Prvi favorit Primož Roglič (©AFP)
Prvi favorit Primož Roglič (©AFP)

Žuto je opet u modi: Rudar “prokopava” put u istoriju, Bernal i Leptir mu “lome” kramp

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.08.20. | 09:20

Danas u Nici startuje 107. izdanje Tur de Fransa, finiš 20. septembra u Parizu

Dok se još ne zna ko će ući u istoriju medicinske nauke pronalaskom efikasne metode u lečenju virusa korona, u biciklističkom svetu ta dilema ne postoji. Od 1903. godine primarijus klinike na točkovima postaje onaj takmičar koji trijumfuje u generalnom poretku najprestižnije trke u ovom sportu – Tur de Fransa.

Ovogodišnje, 107. po redu, izdanje ove smotre duge nešto više od 4.800 kilometara počinje danas u Nici, a krajnje odredište u Parizu oni vozači koji izdrže do kraja ugledaće 20. septembra.

Izabrane vesti

Trka kroz Francusku će i ove sezone biti podeljena u 21 etapu, a po tradiciji će ličiti na svojevrsni muzički festival u kom će se tokom bitke veseliti oni koji budu najuspešnji na deonicama opevanim u pesmama Zvonka Bogdana (ravnica), ali će se na kraju smejati učesnici čijim ušima više prijaju zvuci melodija Bijelog dugmeta (planine). Brdski timski hronometar, koji je predviđen kao pretposlednja “strofa” bitke, takođe može biti od presudnog značaja za konačan plasman.

PRIMOŽ ROGLIČ

pobednik - 2,90

plasman 1-3 - 1,50

plasman 1-10 - 1,33

Iz slovenačkog rudarskog gradića Trbovlje dolazi jedan od dvojice najvećih favorita za trijumf na Tur de Fransu 2020. godine - Primož Roglič.

Trenutno prvi “točak” planete je, kad je u pitanju osvajanje najprestižnije titule, još uvek na površinskom kopu, a da bi “prokopao” put od nivoa na kom su oni koji su bili blizu vrha na ovoj trci, ali ne i na samom špicu generalnog poretka na njenom kraju, treba da nastavi započeto na državnom prvenstvu Slovenije, odnosno, Tur de Anu, jer je obe okončao kao prvoplasirani.

Pobedom na Tur de Anu stavio je do znanja da je francuska zemlja dovoljno rastresita za njegov prodor do vrha vrhova svetskog “pedaliranja”, a prva pozicija na jednoj etapi nedavno završenog Kriterijuma Dofine, aktuelnom prvaku Vuelte predstavljaju odličan temelj da dve dosadašnje etapne pobede na Tur de Fransu pretvori u onu najveću.

Egan Bernal, desno (©AFP)Egan Bernal, desno (©AFP)

S podjednakim očekivanjima u poređenju sa članom Džambo - Vizme u trku ulazi branilac titule Kolumbijac Egan Bernal.

Biciklista rodom iz Bogote, grada nekad poznatog po visokoj stopi ubistava, prošle godine je u skladu sa sportskim zakonom “razoružao” konkurente, kao mutirani kondor sa andskih brda je popio alpsko mleko, a ovogodišnje izdanje još jednog takmičenja na tlu Francuske – Rut de Oksitanija – okončao je trijumfalno, dok je na Tur de Anu zauzeo 2. mesto iza velikog rivala Rogliča.

EGAN BERNAL

pobednik - 3,50

plasman 1-3 - 1,55

plasman 1-10 - 1,20

Ukoliko njih dvojica uđu u otvorenu borbu za osvajanje naslova, lako se može desiti da odluči kvalitet i požrtvovanost njihovih ekipa, a u tom slučaju je Bernal hendikepiran.

Velika Britanija se povukla iz Evropske unije, a trend povlačenja Ostrvljana nastavio je Tim Ineos (bivši Tim Skaj), jer je sa spiska očekivanih učesnika povukao velika imena: četvorostrukog šampiona Tur de Fransa Krisa Fruma i prvoplasiranog 2018. godine Geranta Tomasa, pošto je procena da više mogu pružiti na preostale dve velike trke – Điru odnosno Vuelti, mada verovatno nijedan od njih dvojice neće biti akter obe smotre.

Talični Tom je pucao u svoju senku, a Veliki Tom “puca” na najviši plasman kao treći favorit.

Tom Dimolen, Holanđanin iz Tima Ineos, ima u svojoj biografiji upisano vicešampionsko zvanje sa Trke kroz Francusku od pre dve godine, uz njegovo ime stoji podatak da je u tri etape prvi prolazio preko ciljne ravnine u zemlji Gala, pritom i solidno 7. mesto na Kriterijumu Dofine, pa Leptiru iz Mastrihta ostaje nada da će sleteti na čelnu poziciju kad vozači stignu do Šanzelizea u “gradu svetlosti” i bicikli budu odloženi do sledeće trke. Pedigre velikog prvaka već ima jer je sa Đira 2017. godine poneo ružičastu majicu.

Osim odluke da ih na trci ne predstavljaju Frum i Tomas, biće zanimlljivo videti i kome će, ukoliko Dimolen i Bernal budu konkurisali za pobedu, čelnici kluba čije boje brane dati prednost odnosno za koga će ostatak ekipe raditi.

KVOTE ZA POBEDNIKA TUR DE FRANSA

Domaći takmičari su rekorderi po broju titula u istoriji Tur de Fransa (36), ali već 35 godine Galski petlovi nisu slavodobitnički zakukurikali, pošto ih je tad obradovao Bernar Ino svojim (surekordnim) petim trijumfom, a Tibo Pino, potencijalni prvak iz senke, više nije mlad kao pre šest godina kada je stekao zvanje najboljeg mladog vozača na ovom takmičenju, dokazao se i 3. pozicijom na ukupnoj listi Trke kroz Francusku iste godine, rodna gruda mu prija i 2020. godine (drugo mesto na Kriterijumu Dofine), što znači da mu niko ne sme oduzeti pravo na nadu, iako mu šanse nisu velike kao tercetu od kog se očekuju najviši dometi.

Neka se okreće…

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

Tur de FransbiciklizamPrimož RogličEgan BernalTom DimolenTibo Pino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara