(© Odbojkaški savez Srbije)
(© Odbojkaški savez Srbije)

Zvezda čeka novo krunisanje: Vojvodina Mozzart, Partizan i Radnički pretenduju da svrgnu vladara sa trona

Vreme čitanja: 9min | pet. 04.10.24. | 08:28

Iz drugog plana vreba i OK Karađorđe iz Topole

Više od 160 dana trajala je pauza u nacionalnom odbojkaškom prvenstvu. Vreme je da superligaški klubovi ponovo krenu u borbu za titulu. Crvena zvezda je prošlogodišnjom šampionskom krunom vratila na Marakani trofejne dane. Beogradski crveno-beli su u epskom okršaju protiv crno-belog večitog rivala zagospodarili domaćom scenom tek posle majstorice. U novom izdanju Superlige Srbije je jedna od najvećih nedoumica da li je šef struke Ivica Jevtić ponovo oformio sastav spreman za velika dela ili je došao trenutak da vladar bude zbačen sa trona...

Vojvodina Mozzart, Partizan, Radnički iz Kragujevca i Karađorđe samo su deo ekipa koje se ubrajaju u glavne izazivače. Preostali članovi elite, poput Mladog radnika, subotičkog Spartaka, pazovačkog Jedinstva, kraljevačke Ribnice, Takova, leskovačke Dubočice i Niša, postavili su malo manje ambiciozne ciljeve, shodno kvalitetu oformljenih rostera i objektivnim mogućnostima. Možda i neko od potpunih autsajdera iskoči u prvi plan i zaseni pretendente na presto. Takmičenje je dugo, kraj je planiran za april 2025... Kada se tada podvuče crta, trebalo bi da bude jasnije da li je svaki od klubova opravdao očekivanja, odigrao iznad planiranog ili doživeo potpuni krah.

Izabrane vesti

JEVTIĆEVA DOBITNA KOMBINACIJA

Crvena zvezda je u odnosu na proteklu sezonu značajno promenila sastav. Više puta je kormilar Ivica Jevtić potvrdio da su modifikacije bile podrazumevajuće posle kraja kao iz bajke. Povratak pehara u vitrine, značio je i odlazak okosnice. Najveći udarac osetio se transferima tehničara Nikole Petrovića (Steaua), korektora Dušana Nikolića (Poatje), primača servisa Nikole Žugića (Makabi) i blokera Dušana Lopara (Radnički iz Kragujevca). Nastalu prazninu trebalo je adekvatno i popuniti. Čelnici kluba, uz dogovor sa stručnim štabom, rešili su da naprave kombinaciju bivših članova, proverenih igrača i inostranih pojačanja. U svojim namerama su i uspeli, pošto su kvalitetno zakrpili rupe u startnoj postavi.

Kao pun pogodak, barem do sada, pokazao se organizator igre Ivan Lukjanenko. Iako je bio na korak od završetka profesionalne karijere, ruski internacionalac može se porediti sa premijom na nagradnoj igri. Ukoliko je dovoljno doneti sud na osnovu prethodnih mečeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u Kupu i Superkupu Srbije, deluje da Jevtić ima makar brigu manje. Ne samo da je poverio ključeve igre Lukjanenku, nego ga je spojio i u dijagonali sa korektorom Aleksandrom Gmitrovićem. Nekadašnji petostruki osvajač Superlige u crveno-belom dresu dobio je i ogromnu odgovornost – da kao kapiten predvodi klub sa Marakane do odbrane krune.

Ivan Lukjanenko (© CEV)Ivan Lukjanenko (© CEV)

Novi nosilac ujedno je postao i Stevan Simić, koji u paru sa Aleksandrom Stefanovićem čini i najjači tandem blokera u čitavom prvenstvu. Uvek efikasni starosedelac na poziciji primača servisa Egipćanin Ahmed Dejo sačekao je Filipa Stoilovića. Međutim, otežavajuća okolnost su Filipovi zdravstveni problemi. U skladu s tim, odsustvo u narednom periodu predstavlja i najveći nedostatak na putu do trona. Mladi Danilo Ilić nije kadar da u punom kapacitetu zameni iskusnog saigrača, dok je iznuđeno rešenje u Superkupu bio džoker Aleksandar Blagojević.

Ostaje i dilema da li će Zvezda posegnuti za očigledno neophodnom rezervom, pogotovu zbog igranja na čak četiri fronta, računajući obaveze u Evropi i osvajanje Superkupa u Smederevu. Do zamora će u određenom momentu i doći, iako je opšti utisak da šampion i bez Stoilovića ima čemu da se nada.

LALE UVEK U IGRI ZA TITULU

Jedna od specifičnosti domaćeg takmičenja je i novosadski gigant. Vojvodina Mozzart iz sezone u sezonu podmlađuje sastav, ostajući bez manje ili više iskusnih aduta. Neobično je da se ništa ne menja po pitanju raspodela trofeja. Osvojila je u prošloj dva, dok je u aktuelnoj posustala u Superkupu posle žestoke bitke sa Crvenom zvezdom. Strateg Marko Narančić prihvatio je realnost da računa na poletnu i talentovanu ekipu. Očekivano je da Luka Stanković i Žarko Ubiparip povedu Lale ka nekim novi uspesima, uz podršku prospekata Matije Milanovića, Jovana Perovića, Branka Kopitića i Nemanje Antunovića. Znali su protivnici i ranije da otpišu Novosađane, pa su bili i surovo kažnjeni.

Evidentno je da će višestruki prvak iz Srpske Atine imati uspona i padova... Perioda dobre, ali i izuzetno loše igre. Koncepcija rostera samo ukazuje na to kao uobičajenu pojavu zbog mladosti. Upravo analiza meča osmine finala Kupa protiv Jedinstva sugeriše na mane Narančićevog ruha. Iako je zabeležena pobeda, lako je moglo da se dogodi i iznenađenje. Oformljeni sastav izvesno garantuje "tabanje" staze ka završnici plej-ofa. Ipak, povratak trofeja u vitrine umnogome će zavisiti i od brzine progresa talentovanih odbojkaša da se uključe u megdan za titulu.

CRNO-BELA REKONSTRUKCIJA

Turbulentno je bilo i u redovima drugog večitog rivala – Partizana. Otišao je trener Bojan Janić, ali i najveća snaga tima – Kubanac Rikardo Kalvo, Novica Bjelica, Lazar Marinović, Luka Tadić i Miloš Krsteski. U suprotnom smeru sa oličenjem legende kluba stigao je strateg Dragan Kobiljski. Napravljen je i zaokret, potpuno drugačija priča zasovana na mladom pogonu. Zato i Stefan Dakić, Petar Aleksić, Ignjat Dopuđ i Danilo Veselić predstavljaju zalog za budućnost. Administativna zavrzlama i problemi u vezi sa registracijom, onemogućili su Irancu Muhamedu Sadehiju i liberu Lazaru Jeremiću da debituju u Kupu. Kako bi peripetija trebalo da bude rešena pre ili kasnije, tandem bi trebalo da predstavlja oslonac novog Partizana, pored sada već čuvenog Milije Mrdaka i Nemanje Čubrila.

Nezahvalno je tipovati da li crno–beli mogu da ponove prošlosezonski rezultat i plasiraju se u finale plej-ofa. Priključenje Crvenoj zvezdi i Vojvodini Mozzart u potencijalnim okršajima za krunu se podrazumeva, pogotovu zbog imena i renomea kluba. Partizanov deo javnosti verovatno i ne sumnja da odbojkaška sekcija može da pomrsi račune favorizovanim rivalima. Neophodne su samo i kvalitetne partije u kontinuitetu. O motivaciji Kobiljskog ne treba ni trošiti reči. Prošao je bukvalno sve funkcije i uloge u Parnom valjku. Počevši od pionirske selekcije, pa do mesta glavnog trenera. Napomenuo je da navijači mogu očekivati borbeni Partizan spreman da uči iz svake lopte, kao i da se unapred neće odreći rezultata. Sasvim dovoljno da delimično zadovolji često visoke apetite vatrenih pristalica, a možda i ne.

Milija Mrdak (© MN Press)Milija Mrdak (© MN Press)

TOPOLČANI NISU VIŠE IZNENAĐENJE

Ako se neko smatrao iznenađenjem ili senzacijom, a u međuvremenu mu definitivno više ne pripada ista uloga, skauting službe bile bi jednoglasne i uperile prstom ka Karađorđu. Ambiciozni superligaš iz Topole pravio je iskorak iz godine u godinu. Premijernu sezonu u eliti završio je na devetom mestu, da bi u protekloj startovao sa četvrte pozicije u plej-ofu. Koliko zabeleženi rezultati nisu bili slučajni, puleni Nevena Majstorovića pokazali su tokom doigravanja za titulu. Čak su uspeli da izbace i Vojvodinu Mozzart u četvrtfinalu, ali su snovi o pisanju istorije srušeni u polufinalu protiv budućeg šampiona Crvene zvezde.

Treća sezona trebalo bi da znači i pokušaj da odu dalje. Naravno, ako ikako bude moguće. Sastav je ponovo respektabilan, čineći spoj mladosti (u manjoj ili većoj meri) – Alija Bekrić, Aleksandar Bošnjak, Nikola Vujović i Džejkob Stil, odnosno iskustva – Luka Šormaz, Nemanja Radović, Miljan Milović… Da li će to biti i dobitna kombinacija, ostaje da se vidi do aprila. Pripremni period nikada nije realno merilo mogućnosti, ali… Osvajanje Memorijala "Miodrag Mija Todorović" na domaćem terenu, u konkurenciji i večitih rivala, samo sugeriše da su Topolčani spremni za pisanje novog poglavlja.

KRAGUJEVČANI MAŠTAJU O SLAVNIM DANIMA

Šta tek reći za Kragujevčane? Verna publika se sa setom seća trofejnih godina kada je na klupi sedeo legendarni Slobodan Boba Kovač. Radnički se po nekom nepisanom pravilu uvek nalazi u vrhu ili blizu zadovoljenja sličnih ambicija. Ono što uvek i nedostaje, barem od tih slavnih dana, jeste i da se ozbiljnije suprostavi favoritima kada se dele lovorike. Mladi trener Aleksa Brđović fantastično se snalazi u novoj ulozi posle (ne)planiranog kraja igračke karijere. Ponovo računa i na poznata imena u odbojkaški krugovima, kao što su Milutin Nejić, Dušan Lopar, Ivan Kostić, Dušan Jović, Milan Krstić, Vladimir Gajović… Na papiru i više nego impozantan i obećavajući roster. Doduše, istorija i tradicija svedoči da je i ranije bilo podjednako kvalitetnog štofa, kao i da su očekivani rezultati izostali.

Kragujevčani prete (© OK Radnički)Kragujevčani prete (© OK Radnički)

Računicu imaju i Požarevljani sa zvučnim pojačanjima. Bivši reprezentativni libero Nikola Peković stigao je u Mladi radnik, praktično se vrativši u kolektiv odakle je i krenuo da gradi karijeru. Na užarenu klupu u međuvremenu je zaseo i Miloš Živanović. Njegovim parafom povučeni su, između ostalog, i određeni potezi koji mogu da ukazuju na visoke ambicije. Među njima su i potpisi ukrajinskog korektora Stanislava Lizantesa, odnosno blokera Nikole Goića, koji je najveći deo profesionalnog bitisanja proveo baš u ekipi iz srca Šumadije. Pretpostavka je da će punu afirmaciju, ukoliko već i nije, steći Petar Brašanac, koji bi trebalo kao još jedan srednjak da se osloni na iskusnog Stefana Ilića, uz mladog Vidaka Cvetkovića, pred kojima je identičan zadatak.

REVIJA ASOVA U STAROJ PAZOVI

Uvek posebnu pažnju privlači i Jedinstvo. Pazovčani u redovima još jednom imaju reviju asova sa penzionerskim statusom i bogatim domaćim i međunarodnim iskustvom. Do sada su upravo i navikli Novica i Goran Bjelica, Miroslav Radišić, Aleksandar Škrbić, Tomo Micić, Srećko Ristić i Uglješa Pešut, uz malo mlađeg Vanju Eremića, da igraju opušteno i bez ikakvog imperativa. A baš tada mogu da budu i najopasniji, kao što se i dogodilo nedavno u osmini finala Kupa Srbije protiv Vojvodine Mozzart.

Ribnica je u odnosu na pređašnja izdanja daleko slabija, ali i za nijansu zrelija. Neumorni Ivan Todorović, Mladen Bojović i Vladan Aleksić znaju cilj – da održe mlade (Mitar Miljković, Raša Čolović, Milan Živanović itd.) na okupu i pomognu u očuvanju superligaškog statusa. Subotički Spartak može do plej-of vize, ne i do titule, barem u početnim predikcijama. Možda je tu i šansa Golubova da ispod radara pokušaju da naprave senzacionalni rezultat. Samo da bi vizije i realizovali, neophodno je da sezonu iz snova odigraju Aleksa Matić i Andrija Vulikić. Potencijalno se na individualnom planu može istaći i Egipćanin Rašad Abdala… Znao je klub sa severa Bačke i ranije da "iskopa" interesantne strance, kao što su bili slučajevi sa Pakistancem Muradom Kanom i Amerikancem Mariom Džasperom. Ako se poklope te kockice, naprasno bi se promenile i aspiracije stručnog štaba na čelu sa Raškom Jovanovićem.

DUBOČICA I NIŠ PRIŽELJKUJU OPSTANAK

Dubočicu poznavaoci odbojkaških prilika vide kao potpunog autsajdera. Potcenjivačka uloga je dodeljena samo zbog toga što su preko Prve lige i izborili učešče u višem rangu. Međutim, trener Marjan Nikolić ne mora previše da razmišlja o uigravanju igračkog kadra. Zadržao je gro tima – Uroša Bulatovića, Nemanju Stevanovića, Đorđa Pešića, Branislava Radovića, Jakšu Perića i Janka Pantovića. Novi izazovi samo su malo osvežili i pojačali konkurenciju angažovanjem Radiše Stevanovića, Marka Sinđelića, Marka Maksimovića i Luke Tomčića.

Kandidat za selidbu u Prvu ligu je i Niš. Tako je barem situacija iz sezone u sezonu… Kao i da predaja nikada nije bila opcija stručnjaka Dragana Svetozarevića. Čak mu i često uspeva da odoli tmurnim prognozama. Takovo je u prednosti u odnosu na ekipe sa juga Srbije. Ne samo po pitanju ostanka u društvu najboljih, već i kalkulacija za evenutalni plasman u plej–of. Milanovčani imaju zanimljiv par srednjaka, Andrej RudićAleksa Polomac, pokrivenu poziciju libera u liku Lazara Staševića, potencijal na mestu primača – Veljko Prišić, Nemanja Peruničić i Đorđe Stefanović. A povrh svega i želju da se nadmeću za trofej.

Na kraju, ne i najmanje važno, u premijernom kolu će igrati Spartak – Radnički (petak, 19.00), Ribnica – Partizan (petak, 19.00), Mladi radnik – Jedinstvo (subota, 18.30), Dubočica – Niš (subota, 19.00), Vojvodina Mozzart – Takovo (nedelja, 18.00) i Crvena zvezda – Karađorđe (nedelja, 20.30).

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Superliga Srbije u odbojciOK Crvena ZvezdaOK PartizanIvica JevtićOK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara