Žestoko, ali sportski: Duel Nikole Zečevića i Jovice Nikolića (©Starsport)
Žestoko, ali sportski: Duel Nikole Zečevića i Jovice Nikolića (©Starsport)

U danima kada se probija dno, igrači Vojvodine i Partizana svetlo su srpskog rukometa

Vreme čitanja: 6min | sre. 18.09.24. | 08:35

U atmosferi tenzija, rasplamsanih strasti na relaciji rukovodstva novosadskih crveno-belih i beogradskih crno-belih, danas (18.00, RTS 2, Arena Sport 4) igra se veliki derbi Super rukometne lige Srbije. Akteri na terenu viteški se ponašali pre šest dana u Banjaluci i dali primer svima

Nije da ne treba srpskom klupskom rukometu malo tenzije, pojačanog medijskog publiciteta, da se na Slanoj bari i Banjici ne čuje samo škripa patika, da tribine budu punije, da premijerni meč Super rukometne lige Srbije, Crvena zvezda – Vranje, ne prati jedva 200 gledalaca, od kojih su „195“ igrači, treneri, roditelji, devojke, supruge, braća, sestre i par zalutalih, ali poslednjih dana svedoci smo probijanja dna. Kada je domaći šampionat dobio na kvalitetu, kada se pored Vojvodine pojavio još jedan klub koji želi titulu, a to je Partizan, krenulo je otvaranje Pandorinih kutija, igra i igrice van terena, zakulisnih radnji.

I svi misle da su u pravu, da su moralne gromade, dok su oni drugi zli i krivci za novonastali haos koji danima puni portale i novinske stupce. Onima koji ne prate rukomet ništa nije jasno, odakle toliko nabujalih strasti, a gle čuda, šampionat skoro da nije ni počeo.

Izabrane vesti

Sav prljav veš krenuo je da isplivava na površini, optužbe, upiranje prstom jedni u druge. U glavnoj roli su rukovodstva dva naša najbolja kluba, Vojvodine i Partizana. Dok su samo oni koji pomno prate ovaj sport, nekada trofejni, a sada uvaljan u živo blato iz koga se teško izlazi, mogli da naslute da se nešto „kuva“ pre Superkupa u Banjaluci, posle tog meča u prestonici Republike Srpske, koji su Novosađani dobili sa 24:22, usledio je pravi stampedo, ratovi saopštenja...

Krenulo je prošlog petka s Tošinog bunara u vidu žestokog napada novog Upravnog odbora RSS-a na prethodno rukovodstvo Saveza, koji je pre dva meseca podnelo ostavku (Milena Delić na mesto predsednika UO i Dragan Bukvić, čelnik Skupštine), kao i na Radosava Šljivančanina, doskorašnjeg predsednika Skupštine Partizana, koji je optužen da je godinama bio samovoljni vlasnik srpskog rukometa.

18.45: (3,60) Zagreb (8,50) Olborg (1,40)

Umesto da se piše o fantastičnoj igri Milana Jovanovića koji je dao crno-belima 10 golova, devet u nastavku, igrao simultanku u finišu s odbranom rivala, o Egipćaninu Ahmedu Sesi, igraču sa najvećim renomeom koji je poslednjih godina stigao u Srbju, o novom Partizanu koji obećava s kapitenom Nikolom Zečevićem, velikim pojačanjem na golu, Irancem Seadom Heidariradom, vođen trenerskom rukom Đorđa Ćirkovića, koji je najavio velika dela, usledili su dani kada su se odapinjale otrovne strelice, na videlo izlazilo da je sukob čelnika Vojvodine i Partizana izašao iz sportskog okvira i doze pristojnosti, pa se pominjao čak i "nedostatak muškosti".

Usledili su „igrice“ oko mesta odigravanja derbija prvog kola Super rukometne lige Srbije. Slana bara je otpala zbog bezbedonosnih uslova jer nije mogla da primi dve grupe navijače, pa je na kraju, ipak, SPENS određen kao poprište meča šampiona i osvajača Kupa Srbije. Usledila su dva oštra saopštenja iz Humske, prvo usmereno protiv trenera Lala i reprezentacije Srbije Borisa Rojevića, a dan kasnije možda još žešći udar na direktora srpskog šampiona Darka Jevtića. U utorak se saopštenjem oglasio i prozvani Boris Rojević. Mesecima se spekuliše da će Vrbašanin da bude bivši selektor Orlova iako ima čvrst ugovor do 2028. godine i tek dva zvanična meča na klupi naše selekcije, te žestok otpor i eliminiciju za gol u sudaru sa Španijom u baražu za Svetsko prvenstvo.

Nevinih nema, iako i jedni i drugi izigravaju žrtve ovih drugih. Jedni (Partizan) su konačno, posle više od decenije, napravili klub dostojan imena, reputacije, bogate istorije, da ne bude više amaterski ili poluprofesionalni kakav je bio godinama, kada su rukometaši igrali bez plata ili kada su dobijali „siću“. Osvojen Kup Srbije prošle sezone bio je zamajac za bolje dane, dobro je odrađen prelazni rok ovog leta, produžena je saradnja s nosiocima igre iz prošle sezone, dovedeno 10 novajlija, klub je i marketinški ojačao (sajt, društvene mreže, video materijal). I sada se želi sve - odmah i sad.

Drugi (Vojvodina) posle pobede u Banjaluci tražio je izuzeće sudija Mošorinskog i Pandžića, smatraju na Slanoj bari da su ama baš svi, od direktora Superlige Dejana Milenkovića, saradnika za sudijska pitanja Slobodana Višekrune, te svi delioci pravde u službi crno-belih, da žele samo da im otmu titulu.

I u takvoj atmosferi, kada se na klupama oba tima „skakalo“ na svaku spornu odluku u Banjaluci, u meču koji je realno bio više revijalni, koji nema nikakav značaj, a napravljeno je kao da je u pitanju majstorica finala plej-ofa, nije ni arbitrima lako da sude.

Veljko Popović u sendviču Borisa Puhovskog i Miljana Vukovljaka (©Starsport)Veljko Popović u sendviču Borisa Puhovskog i Miljana Vukovljaka (©Starsport)

U tom haosu, rukometaši Vojvodine i Partizana su bili jedini svetao primer kako se bori viteški na terenu. Nijedan incident, nameran faul, u atmosferi u kojoj je sve okolo bila tempirana bomba ili bure baruta, služilo je za primer i lekciju za one starije... Primer kada je kapiten crno-belih Nikola Zečević pomogao povređenom Stefanu Dodiću da ode do klupe, govori u prilog tezi da igrači nisu izlazili iz sportskog okvira, da nisu popustli živce u naelektrisanoma Boriku gde su bili i oba grupe najvatranijih navijača i gde je konačno bila atmosfera koja tako fali srpskom klupskom rukometu.

U Partizanu igraju čak petorica rukometaša koja su nekada branila boje Voše (Nemanje Ratković, Marko Vasić, Lazar Anđelković, Luka Arsenić i Mladen Šotić), dok je golman Novosađana Andrej Trnavac do prošlog leta bio uzdanica kluba iz Humske. Kako da bude zle krvi između recimo Ratkovića i igrača Vojvodine, kada je do pre par meseci iskusni pivotmen slavio titulu u crveno-belom dresu Lala?

Sve oči rukometne javnosti danas (18.00, RTS 2, Arena Sport 4) biće usmerene u SPENS. Dolaze najvatreniji navijači oba kluba. Tenzije između rukovodstva su na maksimumu. Kapacitet najveće dvorane u Srpskoj Atini je drastično smanjen, pa se ne očekuje više od 2.000 do 2.500 gledalaca. Samo da rukomet pobedi, da se na terenu odluči ko je bolji u ovom trenutku. Ako su ovakve tenzije sada, u prvom kolu, šta da očekujemo u finalnoj seriji, a velike su šanse da će ovi rivali negde u maju (čast vicešampionu Metaloplastici i Dinamu iz Pančeva) odluče o šampionu Srbije.

Problem je i što u srpskom rukometu nema autoriteta, što u RSS-u, što van njega, koji će da pozove zaraćene snage na razgovor, na smirivanje strasti. Ovakvo blaćenje i javno etiketiranje nikom ne služi na čast i ne doprinosi ozdravljenju srpskom rukometu što je svima navodni cilj. Opet je rukomet u medijima, ali opet zbog saopštenje, prljavog veša, a taman se činilo da je vreme kada su afere i sukobi bili u prvom planu stvar prošlosti. Vreme je da konačno rukomet budu u epicentru i zbog Stefana Dodića, Miloša Kosa, Nikole Zečevića, Luke Rogana, mlađanih Đorđa Draška, Andrije Stankova, Ognjena Cenića, novog talasa srpskog rukometa, koji može mnogo u godinama koje slede.

SUPER RUKOMETNA LIGA SRBIJE – 1. KOLO

Petak

Crvena zvezda – Vranje 28:28 (14:13)

Subota

Obilić – Dinamo Pančevo 23:26 (13:17)

Kolubara – Metaloplastika 21:39 (9:21)

Nedelja

Radnički Kragujevac – Dubočica 31:22 (16:9)

Jugović – Rudar Kostolac 32:30 (17:16)

Sreda

18.00: Vojvodina - Partizan



tagovi

RK PartizanRK VojvodinaRukometna superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara