Enco Kaš (©AFP)
Enco Kaš (©AFP)

Vernu razgrtao sve oko sebe, Marzuki i Kruzija pogađali: Španci „izvukli“ Francuze u četvrtfinalu

Vreme čitanja: 2min | ned. 23.07.23. | 09:33

Australijanci zaustavljeni, Amerikanci za sada jedina reprezentacija van Evrope među najboljih osam

Više nema sigurnih učesnika četvrtfinala, sve češće dešava se da neko od redovnih među osam najboljih izvisi. Bilo da je reč o planetarnim ili kontinentalnim šampionatima. Australija je dug niz godina bila najopasnija po evropske reprezentacije, sa Amerikancima je branila čast osatka sveta, ali Arona Jangera više nema u timu, Elvisa Fatovića na klupi i polako je počela da pada.

Silaznu putanju Australije iskoristili su Francuzi, koji su u velikom naletu zbog Olimpijskih igara u Parizu. Na Evropskom prvenstvu u Splitu su u osmini finala eliminisali Srbiju, priredili su veliko iznenađenje, a nova žrtva im je ekipa Tima Hamila. Zatvorili su Australiji vrata četvrtfinala, na povratku na Svetsko prvenstvo ušli među osam i kompletirali još jedan par – 11:8.

Izabrane vesti

Španci su na lutriji izvukli Francuze. Dva duela evropskih ekipa sigurno će biti viđena u četvrtfinalu. Hoće li i treći, zavisi od – Srbije. Ponovo bi Amerikanci mogli da budu „uljezi“, za sada su jedina reprezentacija van Evrope među najboljih osam, a za to je najzaslužniji spektakularni centar Toma Vernu. Sidraš Marselja je razgrtao čuvare na liniji dva metra, okretao ih, davao golove i odigrao najbolji meč na šampionatu.

Pokrenuo jeprvi centar francusku reprezentaciju, stvorio višak prostora šuterima. Koristili su ga Mehdi Marzuki, Aleksandre Bue i Ugo Kruzija. Nemoćni su bili bekovi Australije u duelimsa sa Tomom Vernuom. Sa lakoćom se odvajao, fintama lomio Nika Portera i sprovodio loptu u mrežu. Imao je imspresivnu statistiku: četiri gola, čak pet isključenja, dve asistencije, isto toliko blokova i jedna ukradena lopta.

Sve je u igri Franucza polazilo od sidraša Marselja. Ali, njegovo povremeno odsustvo iz bazena je selektoru Florijanu Bruzou i pomoćniku Vjekoslavu Kobešćaku zadavalo probleme. Napadi Francuske postajali su manje tečni, međutim, pauzu za najbolje igrače Oziji nisu svaki put koristili. Prvu veliku seriju Francuza su neutralisali, dizali su se iz vode Čarli Nigus i Luk Paviljar i tresli mrežu sa velike distance. Izjednačenja je stiglo preko Tima Puta, ali to je bilo sve od ekipe Tima Hamila.

Čim je zaustavljen Luk Paviljar u nastavku, Australija se pozdravila sa šansom da se nađe u četvrtfinalu. Mehdi Marzuki i Aleksandre Bue su odlepili Francuze, a konačan udarac Australiji je zadao Toma Vernu. Biće Florijanu Bruzou neophodno novo briljantno izdanje sidraša Marselja, kako bi njegov tim uopšte došao u poziciju da zapreti svetskim prvacima.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – OSMINA FINALA:

Nedelja

SAD – Kanada 13:10

Australija – Francuska 8:11

10.00: (1.60) Hrvatska (8.00) Crna Gora (2.95)

11.30: (9.00) Japan (13.0) Srbija (1.10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara