Aleksandar Rakić (©AFP)
Aleksandar Rakić (©AFP)

UFC 300: Veliki povratak Aleksandra Rakića i poslednja šansa da postane izazivač za titulu

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.04.24. | 10:18

Srbin će se u noći između subote i nedelje u Las Vegasu obraunati sa češkim borcem i nekadašnjim šampionom poluteške kategorije, Jiržijem Prohaskom

Dve godine posle teške povrede kolena koju je zadobio u meču sa Janom Blahovičem, najbolji srpski MMA borac, Aleksandar Rakić se vraća u oktagon i to u spektakularnoj UFC 300 priredbi koja će se u noći između subote i nedelje održati u “T-Mobile” areni u Las Vegasu. Preliminarne borbe počinju oko ponoći po srednjoevropskom vremenu, dok je glavni program zakazan za oko 04.00 izjutra u kojem ćemo gledati i dve borbe za šampionske pojaseve – duel između Aleksa Pereire i Džamala Hila u poluteškoj kategoriji i ženski okršaj u kojem će se u slamka kategoriji sastati dve kineske takmičarke Vajli Džang i Sijaonan Jan.

U glavnom programu je trebala da bude i Rakićeva borba, međutim ona je iskliznula u poslednjem trenutku zarad meča u kojem jedna od najvećih američkih nada ovog borilačkog sporta Bo Nikal udara na Kodija Brandidža.

Izabrane vesti

Ozbiljno su se ljudi iz najbolje svetske MMA organizacije na čelu sa predsednikom Denom Vajtom potrudili da navijačima prirede nešto posebno za okruglu reviju. Isto je bilo i za UFC 100 i 200, a pogledom na svih 13 borbi koje će biti održane, kao i saznanjem da su bonusi sa 50.000 dolara povećani na čak 300.000, jasno se stavlja do znanja da svi imaju velika očekivanja od nadolazećeg događaja.

Sa najvišim ambicijama prilazi i Rakić koji sa nestrpljenjem očekuje svoju devetu borbu u UFC promociji (dosadašnji skor je šesgt pobeda i dva poraza) koja bi mogla da ga konačno lansira ka tome da postane izazivač za titulu.

„Skoro dve godine se nisam takmičio, ali, da budem iskren, imam osećaj da je prošlo tek pet ili šest meseci. Kakav povratak – nastupam na najvećem događaju godine, možda i decenije. Svi će gledati UFC 300, čak i fanovi koji inače nisu toliko zagriženi. Želim da podsetim UFC i čitav svet da je Aleksandar Rakić i dalje tu i da ide po titulu. Hteo bih i da pokažem onima koji su sunmnjali u mene da greše“, poručio je momak rodom iz Beča na konferenciji za štampu kojem je prethodilo i zvanično vaganje.

Rakić je poznat kao disciplinovan borac i taktičar koji ne srlja, ali i ne nudi previše atraktivnosti u svojim borbama što je jedna od njegovih najvećih “mana” i razlog broj jedan što zasada još nije uziman u ozbiljne rasprave za napad na tron. Između ostalog verovatno i razlog što je ispao iz glavnog programa. Međutim, takav pristup mu je donosio rezultate, nešto što bi u sportu trebalo ipak da se najviše vrednuje. Možda i bi da u pitanju nije organizacija koja “živi” od haosa, ludila i mnogobrojnih ispada svojih vedeta i gaji takozvanu “kečersku” kulturu u kojoj je utisak preči od rezultata. Da nije tako zašto bi i dalje trpeli Konora Mekgregora i sve njegove “mušice”. Kontroverni Irac je “zlatni rudnik” čije su borbe svaki put obarale rekordne gledanosti, a sigurno bi i sada ako bi odlučio da se vrati.

E pa Rakić se ne ubraja u takve “klovnove”, više poštuje oktagon, protvnike ispred sebe i sam sport, međutim s obzirom da ima 32 godine, da je doživeo nekoliko nimalo naivnih povreda i da ne donosi “lovu”, realno je reći da je meč sa Prohaskom možda i poslednja prilika da postane izazivač za titulu u poluteškoj kategoriji. Inače, Čeh je nakon povlačenja prvobitnog Rakićevog protivnika, Blahoviča, zbog povrede, uskočio u ring umesto njega.

“Mislim da ljude više zanima ovaj meč od borbe sa Blahovičem koja je trebalo da se održi. Prohaska živi blizu mesta na kojem ja živim, tako da prvo treba da saznamo ko je kralj Evrope, a onda i ko je kralj sveta. Ako moj nastup bude dobar, kao što su bili prethodni, moguće je da ću biti sledeći koji će dobiti priliku da se bori za titulu. Jirži će biti agresivan, ima svoj neobičan stil. Biće to teška borba za obojicu. On se dobro oseća u haosu, a ja sam borac koji može taj haos da umiri.”

Nije ga mnogo poremetilo ni to što neće da bude deo glavnog programa.

“Zaista me nije briga. Da moram da se borim na parkingu sa Jiržijem, borio bih se. Nije važno gde. Imam 32 godine, ulazim u vrhunac svoje karijere i očekujte moje najbolje izdanje. Sparingovao sam tokom priprema sa mladim, ‘gladnim’ borcima iz Srbije, Slovenije, Poljske, Nemačke, Hrvatske… Imao sam mnoge sparing-partnere i oni su pokušavali da imitiraju Prohasku. Pripreme su bile odlične i često smo radili sparinge. Imam više samopouzdanja nego ikada.”, zaključio je Rakić.

Rakić je naš najuspešniji borac u tri decenije dugoj istoriji ovog sporta. Trenutno je peti na rang-listi izazivača poluteške kategorije i u profesionalnim borbama ima skor od 14 pobeda (9 KO, 1 sabmišn) i tri poraza.

Odrastao je u Austriji, a pod zastavom te države počeo je i profesionalnu karijeru. Međutim, od borbe sa Entonijem Smitom 2020. godine, odlučio je da se bori pod srpskom trobojkom.

Sem Rakićevog i dva okršaja za pojas, vredi pomenuti i megdan između Džastina Gejdžija i Maksa Holoveja, dva izuzetno zanimljiva i eksploziva borca u meču u kojem se očekuje da bukvalno sve pršti. Tu je duel između Brazilca i bivšeg šampiona lake kategorije, Čarlsa Oliveire i jermenske nade Armana Carukijana, dok vredi pažnju obratiti na sudar između Kelvina Kejtara i donedavnog šampiona perolake kategorije Aldžamejn Sterlinga. Od ženskog programa, ističe se meč Kejle Herison, MMA senzacije i bivše dvostruke olimpijske šampionke u džudo (u Londonu 2012, i Riju 2016) koja će debitovati u UFC promociju protiv legendarne Holi Holm.

Bez dileme je mnogo razloga da ostanete budni u noći između subote i nedelje. Nećete se pokajati.

Glavni program:

Aleks Pereira – Džamal Hil (za titulu šampiona poluteške kategorije, do 93 kg)

Vajli Džang – Sijaonan Jan (za titulu šampionke slamka kategorije, do 53 kg)

Džastin Gejdži – Maks Holovej (do 70 kg)

Čarls Oliveira – Arman Carukijan (do 70 kg)

Bo Nikal – Kodi Brandidž (do 84 kg)

Ostale borbe preliminarnog programa:

Jirži Prohaska – Aleksandar Rakić (do 94 kg)

Kelvin Kejtar – Aldžamejn Sterling (do 66 kg)

Holi Holm – Kejla Herison (do 61 kg)

Sadik Jusuf – Dijego Lopes (do 61 kg)

Rane preliminarne borbe:

Džejlin Tarner – Renato Moikano (do 70 kg)

Džesika Andraž – Marina Rodrigez (do 53 kg)

Bobi Grin – Džim Miler (do 70 kg)

Dejvison Figeredo – Kodi Garbrant (do 61 kg)


tagovi

UFCAleksandar Rakićmma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara