Tragedija Japana! Azuri spasili tri meč lopte i sprečili pad u provaliju

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.08.24. | 16:21

Italijani gubili sa 0:2 u setovima i 21:24 u trećem, ali su uspeli da spreče senzaciju

Svetski šampioni bili su na korak od pada u provaliju! Sanjali su olimpijsko zlato, a učešće na Igrama mogli su da završe već u četvrtfinalu. Ponovo je Japan pokazao da je potencijalni favorit iz senke, ali je Italija posle velikog preokreta sprečila iznenađenje u Gradu svetlosti i izborila plasman u polufinale – 3:2 (20:25, 23:25, 27:25, 26:24, 17:15) u kojem čeka Francusku.

Provukla se jedva azijska selekcija do nokaut faze. Na tom putu posebno je razočarala i Orlove osvajanjem jednog seta u utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država, čime je Srbiju i eliminisala iz daljeg takmičenja. Očigledno se i uskakanjem u poslednji vagon četvrtfinalnog voza dodatno motivisala pred okršaj sa „nepobedivim“ Azurima. Potvrdili su tako izabranici Filipa Blana po ko zna koji put u prethodnih nekoliko sezona, tačnije u periodu od protekle tri godine od kada francuski stručnjak kao selektor vodi brigu o nacionalnom timu, da se nikada unapred ne predaju, da ih odlikuje izuzetan borbeni duh i da imaju kvaliteta da se suprostave čak i vladarima planete.

Izabrane vesti

Na kraju, očekivani epilog i trijumf favorita, iako će Japanci imati za čim da žale, pogotovu što su u redovima imali raspoloženi tandem za nadmudrivanje. Zvezde reprezentacije Juki Išikava i Judži Nišida predstavljale su najveću zagonetku ne samo italijanskim igračima, već i stručnom štabu na čelu sa čuvenim Ferdinandom de Đorđijem. Kombinovano su osvojili 54 poena (Išikava 32, a Nišida 22) i umnogome uticali da publika u prestonici Francuske uživa u maratonu. Ipak, potencijalnu senzaciju sprečio je tercet sa Apenina, Alesandro Mikjeleto (24 poena), Danijele Lavija (19) i Juri Romano (19).

Japan je i pre petog seta mogao da otkloni dileme oko pobednika. Na kontu je imao dva seta prednosti i čak tri vezane meč lopte (24:21). Dozvolili su tada Azurima ne samo da makar malo smanje razliku, nego i da se na Lavijin pogon u potpunosti vrate u meč (26:24). Prema očekivanju, Italijani su na krilima izbegavanja totalnog debakla odigrali i četvrti deo. Preuzeli su kontrolu i diktirali ritam do same završnice (19:17, 24:22). U finišu su krenuli da kašljucaju, što je rival znao da iskoristi i režira triler (24:24). Glavnu uloga u tom „ostvarenju“ pripala je Robertu Rusou, koji je sa dva bloka u nizu izborio i peti period (26:24). Nova drama viđena je i u taj – brejku, igralo se poen za poen od početka do kraja... Jače nerve i za nijansu bolju koncentraciju pokazali su Italijani, overivši vizu za polufinale tek posle 17:15.

Start duela nagoveštavao je iznenađenje. Japanci su sredinom uvodnog dela istakli ozbiljnu kandidaturu za prolazak u narednu fazu. Pravili su bez većih problema osetniju razliku, dok su se Italijani mučili da uhvate bilo kakav priključak za njima. Kako su bili blizu osvajanja seta, tako je i dominacija na terenu postajala sve vidljivija (20:12). Čak ih ni malo opuštanje u završnici nije koštalo, jer su dogovorene planove sprovodili u delo upravo preko Išikave i Nišide (25:20). Nastavak je doneo daleko zanimljivije nadmetanje, ali i buđenje svetskih šampiona. Činilo se da će već u drugoj deonici da dođu do toliko željenog izjednačenja (23:21). Scena je u tim momentima ponovo pripadala ubitačnom azijskom tandemu, koji je i zadao još jedan udarac favoritu (25:23). Ništa nije nagoveštavalo dramu, mada je prosipanje prednosti u završnici treće deonice umnogome uticalo na rasplamsavanje borbe i veliki preokret.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠE – ČETVRTFINALE:

Poljska – Slovenija 3:1 (25:20, 24:26, 25:19, 25:20)

Italija – Japan 3:2 (20:25, 23:25, 27:25, 26:24, 17:15)

17.00: Francuska – Nemačka

21.00: Amerika – Brazil

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara