Stefan Antiga (© Reuters)
Stefan Antiga (© Reuters)

Traga li Srbija za Gvidetijevim naslednikom? Angažman Stefana Antige u magli, ne i nemoguća misija...

Vreme čitanja: 6min | sre. 11.09.24. | 09:01

"Nećemo da komentarišemo spekulacije ili nezvanične pregovore", stav je Skandićija

Pre više od mesec dana odjeknula je vest da će Stefan Antiga biti promovisan u selektora ženske reprezentacije Srbije posle debakla na Olimpijskim igrama u Parizu. Reagovao je čak i Odbojkaški savez demantujući medije da je izabran novi šef stručnog štaba. Nagovestila je krovna organizacija i tada da će po ubrzanom postupku i u najbržem vremenskom okviru doneti odluku u interesu budućnosti odbojke u našoj državi. Mogle su od tog momenta i da se čuju različite glasine po kuloarima. Tamo gde je bilo dima, obično je bilo i vatre. Očekivalo se da samo sledi zatišje pred buru, a onda je nastao potpuni tajac... Međutim, prema nezvaničnim informacijama Mozzart Sporta, potencijalni dolazak francuskog stručnjaka u Srbiju je i dalje u magli, ne i nemoguća misija.

Transfer koči upravo njegov primarni posao, pošto je u pauzi između dve sezone promenio klub i započeo avanturu na Apeninima. Pravo iz poljskog Rešova preselio se u jednu od najjačih liga na planeti. Zanimljivo je da je stigao u Skandići – tim u čijim redovima igra i Maja Ognjenović, koja je baš u Gradu svetlosti stavila tačku na bogatu karijeru u dresu Srbije. Na osnovu naših saznanja, tom prilikom je i sklopio ugovor u kojem je navodno definisano da tokom perioda u taboru nove ekipe neće imati bilo kakvu vrstu reprezentativnog angažmana. Ništa neobično, jer je praktično i njegov prethodnik – čuveni Masimo Barbolini napustio ambiciozni kolektiv kada je postao deo stručnog štaba Hulija Velaska u ženskom nacionalnom timu Italije. Istovremeno se i obavezao da će krenuti "preko bare" kao strateg Hjustona u LOVB–u (prim. aut. američka profesionalna liga u odbojci za žene).

Izabrane vesti

"Dolazak u Skandići je prelepa avantura i veliki izazov. Srećan sam zbog dolaska u italijansku ligu, u kojoj je i nivo odbojke viši od poljske. Ekipa je ambiciozna i veoma dobro organizovana. Bilo je lepo videti šta su uradili prethodne sezone sa osvojenim drugim mestom u ligaškom delu takmičenja. Želeo bih da nastavim posao koji su Masimo Barbolini i svi njegovi saradnici radili poslednjih godina. Jedva čekam da počne", nije krio zadovoljstvo uoči zvaničnog predstavljanja Antiga.

Dakle, čini se da je bivši odbojkaš, koji je tokom igračkog bitisanja branio boje Pariza, Kunea, Palme, Belhatova i Bidgošča, gotovo eliminisan iz uskog kruga kandidata. Naravno, osim ako se u međuvremenu ne dogodi i novi preokret. Pre svega, to bi podrazumevalo da pronađe zajednički jezik sa čelnicima Skandićija. Možda je izvesnije i da bi Srbija u datim oklonostima već morala da se okrene rezervnim opcijama. No, ne bi trebalo isključivati nijednu varijantu. Profesionalni sport jeste surov, ali se i turbulencije dešavaju u kratkom vremenskom intervalu, računajući i one koje se odnose na kršenje datih obećanja. Ko zna... Uvek postoji verovatnoća da se pogaze reči i napravi manevar u nešto drugačijem smeru.

Prema očekivanju, nije nikakva novost da bi mnogi želeli da predvode Srpkinje, iako je pretpostavka da bi narednog leta trebalo da bude sprovedena i određena smena generacija. Maja je već potvrdila odlazak, iskusna Silvija Popović trebalo bi da krene istim stopama, tehničarka Bojana Drča takođe...

Šta je onda preostalo Savezu da uradi? Jedno je sigurno – da konačno pronađe dugoročno rešenje. Čisto kako se ne bi ponovila situacija da za samo četiri godine, Srbija bude u potrazi i za trećim strategom nakon trofejne ere Zorana Terzića.

Prethodno je tandem Italijana na različite načine završio svoje avanture. Danijele Santareli se okitio titulom svetskog šampiona i bronzanom medaljom u Ligi nacija. Kada je izgledalo da će prvi stranac ikada na klupi ženske reprezentacije dugo da komanduje pored terena, dogodio se veleobrt. Finansijski primamljiva ponuda iz Turske, mada perspektivni trener verovatno to nikada javno i neće priznati, uticala je da odgovori pozitivno i spakuje kofere. Kao zamena stigao je Đovani Gvideti. Na glasu da pripada elitnoj grupi stručnjaka, što i nije bilo iznenađujuće zbog svih uspeha koje je do tada zabeležio na reprezentativnoj i klupskoj sceni. Koliko se nije pronašao u redovima dvostrukih uzastopnih vladarki planete, verifikovano je i da za dve sezone nije sastavio čestitu startnu postavu koja bi trebalo da igra u kontinuitetu.

Gvidetijeva taktička lutanja, pomalo i nerezonski potezi u toku samih utakmica, obeležene čestim izmenama, skupo su koštali Srbiju na Igrama u Parizu. Krah u četvrtfinalu protiv Italije, koja je u nastavku turnira i osvojila zlato, označio je i kraj njegovog mandata. Doduše, usledilo je potom i pomalo bizarno "prepucavanje". Višestruki prvak Evrope sa Vakifbankom tvrdio je da gotovo nije imao nikakvu komunikaciju sa čelnim ljudima u Savezu, jasno nagoveštavajući da nema nameru da i dalje bude na selektorskoj funkciji. A onda je i klupa još jednom ostala upražnena. Činilo se samo kratkotrajno... Naprasno se pojavilo ime Stefana Antige kao već viđene zamene.

S druge strane, Savez se odmah ogradio. Međutim, nikada nije napomenuo da Francuz nije kandidat, već ne samo da nije izabran novi, nego i da Gvideti uopšte nije smenjen. Konfuziju, koja je umnogome podsećala na igru gluvih telefona, prekinuo je odlazeći Italijan. Pozdravio se putem društvenih mreža, zahvalio na saradnji i praktično preuzeo odgovornost za rezultatski neuspeh.

"Naš nastup ne treba da izbriše sve medalje i pehare koje je ova sjajna grupa igračica donela Srbiji. Bila je čast trenirati reprezentaciju poslednje dve godine. Nažalost, rezultat je bio epilog mnogih pogrešnih izbora i preuzimam potpunu odgovornost. Veliko hvala na lepim uspomenama i želim sreću ovoj prelepoj ekipi i zemlji", napisao je Gvideti u objavi na Instagramu.

Upravo je od tog momenta i podignut zid ćutanja. Trenutno se izbor šefa struke i ne pominje, makar ne glasno, mada se možda i radi na njemu. A izostala je i najavljena analiza rezultata koja je trebalo da bude prezentovana javnosti. U senci novih informacija, izgledi su i da Stefan (možda) ne razmišlja previše o oblačenju srpske odore, barem ako se ne dogodi čudo. Deluje i da su eventualne modifikacije u odnosu na ranije dogovore moguće. Naime, Skandići je na zvaničan upit Mozzart Sporta izabrao diplomatski odgovor. Na taj način je i stvorio prostor za dodatne hipoteze.

"Veoma cenimo interesovanje za našeg trenera i razumemo radoznalost u vezi sa njegovom budućnošću. U ovom trenutku radije nećemo da komentarišemo stvari u vezi sa spekulacijama ili nezvaničnim pregovorima. Naš prioritet je fokusiranje na sadašnjost i ciljeve tima", naveo je Fabio Feri, koji u Skandićiju ima zaduženja u Službi za medije.

Problematično je i što je klupska sezona počela, samim time i ciklus koji uveliko za cilj ima plasman reprezentacije na Igre u Los Anđeles 2028. godine. Vremena je sve manje, a ne treba zaboraviti da naša selekcija sledećeg leta i brani titulu na Svetskom prvenstvu na Tajlandu. Olakšavajuća okolnost je i da takmičenje neće biti kvalifikaciono za Ameriku... Ta uloga pripašće izdanju koje bude održano 2027, dok je prva šansa prvenstvo na tlu Starog kontinenta 2026.

Valjalo bi iz tih razloga i što pre rešiti dilemu šefa stručnog štaba, potom i dobro preispitati u kakvom sastavu i sa kakvim ambicijama bi Srbija trebalo da nastupa u predstojećim nadmetanjima. Ako Antiga prebrine brige oko nastalog "problema u ugovoru", može se i postaviti pitanje da li bi bio najbolje moguće rešenje...

Na osnovu iskustva u ženskoj odbojci - teško. Interesantno je da je tek pola decenije prisutan u konkurenciji dama. Prethodno je isključivo radio sa muškarcima. Daleko od toga da nije imao uspeha. Pokorio je, između ostalog, svet sa reprezentacijom Poljske 2014. Obavljao je selektorsku funkciju i u Kanadi. Poslednji klub pre promene kursa bila je Varšava. Nastavak karijere je u četiri od pet godina, koliko je proveo u ženskoj sekciji Rešova, doneo saradnju i sa bivšom članicom nacionalnog tima Jelenom Blagojević. Iako je prigrlio samo dva trofeja, oba u objektivno gledano manje važnim takmičenjima – Superkupu i Kupu, mora se biti i surovo iskren i priznati da u pojedinim finalima i nije imao sreće. Potencijalni prelazak na klupu Srbije ukazuje na to da je reč o krupnom zalogaju. U međuvremenu su i (ne)premostive prepreke usporile realizaciju transfera. Da li nas očekuje i novi zaplet ili je Antiga i definitivno samo bivši kandidat da nasledi Gvidetija, trebalo bi da bude jasnije uskoro. Pod uslovom i da je onima koji odlučuju o tome u interesu budućnost i dalji razvoj srpske odbojke... Pogotovu posle zabrinjavajućih partija u Parizu.

Piše: Uroš SELENIĆ


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani Gvidetidanijele santareliZoran TerzićOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara