(©Reuters)
(©Reuters)

Uragan u finalu! Oduvani Grbićevi snovi o zlatu, Francuzi razmontirali Poljake

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.08.24. | 14:44

Surova dominacija domaćina

Bio je srpski stručnjak Nikola Grbić na korak od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, ali je i srebrom ispisao nove stranice odbojkaške istorije. Pre skoro 25 godina bio je na najvišem stepeniku pobedničkog podijuma u Sidneju kao igrač, sada je u Gradu svetlosti posustao u finalu kao selektor Poljske. Bolja posle samo tri seta bila je Francuska, odbranivši na taj način naslov iz Tokija – 3:0 (25:19, 25:20, 25:23).

Iako će evropski šampioni imati za čim da žale, mogu da budu ponosni na prvo olimpijsko odličje od Igara u Montrealu 1976. U završnoj borbi nisu bili na nivou prethodnih izdanja, dok su Trikolori verovatno odigrali i iznad svojih mogućnosti. Koliko su bili motivisani da pred domaćom publikom ponove uspeh iz prestonice Japana, potvrđuje i da su imali gotovo savršenu realizaciju napada u prvom setu – 14/16. Na kraju su se samo u tom delu igre svi članovi startne postave, izuzev tehničara Antoana Brizara i libera Ženje Grebenjikova, upisali na listu poentera. S druge strane, grešili su Poljaci, čini se i previše...

Izabrane vesti

Uspeli su Grbićevi puleni da se izdignu iznad svih problema u igri, pokušavajući da odole pred naletima inspirisanih Francuza. Možda bi i zaseli na tron, ali nisu iskoristili ukazane šanse. A nije da ih nisu imali, pogotovu u drugoj polovini druge deonice. Vodili su i sa 18:16, podsetivši na obrise reprezentacije koja je u nokaut fazi pregazila Sloveniju i u maratonu srušila Sjedinjene Američke Države. Kada je nedostajao samo da naprave odlučujući korak ka potpunom povratku, Poljaci su stali. Razleteli su se tada po terenu neumoljivi Žan Patri i Trevor Kleveno, praktično razmontiravši vladare Starog kontinenta – 25:20.

Najveća muka za Nikolu predstavljala je i čudna raspodela lopti tehničara Marćina Janjuša, koji je tokom prva dva perioda svega sedam puta proigrao Vilfreda Leona. Odrazilo se to odmah na učinak naturalizovanog Kubanca, ali i rezultat. Počela je u nastavku da se peva i himna Francuske, sve je podsećalo na svečarsku i slavljeničku atmosferu. Poslednje adute u tim trenucima pozvao je strateg Poljaka. Najpre Aleksandera Šlivku, zatim i rezervnog korektora Bartolomeja Bolaža umesto Bartoša Kureka. Donelo je to promenu, čak i prednost – 17:15. Ipak, imao je i Andrea Đani svoje džokere – Kentoana Žofru i Benjamina Tonjutija, odnevši prevagu – 23:18 uz manju dramu u završnici (25:23).

Najefikasniji u redovima Francuske bili su Patri sa 17 i Kleveno sa 11 poena. U taboru Poljaka izostao je Leonov očekivani učinak, meč je završio sa samo devet poena. Skromna titula za najboljeg pojedinca je tako pripala Kureku koji je nanizao jedan više – deset.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠE – FINALE

Subota

Francuska – Poljska 3:0 (25:19, 25:20, 25:23)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Muška odbojkaška reprezentacija FrancuskeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara