Nenad Živanović (© MN Press) i Milan Gršić (© Starsport)
Nenad Živanović (© MN Press) i Milan Gršić (© Starsport)

Večiti derbi, večita i dilema: Nastavak Gršićevog savršenog niza ili prekid crne serije Partizana

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.10.24. | 10:26

Beogradski rivali igraju već u prvom kolu Superlige Srbije (subota, 16.00)

Večiti derbi kao inspiracija i motivacija. Specifična utakmica koja uvek nosi posebnu draž. Beogradski rivali bolji početak sezone u nacionalnom prvenstvu za odbojkašice nisu ni mogli da zamisle. Čuvenim sportskim društvima pripali su čast i privilegija da na premijeri igraju baš protiv "ljutog" protivnika. Partizan će ugostiti Crvenu zvezdu u kultnom košarkaškom hramu – dvorani "Aleksandar Nikolić" (subota, 16.00 časova), čime će ujedno i označiti start međusobne trke za titulu!

Novija istorija beleži da su crveno-bele dame daleko uspešnije. Klub sa Marakane je po povratku crno-belih u elitno društvo uknjižio čak 15 pobeda u 17 odigranih mečeva. Poslednji poraz doživeo je davno – u decembru 2021. godine. Svoje ime među seriju fantastičnih rezultata upisao je i Milan Gršić. Naime, perspektivni strateg tokom dva mandata ima praktično savršen skor – pet recki bez ijednog izgubljenog seta.

Izabrane vesti

"Nisam razmišljao o broju trijumfa. Mečevi protiv Partizana su uvek zanimljivi. Rival poseduje sastav koji nije za potcenjivanje. Međutim, Crvena zvezda ima kontinuitet. Nije veliko iznenađenje da imam pozitivan odnos pobeda i poraza, pogotovu zbog kvaliteta oba kluba. Nadam se da ću i u prvom kolu nastaviti niz", istakao je Gršić za Mozzart Sport.

(© MN Press)(© MN Press)

Jedan od odlučujućih faktora moglo bi da bude i prisustvo Ane Lazarević na terenu. Vratila se ovog leta uzdanica bivšeg šampiona države u staro jato posle godinu dana inostranog bitisanja u rumunskom Voluntariju. Potpisom su naprasno i porasle ionako visoke ambicije. Kako i da bude drugačije, ako je poznato da je nekadašanja reprezentativka Srbije pre dve sezone donela i duplu krunu četi iz Ljutice Bogdana. Pretpostavka je i da bi njene partije trebalo da imaju ključnu ulogu, ne samo u predstojećem duelu, već i nastavku Superlige.

"Razlog povratka bila je želja da se ponovo borimo za trofeje. Kvalitet i iskustvo tokom njene bogate karijere je neprocenljivo, posebno za ostatak mladog sastava. Naravno, ne bismo želeli samo da ističemo Anu, pošto ozbiljno računamo i na druge odbojkašice".

Osim sjajnog primača servisa, podsetio je Gršić i na druge promene u sastavu. Pojedine modifikacije u igračkom kadru zahtevali su i da Zvezda na adekvatan način reaguje. Ana Jakšić, Nikolina Lukić, Jelena Stojić, Saška Đurović i Sanja Đurđević predstavljaju samo deo ekipe koja je razdužila opremu.

"Kao i svaki trener, ne volim previše da menjam. Obično ističem da je najvažniji kontinuitet, dok su odlasci i dolasci neminovnost u sportu. Plan je da sada klub uđe u neku vrstu stabilnosti i da nema toliko turbulencija između dve sezone. Značajna su i pojačanja u liku srednje blokerke Anice Kutlešić i tehničarke Anđele Veselinović, uz angažovanje i drugih odbojkašica. Kada napravim analizu urađenog, mogu da budem zadovoljan trenutnim stanjem. Ostalo je samo narednih meseci da se sprovede i neophodno u delo, a reč je o radu".

Praveći i poslednji presek stanja pred derbi, bio je promenljivog raspoloženja na pomen pripremnog perioda.

"Što se tiče kvaliteta rada, očekujemo na osnovu prikazanog da ćemo biti konkurentni za osvajanje trofeja i prvih bodova. Jedino nezadovoljstvo može postojati zbog bolesti i sitnih povreda. A kada je reč o Partizanu, utakmica skreće pažnju ljubitelja sporta i navijača oba kluba. Deluje nam i više nego uobičajeno, zaključio je Gršić.

Nenad Živanović i Milan Gršić (© MN Press)Nenad Živanović i Milan Gršić (© MN Press)

S druge strane, u crno-belom taboru po pitanju prognoza pomalo "misteriozan" ostao je Nenad Živanović. Kormilar Partizana nije pokušavao da sakrije karte iznenađenja, već je samo potvrdio da i nije previše opterećen predikcijama i kome se daju procentualno veće šanse za slavlje.

"Kakva su očekivanja? Nezahvalno je prognozirati... Priželjkujemo samo dobro izdanje kompletnog tima", istakao je Živanović za Mozzart Sport.

Dugačka pauza pozitivno je uticala na njegove pulenke. Da li zbog napornog brušenja forme ili često monotonog dela okupljanja za većinu sportista, javilo se i (ne)očekivano nestrpljenje.

"Raspoloženje je na odličnom nivou. Odbojkašice jedva čekaju da počnu sa zvaničnim utakmicama. Stručnom štabu deluje da će i energija koju poseduju u predstojećoj sezoni doneti dosta dobrih stvari, čime će se potvrditi i pokazan kvalitet u pripremnom periodu".

Iako zanimljivijeg protivkandidata nije mogao da zamisli, objasnio je Živanović da postoji i mala razlika u odnosu na večiti derbi između muških sekcija.

"Kako imam iskustva iz muške odbojke, čini mi se da je veća draž tamo nego kada igraju dame. Pre svega, jer su dosadašnji mečevi obično odlučivali o prvom mestu ili ulasku u finale. Partizan nije imao priliku u konkurenciji odbojkašica da se bori za trofeje. Verujem da i zbog toga nekada ne može postojati naboj u mečevima protiv Crvene zvezde".

Međutim, ime protivnika, kao i bilans iz proteklih sezona, daju podsticaj da se od uvodne runde krene u ostvarivanje postavljenih ciljeva. Ukoliko crno-bele priželjkuju drugačiji epilog, neophodno je i da vredne akvizicije pokažu raskošan talenat, ali i iskustvo.

"Formirali smo sastav sa devojkama iz naše škole, uz određena pojačanja. Milica Vidačić je targetirani potencijal srpske odbojke, iako tek stupa na scenu i dobija ozbiljniju minutažu. Po prvi put će imati priliku da pokaže sopstvene sposobnosti. Jedna od vođa je i tehničarka Jelena Luković, svima poznatija i kao Vignjević. Rezultati bi umogome trebalo da zavise i od nje. Veliki je borac i sportista. Nadamo se da će moći da povuče ekipu ka gornjem delu tabele", zaključio je Živanović, otkrivši i da povređena blokerka Bojana Miljević neće biti u mogućnosti da pomogne saigračicama.

Superliga Srbije (odbojkašice) - 1. kolo

Subota

15.00: (4,70) Radnički (1,15) Ub

16.00: (7,70) Partizan (1,05) Crvena zvezda

19.00: (2,70) Jedinstvo SP (1,40) Srem

Nedelja

18.00: Tent - Železničar

18.00: Omladinac - Spartak (Subotica)

19.00: Inđija - Jedinstvo (Užice)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

ŽOK Crvena zvezdaŽOK PartizanMilan GršićNenad ŽivanovićSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara