Odbojkašice Jedinstva sa peharom (©MN Press)
Odbojkašice Jedinstva sa peharom (©MN Press)

To nije bio slučajan BUM: Jedinstvo stalo u red sa velikanima poput Zvezde, Poštara i Vizure

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.04.24. | 08:26

Preostali šampioni u Srbiji nisu uspevali da odbrane titule u prvenstvu

Nijedna titula se ne desi slučajno, ali kada neki klub zablista samo tokom jedne sezone, onda to može da bude samo trenutni "bum". Kratkotrajni uspeh koji nema toliku težinu kao kada se dobri rezultati ređaju i kvalitet dobija potvrdu. Često može da se čuje fraza da je teže odbraniti trofej, nego osvojiti ga prvi put - ne govori se to baš bez veze, iako zvuči dosadno. Ostvariti kontinuitet kada su sve ekipe protiv tebe i žele da te pomere s trona, to je već nešto ozbiljnije...

Jedinstvo definitivno nije samo jednom zasijalo. Skoro pa ista ekipa (iz prve postave otišla Isidora Kockarević) je prošlu sezonu završila na šampionskom postolju, a posle zaređala još tri pehara - Superkup, Kup i prvenstvo. Četiri domaća trofeja u nizu završila su u vitrinama u Staroj Pazovi. Sinoć je odbranjena titula, pa se klub pridružio velikanima poput Crvene zvezde, Vizure i Poštara.

Izabrane vesti

Možda Jedinstvo nije dostiglo nivo koji je nekada bio na srpskim terenima (uvek će se u superlativu pričati o prošlim vremenima), možda nije još ostvarilo veći niz titula, ali uspelo je da odbrani tron u prvenstvu - što je u Srbiji (od osamostaljenja) pošlo do sada za rukom samo prethodno navedenim klubovima iz Beograda. Ranije je naravno poznato da je dugo vladalo užičko Jedinstvo - to se ne zaboravlja.

Železničar, TENT (prvak kada je prekinuto prvenstvo zbog korone) i Ub imaju titule, ali samo po jednu. Nisu uspeli duže da dominiraju, već su posle godinu dana silazili sa trona.

Pazovčanke proslavljaju pobedu u Superkupu (MN Press)Pazovčanke proslavljaju pobedu u Superkupu (MN Press)

Da li će se serija Pazovčanki nastaviti, pa da za godinu dana pričamo o tri trofeja u nizu, to je nepoznanica... Ali, svakako da je i ovo što je ostvareno u poslednje dve sezone velika stvar i zaslužuje pohvale. Bile su izuzetno dominantne devojke koje sa klupe vodi Jovo Caković - uzele su Superkup, Kup i prvenstvo. Prvu triplu krunu u istoriji kluba. Igrale su u Ligi šampiona prvi put, oprobale se i u CEV kupu.

Veliki deo ekipe neće nastaviti zajedničko putovanje. Trener je već poželeo svim uzdanicama koje odlaze da nastave da osvajaju pehare i na sledećim destinacijama. S obzirom na to da neće sačuvati tim na okupu, biće veoma teško očekivati da Jedinstvo uradi nešto poput Zvezde, Poštara i Vizure. Da bude godinama nedodirljivo... Ali, možda magija u Pazovi bude prisutna i dalje. Ko zna...

Drugu godinu za redom nije se promenio šampion, a nije ni MVP finala. Kao što kažu u kultnom filmu - zvala se sasvim obično - Branka Tica. Njeno ime i prezime uvek će se pamtiti jer je baš ta devojka ostavila dubok trag u klubu.

"Želim da čestitam svojoj ekipi na sva tri trofeja ove godine. Nije lako odbraniti titulu. Priča se da imamo sreće, ali tripla kruna ne može da se osvoji samo ako imate sreće. Veoma sam ponosna što sam deo ove generacije. Kažu da ljude spaja uspeh, ja sam vezana za ove ljude. Sada nam ostaje da uživamo u ovome", rekla je posle finala najbolja igračica Branka Tica.

Slavi se pobeda u Kupu (MN Press)Slavi se pobeda u Kupu (MN Press)

Presrećna zbog još jedne krune bila je i Minja Osmajić, igračica kojoj se smeši blistava budućnost na mestu srednjeg blokera.

"Mnogo mi je drago zbog devojaka. Ovo mi je nekako bila kao standardna utakmica, jer smo igrale mnogo teških mečeva ove sezone. To nam je pomoglo da izdržimo i ovaj duel. Sjajne su bile i igračice TENT-a, čestitam i njima. Mi svi izgleda da idemo iz ovog kluba, ovo nam je jedna zajednička uspomena", poručila je Minja Osmajić posle pobede protiv ekipe iz Obrenovca.

Čast da podigne tri pehara ove sezone dobila je Milica Medved. Iako pokriva poziciju libera, dobila je kapitensku traku, što dovoljno svedoči o igračkim i ljudskim kvalitetima. Po završetku finala bilo joj je teško da zadrži suze...

"Ovo su suze radosnice sigurno... Presrećna sam, želim da pohvalim moju ekipu i da čestitam devojkama. Uradile smo neverovatan posao ove godine. Pokazale smo da smo najboji tim, sada zasigurno. Cele sezone igramo u kontinuitetu najbolju odbojku. Tri trofeja - to je to. Zaokružile smo priču onako kako treba", rekla je kapiten Milica Medved. "Mi smo ovo sanjale od početka sezone, ali morale smo i da radimo za to. Nije bilo lako - svi znamo. Ali na kraju smo uspele".

Imala je poruku i za čoveka s kojim se popela na postolje dve godine za redom.

"Neka nastavi ovako i u sledećim godinama sa nekim novim igračicama", poručila je kapiten Milica Medved treneru Cakoviću.

Jovo Caković sa prošlogodišnjom titulom (MN Press)Jovo Caković sa prošlogodišnjom titulom (MN Press)

Ovo je možda i najlepša poruka za kraj sezone. Ekipa više neće biti ista, deca koja su porasla otići će da se nadograđuju na nekim drugim mestima, ali sa nadom da se njihov voljeni klub neće na ovome zaustaviti.

Šta god bilo dalje - ostaće upamćeno da su šampionke Srbije za sezonu 2023-2024 sledeće igračice: Milica Medved, Branka Tica, Marija Miljević, Tamara Miljević, Minja Osmajić, Una Vajagić, Mina Dragović, Jovana Punišić, Ivana Nedeljković, Jana Pavlović, Iva Šućurović, Tijana Cvetković, Elena Todić, Katarina Rodić, Anđela Kukilo, Maša Lakićević, Mia Barnak i Helena Hlebian.

Sa njima je radio stručni štab kojim je presedavao Jovo Caković, a pomagali su Strahinja Kuburović, Stevan Stamenković, Marko Stojanović i Nenad Mamuzić.

Toliko od Jedinstva za ovu sezonu...

ŠAMPIONI SRBIJE U ŽENSKOJ ODBOJCI

2007. Poštar

2008. Poštar

2009. Poštar

2010. Crvena zvezda

2011. Crvena zvezda

2012. Crvena zvezda

2013. Crvena zvezda

2014. Partizan Vizura

2015. Vizura

2016. Vizura

2017. Vizura

2018. Vizura

2019. Železničar

2020. TENT

2021. Ub

2022. Crvena zvezda

2023. Jedinstvo

2024. Jedinstvo


tagovi

ŽOK Jedinstvo Stara PazovaSuperliga Srbije u odbojciJovo Caković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara