""
""

ZA ISTORIJU! Stoh pobedio na sve četiri skakaonice!

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.01.18. | 19:29

Poljak ponovio podvig Svena Hanavalda

Slavni zemljak Adam Mališ nije uspeo u svoje vreme, ali mladi naslednik Kamil Stoh - jeste! Ušao je u istoriju, ne samo ski skokova, već celokupnog sporta pošto je postao tek drugi čovek koji je pobedio na sve četiri stanice novogodišnje turneje Četiri skakonice!

Izabrane vesti

Kamil Stoh je današnjom pobedom u Bišoshofenu ponovio podvig legendarnog Svena Hanavalda koji je bio jedini čovek do sada sa trijumfom na sve četiri skakaonice. Pre Hanavalda i Stoha, još osmorica skakača u istoriji su dolazili u Bišoshofen sa pobedama na prethodne tri skakonice, ali nisu uspevali da zaokruže Grend slem.

Stoh je uspeo. Posle Oberstdorfa, Garmiša i Insbruka, u austrijskom zimovalištu je slavio skokovima od 132,5 i 137 metara i sa osvojenih 275,6 bodova ostavrio uspeh karijere. Takođe, Stoh je jedan od retkih koji su uspeli da odbrane titulu na Novogodišnjoj turneji, s obzirom da je slavio i prošle godine.

Na drugoj poziciji današnjeg takmičenja se našao se Anders Fanemel iz Norveške sa 272,4 boda (skokovi od 130 i 139 metara), dok je podijum kompletirao Andreas Velinger iz Nemačke.

U generalnom plasmanu Novogodišnje turneje, Stoh je sakupio je 1.108,8 bodova, Velinger je zauzeo drugo, a Fanemel treće mesto.
„Nisam mnogo razmišljao o rekordu. Znao sam od početka takmičenja da je potrebno da budem fokusiran na ono što radim i uspeo sam. Presrećan sam, ovo je veliki uspeh. Sledeće su Olimpijske igre, za to počinju pripreme, ali sam već bio olimpijski šampion. Voleo bih da moje kolege iz reprezentacije takođe osete kako izgleda pobediti na najvećem sportskom takmičenju“, rekao je Stoh posle istorijskog uspeha.

Jedan od prvih koji su mu čestitali bio je upravo Sven Hanavald, a Poljak je ušao u malu grupu odabranih koji su odbranili trofej Četiri skakaonice, ali i vezali pet vezanih trijumfa, pa će na početku 2019. imati šansu da obori još jedan rekord. 

Pamtiće se početak 2018. godine po velikom, velikom uspehu Kamila Stoha. On i Poljska imaju mnogo razloga za slavlje!

(FOTO: Action images)


tagovi

Četiri skakoniceEvropaKamil Štohski skokoviSven Hanavald

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara