kvalitativno. Jer, opšte je poznato koje trofeje navijači najviše vrednuju – one koji završe u rukama fudbalera i košarkaša. Nijedan im nije izmakao.

Vladan Milojević je stabilizovao Crvenu zvezdu i poveo je do četvrte uzastopne duple krune. Sedmu godinu zaredom crveno-beli su šampioni Srbije. Podjednake uspehe na domaćem frontu imali su i košarkaši predvođeni Janisom Sferopulosom. Osvojen Mozzart kup Radivoja Koraća, titula (poslednji meč u finalnoj seriji sa Partizan Mozzart Betom nije završen, pa je za zelenim stolom zaveden rezultat 20:0 i naknadno je crveno-belima u Pioniru, ali ne praznom, uručen peha), a sve je podebljano povratkom na jadranski tron. Tu je i niz od osam pobeda nad večitim rivalom, tek da pristalice crveno-belih imaju argument više. No, ima i minus u vidu Evrolige…

Što se tiče muških kolektivnih sportova, sezonu su upotpuni odbojkaši pobedom nad Partizanom u majstorici na krcatoj Banjici. Svrgunili su crvno-bele sa trona, došli do sedme titule u Srbiji i posle osam godina se vratili na vrh.

(©MN Press)(©MN Press)

Vojvodina je jedina koliko-toliko uspela da parira beogradskim crveno-belima, sezonu je okončala sa četiri pehara. Odbojkaši su uzeli Superkup i kup Srbije, a rukometaši naslov prvaka i Superkup. Razloga za slavlje imali su i vaterpolisti Novog Beograda, iako su na Malti propustili priliku da dosanjaju prvenac u Ligi šampiona. Filp Filipović je kao kapiten tri puta podizao pehar – prvenstvom, kup i Jadranska liga. Dakle, nešto slično što su uradili košarkaši Crvene zvezde.

Od 14 pehara koji su bili u opticaju, samo jedan je otišao u Humskoj. Doneli su ga rukometaši. Finale Kupa Srbije obeležili su incidenti, utakmica je trajala preko tri sata, a na kraju je Partizan uspeo u dramatičnoj završnici da dobije Vojvodinu u njenoj kući i posle 11 godina dođe do pehara u najmasovnijem takmičenju. I to kako – Uroš Kojadinović je u poslednjim sekundama u maniru Luisa Suaresa uhvatio loptu rukama, a novosadski klub nije realizovao sedmerac. Tačnije, golman Nemanja Marjanović je odbranio šut Vukašinu Vorkapiću.

Kada se sve sabere u muškim kolektivnim sportovima, situacija je sledeća: Crvena zvezda (6), Vojvodina (4), Novi Beograd (3), Partizan (1).

(©MN Press)(©MN Press)

Slika nije preterano drugačija ni kod dama. I tu je na vrhu Crvena zvezda. Ali, razlika je nešto manja. Fudbalerke su osvojile duplu krunu, posle 13 godina Spartak nije šampion Srbije. Klub iz Subotice je bojkotovao finale kupa, pojavio se sa sedam igračica u protokolu i na taj način iskazao nezadovoljstvo. Crvena zvezda je bez borbe došla do trofeja, a istorijska sezona bila je i za rukometašice. Takođe dupla kruna.

Zvezdine rukometašice su došle do dva trofeja, jedan je otišao u Jagodinu. Konkretno Superkup. U ostalim sportovima je, kao i fudbalu, bio dominantan jedan klub. Vaterpolistkinje Vojvodine su uzele duplu krunu, takođe i košarkašice Mege, dok je sezona posebno berićetna bila za Jedinstvo iz Stare Pazove – tripla kruna.

U ženskim kolektivnim sportovima stanje za sezonu 2023/2024 je ovakvo: Crvena zvezda (4), Jedinstvo Stara Pazova (3), Mega (2), Vojvodina (2), Jagodina (1).

Sve u svemu, takmičarsku godinu obeležili su sportisti i sportistkinje SD Crvena zvezda.

Kada se podvuče crta i saberu obe konkurencije u pet najpopularnijih kolektivnih sportova, tabela po broju osvojenih trofeja bi bila: Crvena zvezda (10), Vojvodina (6), Novi Beograd (3), Jedinstvo Stara Pazova (3), Mega (2), Jagodina (1), Partizan (1).

(©Starsport)(©Starsport)

PET MUŠKIH KOLEKTIVNIH SPORTOVA

FUDBAL

Prvenstvo Srbije – Crvena zvezda

Kup Srbije – Crvena zvezda

KOŠARKA

Prvenstvo Srbije – Crvena zvezda

Kup Srbije – Crvena zvezda

ABA liga – Crvena zvezda

ODBOJKA

Prvenstvo Srbije – Crvena zvezda

Kup Srbije – Vojvodina

Superkup Srbije – Vojvodina

RUKOMET

Prvenstvo Srbije – Vojvodina

Kup Srbije – Partizan

Superkup Srbije – Vojvodina

VATERPOLO

Prvenstvo Srbije – Novi Beograd

Kup Srbije – Novi Beograd

Jadranska liga – Novi Beograd

(©MN Press)(©MN Press)

PET ŽENSKIH KOLEKTIVNIH SPORTOVA

FUDBAL

Prvenstvo Srbije – Crvena zvezda

Kup Srbije – Crvena zvezda

KOŠARKA

Prvenstvo Srbije – Mega

Kup Srbije – Mega

ODBOJKA

Prvenstvo Srbije – Jedinstvo Stara Pazova

Kup Srbije – Jedinstvo Stara Pazova

Superkup Srbije – Jedinstvo Stara Pazova

RUKOMET

Prvenstvo Srbije – Crvena zvezda

Kup Srbije – Crvena zvezda

Superkup Srbije – Jagodina

VATERPOLO

Prvenstvo Srbije – Vojvodina

Kup Srbije – Vojvodina


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanKK Crvena zvezdaKK PartizanOK VojvodinaRK VojvodinaRK PartizanVK Novi BeogradŽOK Jedinstvo Stara PazovaŽRK Crvena zvezdaŽRK JagodinaŽFK Crvena zvezdaŽKK MegaŽVK Vojvodina

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara