"Davor Štefanek sa zlatom iz Rija"
"Davor Štefanek sa zlatom iz Rija"

Znate li kako će Japanci da prave medalje za OI u Tokiju?

Vreme čitanja: 1min | uto. 23.08.16. | 15:15

Parola „snađi se“

Davor Štefanek sa zlatom iz RijaJapanske vlasti istražuju mogućnost izrade medalja za Olimpijske igre 2020. godine od plemenitih metala dobijenih iz elektronskog otpada, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Tu ideju su Vladi u Tokiju predložili članovi organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Japanu.

Izabrane vesti

Gradovi koji su domaćini Olimpijskih igara tradicionalno dobijaju plemenite metale od rudarskih kompanija, međutim, budući da Japanu manjkaju sopstveni rudarski resursi, ta zemlja je odlučila da napravi korak napred.

Naši vaterpolisti će u Tokiju braniti najsjajnije odličjeMeđunarodni Olimpijski komitet (MOK) razvio je stroge kriterijume vezane za najveći sportski događaj na svetu, a isto važi i za način izrade odličja. Na primer, na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Brazilu, zlato korišćeno za izradu medalja dobijeno je bez upotrebe žive, a trećina srebra i bronze od recikliranih izvora.

Odbačena potrošačka elektronika, kao što su smartfoni i tableti, sadrže male količine plemenitih i metala retke zemlje, uključujući platine, paladijuma, zlata, srebra, litijuma, kobalta i nikla, dok odbačeni kućni uređaji i automobili sadrže retke metale, ali i bazne metale, kao što su gvožđe, bakar, olovo i cink.

Reciklažne kompanije prikupljaju ili otkupljuju tone ovog elektronskog i industrijskog otpada, a zatim koriste hemijske procese za odvajanje različitih metala. Najveći deo ovog posla se odvija u zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija i Indonezija, navodi britanski servis.

Japan ima jednu od najviših stopa reciklaže u Aziji, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju u razvoj (OECD). Ipak, to najviše važi za plastiku, papir i staklo.

(FOTO: Action images)


tagovi

Olimpijske igre 2020Olimpijske igremedalje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara