Jonas Vingegor (Foto: ©Reuters)
Jonas Vingegor (Foto: ©Reuters)

Vingegor pobednik Tur de Fransa: Danac složio francuske kockice

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.07.22. | 20:24

Prvi put posle tačno 30 godina i Španca Migela Induraina šampion je, ne računajući Francuze, postao biciklista u čijoj zemlji je vožena prva etapa Tur de Fransa

Dve i po decenije bračni parovi slažu životne kockice ne bi li stigli do ’’srebrne svadbe’’, a Danac Jonas Vingegor je uložio toliko godina života u ’’zlatno venčanje’’ sa istorijom najznačajnije biciklističke trke na planeti.

Iako su Slovenci – dvostruki uzastopni osvajač Trke kroz Francusku Tadej Pogačar i njegov sunarodnik Primož Roglič – važili za veće favorite u odnosu na prošlozesonskog vicešampiona , tok trke je pokazao kako talasi Severnog mora lavinu sa Triglava tope poput obične grudvice snega.

Izabrane vesti

Kad je tokom pete etape Rogla doživeo težak pad i povredu, zbog koje je kasnije odustao, sve je ličilo na pesmu o ljutim gusarima , s tom razlikom što je jedan od njih, njegov timski kolega iz Skandinavije, bez većih problema svoj bicikl po završetku poslednje etape usidrio u šampionsku luku .

Mada, na pučini nije izgledalo tako, jer je pobedom na šestoj deonici Pogačar, predstavnik ekipe UAE Emirejts, očekivano zaplovio do čelne pozicije generalnog plasmana sa 31 sekundom prednosti u odnosu na aduta ekipe Džambo Vizma.

Ne računajući trećeplasiranog Britanca Gerenta Tomasa, pobednika iz 2018. godine, koji ih je do samog kraja pratio bez šansi da išta promeni, 109. izdanje Tur de Fransa proteklo je u dvoboju Kraljevića i Zmajčeka, u kom je Vingegor tokom 11. etape, u maniru Svetog Đorđa, zadao smrtonosni ubod slovenačkoj aždaji, pa je na sredini takmičenja predstavnik najsevernije ex jugoslovenske republike zaostajao 2,22 minuta za naslednikom Bjarnea Risa, do danas jedinog Danca sa šampionskim zvanjem na ovoj ciklo smotri, obučenog u žutu majicu, kakve li simbolike, u godini rođenja svog zemljaka, ovogodišnjeg prvaka (1996).

Domaći takmičar Roman Barde jeste, samo donekle i prekratko, zapretio lideru skokom na drugu poziciju u ukupnom poretku, ali je sve okončano u maniru kaubojskih filmova – šerif je ekspresno izbio konkurentima oružje iz šaka, zapucavši na svom ’’grlu’’ do pobede. Ako je do 18. etape i postojala nada da bi Pogačar, najbolji svetski biciklista tokom prošle i prve polovine tekuće godine, mogao ’’provozati’’ generalni plasman za 180 stepeni, vozač rodom iz Hilersleva je trijumfom u direktnom duelu zatvorio krug, uvećavši prednost na tri minuta i 26 sekundi, čime je, praktično, nadmetanje rešio u svoju korist.

Kako strah od preokreta, posebno ukoliko ti za vratom duva Pogačar, poznat po epskom preokretu u svoju korist u duelu s Rogličem pre dve godine, u pretposlednjoj, poslednjoj takmičarskoj, etapi zna da veže noge, Vingegor jenašao način da opterećen tim bremenom hronometarsku epizodu odigra pre Zmaja, ostavljajući Slovenca za 214 sekundi u generalnom plasmanu. Momku iz ’’dežele’’ ni etapni trijumf više u odnosu na Danca (3:2) ove godine nije mnogo značio, dok je trećeplasirani Tomas pred zaključnu, revijalnu deonicu, ’’kasnio’’ za liderom preko osam minuta.

Na kraju, ukupno vreme prvoplasiranog iznosi 79 časova, 33 minuta i 20 sekundi, vicešampion je zaostao 2 minuta i 49 sekundi , a popularni Dži Tomas takmičenje završava sa sedam minuta i 22 sekundi zakašnjenja za Vingegorom.

Slažući kockice po Alpima, novi prvak Trke kroz Francusku je vozio i po šemi najboljeg takmičara na brdskim ciljevima (tačkasta majica), izvrsnom belgijskom sprinteru Vutu fan Artu, takođe članu tima Džambo Vizma, namenjena je majica najboljeg sprintera (prolazni ciljevi), dok je Ineos Grenadirs najuspešnija ekipa. Pogačaru je za utehu pripala oprema bele boje, jer je najbolji u konkurenciji mladih učesnika.

Na šampionsko venčanje Jonasa Vingegora je povorka krenula iz Danske, u Kopenhagenu je vožena uvodna etapa, tamo se slavlje nastavlja i završava.

Veseli se, šampione!

PIŠE: Dragan Stojić


tagovi

biciklizamTur de Frans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara