Slavlje odbojkašica Italije (Reuters)
Slavlje odbojkašica Italije (Reuters)

Turkinje nemi posmatrači u istorijskoj večeri italijanske odbojke

Vreme čitanja: 2min | čet. 08.08.24. | 23:17

Azurine su pobedom obezbedile prvu olimpijsku medalju ikada

Evropski derbi protekao je u znaku Azurina! Italijanke su opravdale ulogu favorita i trijumfom nad Turskom izborile plasman u finale Olimpijskih igara u Parizu – 3:0 (25:22, 25:19, 25:22). U borbi za zlatnu medalju odmeriće snage sa braniocem krune Sjedinjenim Američkim Državama (nedelja, 13.00), dok će u meču za treće mesto igrati Brazilke i Turkinje (subota, 17.15).

Italija je već ostvarila najveći uspeh u istoriji. Reprezentacija sa Apenina nikada do sada nije osvojila olimpijsku medalju. Odbojkaši almanasi dobili su u međuvremenu novo poglavlje, ali izabranice Hulija Velaska sigurno se neće zadovoljiti samo srebrom.

Izabrane vesti

Repriza grupne faze takmičenja gotovo da nije donela ništa novo. Razlika je da su se aktuelne evropske šampionke suprostavile ovogodišnjem pobedniku Lige nacije. Pružio je nacionalni tim selektora Danijelea Santarelija daleko veći otpor u odnosu na prethodni meč, iako je i dalje bio miljama udaljen od pozitivnog ishoda.

Možda bi i rezultat bio umnogome drugačiji da su Turkinje u svakom od setova uspevale da sačuvaju prednost koja se kretala i do pet poena. Pitanje je kako bi se situacija na terenu i razvijala da nisu imale oscilacija, pogotovu u završnicama. Italijanke su svaki mali pad koncentracije surovo kažnjavale, čime su i omogućile da duel privedu kraju bez većih problema.

Prema očekivanju, Velaskovu ekipu predvodila je Paola Egonu sa 24 poena. Kako je bila u svom elementu, nije joj ni bila neophodna veća pomoć saigračica. Na kraju, solidnu podršku imala je od Mirijam Sile sa 12, kao i Sare Far sa devet poena. Kod Turkinja je najbolja bila Melisa Vargas, koja se zaustavila na 17, ali sama ni drugi put nije mogla da nadmudri Azurine. Osim što se osetio izostanak startnog dizača Čansu Ozbaj, na utakmici kao da se nije pojavila ni Ebrar Karakurt. Želeo je Santareli da joj ukaže još jednu priliku. Međutim, kvalitetnom partijom mu nije i uzvratila, pošto je meč završila sa svega tri poena.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – POLUFINALE

Četvrtak

Brazil – Amerika 2:3 (23:25, 25:18, 15:25, 25:23, 11:15)

Turska – Italija 0:3 (22:25, 19:25, 22:25)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Ženska odbojkaška reprezentacija ItalijeŽenska odbojkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara