(© MN Press)
(© MN Press)

Zvezda arhivirala maštanja o Ligi šampiona: Nema mesta tugovanju,"život" se nastavlja

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.10.24. | 12:10

"Nismo bili dovoljno mudri i koncentrisani", ističe trener crveno-belih odbojkaša Ivica Jevtić

Maštanja odbojkaša Crvene zvezde o povratku u Ligu šampiona traju više od deceniju. Preciznije, tačno 11 godina, a izvesno se i nastavljaju... Osvajanje titule u domaćoj ligi protekle sezone probudilo je nadu da je i najjače klupsko takmičenje u Evropi nikad bliže. Prvi preduslov bio je ispunjen, obezbeđeno je učešće u kvalifikacijama. Iako su očekivanja bila velika, na kraju je prvak Srbije posustao već u drugoj rundi.

Ako je Omonija na premijeri predstavljala samo lakšeg sparing partnera kao pripremu za dalje krčenje puta ka eliti, onda se i Orion pokazao kao superiorniji i nedostižniji rival. Holanđani su za manje od nedelju dana dva puta savladali klub sa Marakane. Semafor je u Dutinhemu, potom i u Beogradu, potvrdio da odnos snaga na terenu uopšte nije bio izjednačen. Upravo je u analizi i trener crveno-belih Ivica Jevtić objektivno sagledao dešavanja, priznavši da je potencijalno napravio pogrešnu predikciju budućeg pobednika.

Izabrane vesti

"Neuspeh je kada izgubite i od slabije ekipe. Pomislio sam da su Orion i Crvena zvezda po kvalitetu približni. Po epilogu, izgleda da sam se i prevario. Kada vas neko pobedi maksimalnim rezultatom (pri. aut. 3:0) kod kuće i na gostujućem terenu, čini mi se da je sve na strani tog kluba", istakao je Jevtić u razgovoru za Mozzart Sport.

Šef stručnog štaba prema svojim izabranicima nije bio previše kritičan. Međutim, napomenuo je detalj koji mu je i privukao pažnju tokom utakmice.

"Žao mi je samo zbog načina na koji su izgubili. Postojao je prostor da se više bore na Banjici. Ostaje i jedina žal zbog toga".

Zanimljivo je da su u prvom i drugom duelu bili identični propusti u igri. Kada se podvuče crta, četa iz Ljutice Bogdana je jeftino poklanjala poene u prelomnim trenucima setova. S druge strane, ispostavilo se i da je blok element u kojem je napravljena razlika.

"U laganim situacijama nismo imali dovoljno koncentracije, dok u teškim nismo bili dovoljno mudri. Kada se sve sabere, upravo se i dođe do rezultata od 25:20. Praktično ste blizu egala ili izjednačenja, ali protivnik i dalje kontroliše dešavanja na terenu. Činjenica je i da nam nedostaju ovakvi ili približno slični mečevi da bismo bili konkurentni u borbi za Ligu šampiona".

(© MN Press)(© MN Press)

Evropsko putešestvije je samo delimično završeno. Mogao bi Jevtić da diskutuje i o tome koliko je bilo uspešno. Uverio se i foksuirao na pozitivne i negativne stvari. Jedan od benefita učešća u doigravanju za grupnu fazu trebalo bi tek da se vidi u narednom periodu.

"Drago nam je da smo imali priliku da igramo Ligu šampiona, makar i u kvalifikacijama. Budućnost koju nosimo iz svih odigranih mečeva je nemerljiva. Svaki član Crvene zvezde je i bolji odbojkaš nego što je bio ranije. Pretpostavljamo da će nam stečeno iskustvo umnogome značiti u nacionalnom prvenstvu. Preselili smo se porazom od Oriona u šesnaestinu finala CEV Kupa. Nastavljamo evropsko putovanje u drugom takmičenju. Ostaje nada da ćemo tamo da ostavimo bolji utisak, kao i da ćemo dalje dogurati".

Ono što može da raduje Požarevljanina na klupi velikana je i pojačanje u sastavu. Osetilo se u prethodnim nedeljama odsustvo Filipa Stoilovića zbog zdravstvenih problema. U nedostatku adekvatnih rešenja bilo je neophodno i kombinovati postavu. Osim Danila Ilića, kojem je i prirodna pozicija na mestu primača servisa, izostanak bitne karike zahtevao je i da korektori Aleksandar Gmitrović i Aleksandar Blagojević povremeno popune nastalu prazninu. Nastavak sezone donosi i akviziciju u liku Nikole Žugića. Naime, 27-godišnj odbojkaš nedavno je zadužio opremu Makabija iz Tel Aviva, ali je celokupna situacija u Izraelu učinila da se vrati u Srbiju.

"Bio je Žuga (prim. aut. Nikola Žugić) i deo ekipe prošle godine. Gotovo standardni primač u dijagonali sa Egipćaninom Ahmedom Dejom. Njegov dolazak iziskuje i mali period uigravanja sa dizačem Ivanom Lukjanenkom. Olakšavajuća okolnost je da postoji i znatno veći prostor za treniranje".

Parafom se menja i širina rostera.

"Polazeći od treninga, a zatim i utakmica, neću više imati glavobolje. U prethodnom periodu nije bilo adekvatne zamene za Filipa Stoilovića. Na kraju se njegovo odsustvo i odrazilo na kvalitet igre. Sada je stvorena kompletna primačka dijagonala. Kako u prvoj, tako i u drugoj postavi. Ukoliko se kvalitetno bude i sparingovalo, mogu se očekivati i bolji rezultati".

Imajući u vidu žestok ritam, kao i da na red dolaze novi izazovi, Liga šampiona ujedno je i zatvoreno poglavlje. Željeni san se nije ostvario, mada će prilika za "vađenje fleka" biti i više nego dovoljno na domaćoj sceni.

"Okrenuti smo Superligi i Kupu. Takođe, predstoji nam i dosta vremena za odmor. Ukoliko planiramo da ponovimo rezultat iz prethodne godine, igrači moraju da se regenerišu. Sigurno će biti i šanse da se borimo za neki od trofeja do kraja sezone. Ako se to i dogodi, moći će sve da se zaboravi. Nismo slavili ni posle Superkupa, pa nećemo tugovati ni posle kvalifikacija. Nastavljamo da živimo normalno i borimo se za što bolji plasman u takmičenjima ispred nas", zaključio je Jevtić.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK Crvena ZvezdaLiga šampiona u odbojciIvica Jevtić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara